Продължава издирването на контактни на първия болен с COVID-19 в Търговищко

Предполага се, че се е заразил от носител на вируса без симптоми

Продължава издирването на контактни лица на първия и единствен засега болен с COVID-19 в Търговищко, както и на евентуалната линия на заразяване. Както „Труд“ съобщи 53-годишният мъж от село Зараево, който е автоинструктор, е в болницата в Търговище от миналия четвъртък с двустранна пневмония. Тестовете са потвърдили, че е заразен с коронавирус.

Пробите на близките му са отрицателни. Изследвани са шест души: жена му, семейството на дъщеря му, в което има и 8-годишно дете, както и медицинско лице от района, контактувало с болния.

След оповестяване на случая двама от курсистите на автоинструктора сами са потърсили здравните власти, за да съобщят, че са имали няколко срещи с него. В периода на извънредното положение, когато не са провеждани шофьорски курсове, те са решавали листовки с инструктора си. В семейството на единия имало хора, върнали се през февруари от чужбина. Нямало данни някой от тях да е боледувал.

Здравните власти апелират, ако има други курсисти или граждани, с които е контактувал болният мъж, нека се обадят за изясняване на ситуацията. Търсенето на евентуалната верига на болестта продължава, за да се намалят рисковете от нови случаи или тлеещо огнище някъде в региона.

Версията на този етап е, че инструкторът се е заразил от човек, който не е имал симптоми и не е предполагал, че може да е приносител. При млади хора, както и при такива със силен имунитет, това е твърде вероятно, смятат лекари.

Инструкторът пък е боледувал продължително време от март насам. Първо е прилагал самолечение за гърлобол. После е търсил медицинска помощ за изписване на лекарства. Състоянието му се влошило рязко в началото на май и на седми е приет в болницата в Търговище. Предполага се, че е прекарал остро респираторно заболяване, което е отслабило имунната му система и тя е била атакувана от коронавируса.

След потвърждаване на диагнозата той е преместен от вътрешно в инфекциозно отделение на болницата.

В сряда се очаква да бъдат направени тестове на медицинските лица от лечебното заведение, които са го приели и работили с него. Те са под карантина в болницата. Били са оборудвани със съответните защитни средства и надеждата, при всички взети мерки, е да не са засегнати.

Над 300 са тестовете в Търговищко досега. Изследвани са всички пациенти с пневмонии, медицински лица от рискови отделения в болницата, спешната помощ, полицаи, социални работници и други.

Първият положителен случай в областта беше открит 2 месеца след първия в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини