Прищина не допусна директора на сръбската правителствена канцелария за Косово в страната

Представители на прищинските институции отговориха отрицателно снощи на искане на директора Сръбската правителствена служба за Косово и Метохия Петър Петкович да посети страната днес и утре и да разговаря със сръбския народ, съобщиха от ведомството, пише белградската „Политика“.

В изявлението се оценява, че е очевидно, че новото правителство в Прищина ще използва всички възможни оправдания, включително ситуацията с коронавируса, за да наложи антисръбска политика на бариери и забрани.

„Извиненията на Прищина и позоваването на епидемиологичната ситуация в Косово и Метохия са абсурдни, защото Прищина не мислеше за пандемията, когато искахме да ваксинираме граждани от Косово и Метохия или когато Белград имаше най-доброто намерение да дари определен брой ваксини на Прищина. Но там си спомнят за пандемията, когато искат да забранят посещенията“, се посочва в съобщението.

Службата отбелязва, че това е грубо нарушение на споразуменията, постигнати в Брюксел, особено тези, които регулират свободата на движение, но също така е ясно послание към Белград, че политическите лидери в Прищина не са искрен събеседник в диалога, а напротив – те са със старите си позиции, които възпрепятстват постигането на всякакъв договор или компромис.

Петкович искаше да разговаря с косовските сърби за държавна помощ, но също така да успокои напрежението и да ги помоли да не стават жертва на почти ежедневните провокации, но Прищина очевидно няма интерес от успокояване на ситуацията и иска да продължи да подклажда напрежение, подчертава Сръбската правителствена служба за Косово.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят