Програмисти работят на 2 метра разстояние

Програмистите работят на два метра разстояние, вече са реорганизирали пространството си, за да спазват дистанцията. Но имат готовност да преминат на режим на дистанционна работа.

Това каза за „Труд“ Ясен Танев, председател на Българската асоциация за развитие на бизнес софтуер, след като от социалното министерство препоръчаха бизнесът да помисли за варианти служителите да работят от вкъщи. Офисите на софтуерните компании са заредени с дезинфектанти и други предпазни средства.

При аутсорсинг бранша в момента правят планове за работа в кризисни ситуации. Насърчават служители да работят от вкъщи, но не всички го правят. Служителите в големите компании получават съвети от специалисти вирусолози в конферентни връзки, съобщиха за „Труд“ от аутсорсинг асоциацията. В някои чуждестранни фирми с офиси у нас вече са забранили командировките, включително и личните пътувания в чужбина, а други шефове призовават, който е пътувал, без значение до къде, да излезе в болничен или неплатен отпуск за срок от 14 дни.

Според бизнеса, за да се организира надомна работа, шефовете на компании трябва да създадат условия за възлагане и отчитане на положения труд и да осигурят оборудване. Това е лесно приложимо при професии, които използват универсален софтуер за работа, който може да бъде наличен от всяко персонално устройство.

В администрации като НАП предоставят опцията служителите, които нямат контакт с клиенти, да работят от вкъщи. Припомняме, че те първи призоваха хората да ползват онлайн услугите им, за да се избегне струпване на много граждани по опашки. Телекомите също насърчават хората да плащат онлайн своите сметки.

Служителите в куриерските фирми имат единствено дезинфектанти, но не допускат струпване на хора в офисите им и молят хората да влизат един по един.

Коментари

Задължително поле