Продадоха ловен джип на Чаушеску за 44 000 долара (СНИМКА)

Снимка: Интернет

Румъния продаде високопроходим автомобил, създаден специално за комунистическия диктатор Николае Чаушеску през 1977 г., на близо двойна спрямо първоначалната цена, съобщи Националната агенция за данъчна администрация (НАДА) днес, цитирана от Ройтерс.

Близо четвърт век Чаушеску управляваше Румъния с желязна ръка преди кървавия бунт през 1989 г., в който той и съпругата му бяха осъдени и разстреляни на 25 декември.

Небесносиният джип АРО 304 с луксозни кожени седалки и електрическо отваряне на покрива, използван от диктатора по време на ловните му излети и при официални посещения, не успя да привлече нито един купувач на предишния търг през януари.

НАДА намали стартовата цена с 25 процента до 103 125 леи (24 000 долара) за търга тази седмица, в който "петима участници наддаваха в 16 стъпки, докато колата беше продадена за 189 180 леи (44 000 долара)". Не се съобщават подробности за купувача.

Данъчната служба конфискува автомобила, произведен от вече несъществуващия завод АРО Къмпулунг, от бизнесмен, който го беше купил по време разпродажба на държавни активи в началото на 2000-те години и който беше осъден на 12 години затвор за измами и пране на пари.

Коментари

Задължително поле