Прожекция на късометражни филми събира средства за лечението на болно дете

Инициативата е на сдружение „Свобода на българското изкуство”

С прожекции на късометражни студентски филми сдружението „Свобода на българското изкуство” ще събира средства за лечението на 5-годишния Любомир Райков от Тетевен.

Детето е с диагноза детска церебрална парализа и епилепсия – Синдром на Уест, а за лечението, пътя и престоя му в Турция са необходими 30 000лв. За целта сдружението „Свобода на българското изкуство”  ще обиколи 22 града, а прожекциите във Велико Търново е насрочена за 11 октомври от 18 часа в Читалище „Надежда”. В сградата ще има кутия, в която желаещите могат да дарят сума за лечението на Любомир.

Филмите, които са включени в прожекциите, са- "Батмобил", "70+", "Слон" и "В очакване" с режисьори Деян Барарев, Петър Ангелов, Огнян Костовски и Валери Леков

Екипът на сдружението „Свобода на българското изкуство” (Future Leeway Movies) се състои от амбициозни младежи, предимно студенти по кино специалности от Югозападния университет „Неофит Рилски” и НБУ.

Основните цели на сдружението са да популяризира и утвърждава съвременното киноизкуство, театър, телевизия и литература в страната и чужбина; да открива, подпомага и обучава млади таланти в областта на културата; да създава и насърчава връзки между артисти, културни мениджъри, НПО, институции и бизнеса за поддържане на културни мрежи и др.

Сдружението е амбицирано всяка година да помага на българско семейство, чрез благотворителна кампания в големите градове на България. През 2016 година неправетелствената организация направи успешна кампания за лечението на Александра Кръстянина. С прожекции в 12 града (Разлог, Благоевград, Перник, София, Видин, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Казанлък, Сливен, Бургас и Варна) бяха събрани нужните 450 000лв. Алекс се е подложила на успешна операция в Америка и днес момичето вече прави първите си крачки в България.

През тази година Сдружението ще прожектира филми в 21 български града – Разлог, Банко, Благоевград, Перник, София, Враца, Видин, Плевен, Тетевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Шумен, Добрич, Варна, Бургас, Сливен, Казанлък, Стара Загора, Хасково, Пловдив и в сръбския Ниш.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България