Приходите от нощувки с ръст от 14,1% за периода януари- март 2018 г.

Проходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла отчитат ръст от 14,1 на сто в първите три месеца на годината спрямо същия период година по-рано. Така за периода януари- март постъпленията достигат над 145 млн. лв. Това става ясно от данните на Националния статистически институт, публикувани днес, съобщиха от Министерство на туризма.

Над 79,3 млн. лв. са приходите от нощувки на чужденци. Те нарастват с 16,1 на сто спрямо същия период на миналата година, а тези от българи са близо 66 млн. лв. с ръст 11,7%.

Общо пренощувалите лица в местата за настаняване са повече от 1,162 млн. в първите три месеца на 2018 г., като нарастват с 5,9 на сто спрямо същия период на миналата. От тях близо 754 хил. са българите, а около 400 хил. чужденците. Ръстовете са съответно 5,1% и 7,4 на сто. Близо половината от всички пренощували лица са избрали да отседнат в 4 и 5 звездните хотели.

Общо над 564 хил. са хората отседнали във висококатегорийните места за настаняване и се увеличават с 6,6 на сто в сравнение с година по-рано.

Данните показват, че усилията, които полага министерството да популяризира страната, като място предлагащо висококачествен продукт дават резултат, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. И допълни, че резултатите за първите три месеца на годината са поредното доказателство, че България устойчиво се утърждава като дестинация, предлагаща туризъм на високо ниво. Данните са и стимул да продължаваме да работим още по-мотивирано, каза министърът.

В първите три месеца на 2018 г. ръст от 7,6 на сто отбелязват и реализираните нощувки, достигайки повече от 2,682 млн. Близо 1,5 млн. от тях са нощувките на българите и се увеличават с 6%, а тези на чужденците са 1,191 млн. и нарастват с 9,7%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес