При съмнения ще се правят ексхумации в проверката за смъртта на 24 души от Дома в Горско Косово

Окръжната прокуратура във Велико Търново ще излезе със становище по случая до 2 седмици

Предстои да се извършат щателни проверки за смъртта на всеки един от починалите 24 души през миналата година в Дома за пълнолетни с деменция в сухиндолското село Горско Косово. Ще се прегледа документацията на всеки от тях и ще се изясни кога е постъпил в заведението, с каква диагноза е бил, как е лекуван, колко време е пребивавал и т.н. Ако има дори и най-малко съмнение за някой от тях, ще бъде извършена ексхумация. Това обяви в петък окръжният прокурор на Велико Търново Христо Христов, който в четвъртък се самосезира по казуса от публикации в медиите.

Той допълни, че с работата по случая са натоварени двама прокурори от Окръжната прокуратура в старата столица. В петък е извършена междуведомствена проверка в социалното заведение. В нея са участвали двамата държавни обвинители, представители на Регионалната здравна инспекция, на Стопанска полиция и на социалните служби.

Проверката на място е разпоредена след като Омбудсманът Диана Ковачева в четвъртък сезира главния прокурор Иван Гешев с искане да бъде извършена проверка в социалното заведение. Внезапна проверка на експертите на обществения защитник през декември миналата година констатирала изключително лоши условия, при които живеят хората, настанени в социалната институция. Установено било, че през миналата година в Дома, в който са настанени 57 дши, са починали 24 души, което е доста висок процент на смъртност и е 50 % от общия брой на домуващите.

Инспекцията от представители на различни институции на 3 януари е била в присъствието на персонала на Дома и на кмета на община Сухиндол Пламен Чернев.

"Събраните от проверката материали и констатации от всяко ведомство ще бъдат докладвани в Окръжната прокуратура. Данните ще бъдат разгледани и ще се прецени дали има извършено престъпление и дали ще се повдигат обвинения на виновни длъжностни лица. Ако липсват такива доказателства, ще бъдат направени предписания", обясни прокурор Христов.

Коментари

Задължително поле