Проекторезолюциите на САЩ и Русия за Сирия бяха отхвърлени

Снимка: Архив

Съветът за сигурност на ООН отхвърли и проекторезолюцията, подкрепяща Организацията за забрана на химическите оръжия да разследва твърденията за използване на химически оръжия в сирийския град Дума. Отхвърлената в Съвета за сигурност на ООН проекторезолюция беше изготвена от Швеция и дописана от Русия, предаде БНР.

По-рано Съветът за сигурност на ООН (СС на ООН) отхвърли руската проекторезолюция, в която се предлагаше създаване на механизъм за разследване на атаки с химически оръжия в Сирия. Преди това Русия наложи вето на американското предложение за разследване на предполагаемите атаки с химическо оръжие в сирийския град Дума на 7 април.

Руският текст беше конкурентно предложение на американското за създаване на разследващ механизъм за издирване на отговорни лица за извършването на химически атаки. Западните страни обаче, го разкритикуваха заради липса на независимост. Американският текст предвиждаше създаването на нов "механизъм за независимо разследване на ООН" за използването на химически оръжия в Сирия с едногодишен мандат.

Преди това Русия наложи вето на предложената от Съединените щати проекторезолюция за Сирия във връзка с предполагаемата химическа атака в град Дума.

"Ние налагаме вето за да защитим международното право, мирът и сигурността и за да не позволим да въвлечете СС във вашите авантюри.  Ако вие все пак сте взели решение да осъществите в Сирия незаконна военна авантюра, а ние все още се надяваме, че ще размислите, то сами ще отговарqте за тези свои действия", заяви постоянният представител на Русия Василий Небензя, както и посочи, че предложената резолюция е замислена така, че да не мине в СС на ООН. По думите му текстът не отговаря на необходимостта от справедливо и обективно разследване.

"Историята ще запомни, че в този Русия избра да защити чудовище вместо невиините животи на сирийските граждани", подчерта постоянният представител на Съединените щати в ООН Ники Хейли, говорейки за сирийския лидер Башар Асад.

"Това е един тъжен ден за хората в Дума, които сега не разплагат със закрилата на международната система, която беше създадена, за да им осигури", добави постоянният представител на Великобритания в ООН Карън Пиърс.

Междувременно, в телефонен разговор, американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Тереза Мей изразиха решимост да не позволят да бъдат извършвани повече химически атаки в Сирия. От своя страна, френският президент Еманюел Макрон заяви, че през следващите дни ще вземе решение дали да нанесе военни удари по обекти в Сирия, където се произвеждат химически оръжия.

Коментари

Задължително поле