Прогноза: Плащането с евро се отлага за 2025 г.

Снимка: Pixabay

Приемането на еврото в страната е малко вероятно преди 2025 г. Това гласи прогноза на икономическия екип на УниКредит Булбанк, който само преди три месеца очакваше да плащаме с евро още през 2023 г.

Причината за промяната е, че мерките за фискална подкрепа ще трябва да останат в сила за повече време и може би дори да се увеличат през 2021 г. Така периодът, необходим за привеждане на бюджетния дефицит в съответствие с критериите от Маастрихт за приемане на еврото ще се удължи, посочват анализаторите.

Те, както и колегите им от Световната банка, очакват по-малък спад на икономиката през тази година от първоначалните прогнози и по-бавно възстановяване. Но очакванията им са доста по-негативни - спад на Брутния вътрешен продукт с 6% през 2020 г. и ръст с 3% през 2021 г.

Пътят към пълно възстановяване след кризата вероятно ще бъде неравен и ще отнеме повече време, посочват експертите. Икономиката вероятно ще се нуждае от около две години, за да се възстанови напълно. А постигане на пълна заетост едва ли ще се случи преди 2024 г, пише в анализа.

Коментари

Задължително поле