Приятел от фейсбук закла момиче в асансьор

Момиче на 11 години бе намерено заклано в асансьор в бургаския квартал „Меден рудник”. По горещи следи за броени часове полицията залови убиеца – 15-годишно момче, приятел от фейсбук. Мотивът – двамата се скарали къде да отидат да пушат наргиле.

Окървавеното тяло на Никол Йончева било открито в кабинката на асансьора в блок 108 към 17, 25 ч в неделя. На трупа се натъкнала жителка на блока, която се разпищяла, съседите се събрали и повикали полиция и Бърза помощ. Никой в блока не познавал жертвата, която имала дълбока рана от нож на гърлото. При огледа криминалистите не намерили телефон, документи или други вещи. Отначало имало версия, че малкото момиче е било убито при грабеж.

Привечер майката на Никол подала сигнал в едно от бургаските РПУ, че детето е изчезнало и телефонът му е изключен. Така била установена самоличността на убитата. По-късно се разбрало, че момичето имало два профила и си пишело активно във фейсбук с нов приятел Иван от Бургас. Те си разменили телефоните и след няколко разговора си уредили среща. И двамата не живеели в „Меден рудник”, но в блок 108 имали познат. В неделя отивали да пушат наргиле на тавана му. Най-вероятно в асансьора Никол се уплашила и поискала да си ходи. Иван носел нож и при запозналия скандал забил острието във врата й. После взел телефона и вещите и избягал. Смята се, че момчето, при което отивали на гости, е помогнало на криминалистите да стигнат до Иван. При задържането му на разсъмване в понеделник у него бил намерен и ножа, и част от задигнатите вещи на Никол. Засега момчето отказвало да говори пред полицаите.

Убитото момиче живеело в центъра на Бургас с майка си, която работи в салон за красота. Никол учела в ОУ "Петко Р. Славейков" и съучениците й са в шок. Описват я като нежно и слънчево дете. Бащата Любомир Йончев, който живее във Великобритания, вчера изплака във фейсбук: „Сладката ми Никол си отиде”. Погребението на детето бе обявено за сряда, от 11 часа. По настояване на близките й тя ще бъде в бял ковчег, съобщиха от познати на фамилията.

Новината за убийството на дете след запознанство във фейсбук стана най-коментираната от ужасени родители от Бургас. Много хора признаваха чистосърдечно, че нямат представа с кого се свързват техните синове и дъщери в социалните мрежи. В края на учебната година в бургаските училища при тийнейджъри от 9 и 10 клас гостуваха прокурори и полицаи, които им говориха за опасностите при случайни връзки и запознанства по интернет.

Йовита Григорова, зам. административен ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас:

Родителите да контролират децата си в социалните мрежи

„Извършителят и жертвата се познавали от няколко седмици. Комуникирали са активно в социалната мрежа. Впоследствие са си разменили телефоните и се е стигнало до личен контакт. Още веднъж апелираме - социалните мрежи, в които децата участват, да бъдат под по-строг контрол от страна на родителите. Нашият призив е и към самите деца да бъдат по-предпазливи в своите контакти”. Това заяви вчера Йовита Георгиева, зам.-административен ръководител на Апелативна прокуратура-Бургас.

Прокурор Георгиева обясни, че срещу заподозрения ще бъде повдигнато обвинение по чл. 116 от Наказателния коде8кс, по който се предвиждат от 15 до 20 години и дори доживотен затвор без право на замяна. Заподозряното 15-годишно момче обаче е непълнолетно и в такива случаи законът е предвидил редукция, според която евентуалната му присъда би следвало да е от 3 до 10 години.

Старши комисар Калоян Калоянов, шеф на полицията в Бургас:

Момичето беше без документи и мобилен телефон

"Беше много трудно да работим по случая. В началото нямахме никакви опорни точки. Момичето нямаше документи за самоличност, нито мобилен телефон. - обясни вчера старши комисар Калоян Калоянов, директор на ОДМВР-Бургас. -  Оказа се, че никой от блока не я познава, никой не бе чул нищо- нито викове за помощ, нито пък имаше свидетели, които да са видели двамата младежи да влизат във входа или преди това да се движат наоколо. Проверявахме блок по блок в комплекса. При огледа имаше неща, които щяха да помогнат да установим кое е детето, но на по- късен етап, след като излязат експертизите."

Антимафиоти: Социалните мрежи крият голям риск

„Родители, обяснете на вашите деца, какви рискове крие интернет за тях, че не трябва да се доверяват на никого, с когото са се запознали в чат или по друг начин в Интернет!“ Това е един от основните съвети на киберполицаи от ГДБОП. Антимафиотите съветват интернет да се използва семейно, а бащите и майките винаги да се интересуват какво правят децата им в глобалната мрежа и с какви хора контактуват.

„Родителите трябва да определят в какви часове може да се ползва Интернет и е добре тогава те да бъдат в дома си“, казаха още спецполицаите. Те съветват децата никога да не предоставят лична информация на лице, с което са се срещнали в мрежата. „Никога не приемайте среща, уговорена в чата или по друг начин чрез интернет, а ако е наистина наложителна – задължително уведомете родителите си. Не отивайте на срещата сами“, апелират киберполицаите. Те се обръщат към тийнейджърите винаги да казват на семейството си в какви сайтове влизат, с кого си пишат, какви файлове и материали възнамеряват да свалят.

От ГДБОП припомниха, че сайтовете за запознаства са опасни, тъй като те са сред най-често използваните от педофили места за търсене на жертви. Около 60 случая на сексуални насилници на деца в  интернет установяват годишно киберполицаите у нас. Статистиката показва, че е паднала възрастовата граница на жертвите на сексуално посегателство в интернет. „С детето трябва да се говори от ранна възраст за тази опасност. Децата все по-рано започват да ползват социалните мрежи и не винаги могат да усетят опасността“, казаха антимафиоти. Според проведена наскоро анкета 10-13 годишни имат лични мобилни телефони и 60 процента от тях имат профили в социалните мрежи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право