Продължава да се повишава нивото на река Дунав в българския участък

Снимка: Архив

​Нивото на Дунав в българския участък продължава да се покачва, предава БНТ.

Във Видин е обявена първа степен на готовност при преливане, а в Лом - втора. Всекидневно се извършват огледи на дигите, отводнителните полета и помпените станции.

Засега няма опасност за населението и заливане на инфраструктурата в българската част на река Дунав. Наблюдението обаче е засилено, за да могат при нужда да се предприемат необходимите мерки. Нивото на реката се следи денонощно и от Агенцията за проучване и поддържане на реката.

"Това става автоматично, имаме 9 автоматични хидрометрични станции и като предстои за монтираме още 10. Така че на всеки 15 минути на сайта на агенцията се изобразява кривата на водните стоежи. Всяка една администрация има план за наблюдаване на бреговите съоръжения, на дигите, така че при нива над 750 ние информираме", заяви изп. директор на АППД Павлин Цонев.

Агенцията следи покачването на нивото по цялото течение на Дунав и според техните прогнози засега няма опасност от заливане на българския бряг.

"В района на Лом имаме покачване с 26 см, така че ще се забави малко темпа. И всичко зависи от работата на шлюзовите комплекси. Искам да подчертая, че в района на Сърбия, на сръбско-румънската част има два шлюзови комплекса, които оказват влияние върху ежедневното покачване и понижаване нивото на реката. Така че, не трябва буквално да разглеждаме колко см се е покачило при Ново село, а да следим денонощния ход", обясни изп. директор на АППД.

При Русе прогнозният стоеж за 9 юни е 702 см, което е на 50 см от нивото, при което се подава сигнал на областната и общинските администрации за повишено внимание.

Коментари

Задължително поле