Прогноза на Българска стопанска камара: Икономиката расте чак през 2022 г.

Радосвет Радев, председател на БСК

Кризата свила потреблението

Българската икономика ще започне да расте след кризата, най-рано догодина. Най-тежкото последствие от пандемията е отложеното потребление - по тази причина през миналата година в бюджета не са постъпили над 1 милиард лева. Това показва прогноза на Българска стопанска камара.

Според нея стопанското възстановяване ще се ускори от масовата ваксинация срещу Covid-19. Първи признаци на икономическо възстановяване в производството вече са налични, а оптимизъм дава ваксината срещу Covid-19, коментира председателят на БСК Радосвет Радев.

„И от тази гледна точка като че ли почва да отпада това чувство за всеобщ риск. Това гарантира подема”, допълни той. Според него най-доброто лечение за икономиката е потреблението на домакинствата. „В България втората половина на 2020 г. депозитите на семействата са се качили до нива 5 милиарда лева.

Представете си 5 милиарда потребление. Само върху 5 милиарда 20% ДДС е 1 милиард - това са пари, които не са влезнали в хазната, не са влезнали в данъчната система”, каза Радев.

Коментари

Задължително поле