При акция на ГДБОП са задържани двама мъже за незаконно притежание на оръжия

Снимка: РП-Хасково

Служители на ГДБОП проведоха специализирана полицейска операция за неутрализиране на незаконна търговия с оръжие в страната. Полицейските действия са предприети на 16 юли на територията на Димитровград, Хасково и София, под ръководството и надзора на Районна прокуратура – Хасково.

При проведените процесуално-следствени действия са претърсени 8 адреса и 2 автомобила, от които са иззети множество предмети и техника, които имат отношение към осъществяваната дейност: 3 автомата „Калашников", калъф за оръжието, сгъваем приклад, 8 пълнителя за моделите – празни и заредени, както и 120 боеприпаса калибър 7,62х39; 6 пушки, някои от които с оптичен прицел; 24 пистолета с пълнители и боеприпаси към тях, някои поставени в прозрачни запечатани пликове или в метални кутии; боеприпаси 9х18мм; 10 револвера, повечето от които без надписи и обозначения или със заличени серийни номера; множество части за огнестрелни оръжия, чийто брой и вид престои да бъдат установени с точност, сред тях 41 пълнителя, 14 ръкохватки за пистолети, 2 приклада за пушки, 2 цеви, 2 супресора, 2 метални пластини, 3 затвора за пистолети със заличавани серийни номера или без надписи. Открито е и голямо количество боеприпаси с различен калибър, съхранявано в картонени кутии, прозрачни пакети, калъфи за оръжия и др. Сред иззетите вещи са 2 мобилни телефона и черна жилетка с надпис „POLICE". Направени са експертизи, разпитани са свидетели.

Подробности за операцията бяха оповестени от заместник-директора на ГДБОП старши комисар Калин Литов и началника на звеното на главната дирекция в Пловдив Мариан Митков на съвместен брифинг с участието на окръжния прокурор Иван Стоянов и наблюдаващия прокурор по досъдебното производство Красимира Нейчева от Районна прокуратура –Хасково.

Информацията, получена в ГДБОП в края на 2023 г., е за двама, които набират с цел продажба оръжия и части за тях, включително деактивирани, но годни за употреба. Част от оръжията, предназначени за криминалния контингент, били разглобявани и изпращани на части чрез куриерски фирми към крайните получатели. Към момента няма данни да са изнасяни в чужбина.

„Работата по случая продължава, като са предприети допълнителни действия за проверка на постъпила информация", уточни зам.-директорът на ГДБОП. В хода на операцията от изминалите дни голямо количество оръжия, предназначено да стигне до мрежата за търговия, е изтеглено и е предотвратена продажбата му. За успеха на операцията са използвани всички възможни способи, разрешени от закона, уточни Литов и изрази благодарност към колегите си от ГДБОП и прокуратурата за оказаното съдействие по време на акцията.

В хода на акцията за срок от 24 часа са задържани общо четирима, на възраст 42 г., 51 г., 57 г. и 58 г. Мярката за неотклонение на двама от тях е удължена до 72 часа. Повдигнато им е обвинение по чл. 339, ал.3 от НК – придобиване, държане и последващи продажби на огнестрелни оръжия и боеприпаси за тях, без да имат разрешение за дейността.

Разследването е започнало по извършени действия по неотложност, които са одобрени в последствие от съда в Димитровград, посочи прокурор Красимира Нейчева. Четиримата са български граждани, не са регистрирани за криминални прояви до момента. Един от тях е имал законно разрешение за притежание на оръжия, но същевременно е държал и незаконни. Предстои да бъде внесено искане към съда за постановяване на постоянна мярка „задържане под стража", съобщи Нейчева. Събрани са безспорни доказателства за дейността им, уточни още наблюдаващият прокурор.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право