Прозяването пази от инфаркт

Спасява и от стрес, стимулира работата на мозъчните клетки, насища тялото с кислород

Обикновено човек се прозява и протяга, когато е уморен и недоспал или когато дълго е стоял в една и съща поза. Оказва се, че тези действия са полезни за здравето.

Защо хората се прозяват? Това е условен рефлекс, при който се осъществява непроизволен дихателен акт. Той се извършва с дълбоко вдишване с широко разтворена уста, при което се разширява и гърлото. Следва рязко вдишване със специфичен звук. При силната прозявка се притварят леко слуховите тръби и слухът се приглушава. Гърлото се разтваря така, че въздухът стига до стомаха.

Прозява се дори бебето в корема на бременните жени. Прозяват се рибите, земноводните, птиците и зверовете.

Причините човек да се прозява са доста. Ако е уморен, ако е напрегнат, ако му е скучно, ако му се спи. Както и когато е много гладен или пък когато е преял. Прозявката сигнализира, че организмът преминава от състояние на възбуда в стадий на отпускане. Това води до намаляване на работоспособността на нервната тъкан. Резултатът е забавяне на някои физиологични процеси и функции на тялото, особено свързаните с дишането, което става по-леко и повърхностно. За сметка на това, в кръвта се натрупват повече продукти на метаболизма - въглероден двуокис и различни токсични субстанции. Това провокира пристъп на прозяване.

Когато човек се прозява, той вдишва дълбоко, при което кръвта се обогатява с кислород. Това пък я кара да ускори движението си по съдовете. Тя нахлува в главния мозък, а когато човек се прозява, се напрягат мускулите на врата, устата и лицето. Излиза, че като се прозяваме, се опитваме да ободрим мозъка си, за да не заспи. Това активиране не трае дълго и колкото по-силно се прозява човек, толкова по-уморен е мозъкът му. Преди години се смяташе, че хората се прозяват при недостиг на кислород в помещението, където са, но учените опровергаха това предположение.

Нормализира се кръвното

Доказано е, че който се прозява повече, има по-малко бръчки по лицето, бързо съобразява и получава повече кислород за тъканите и кожата. Прозяването спасява хората от стреса, помага им да се разтоварят и да намалят умората, като стимулира работата на мозъчните клетки.

Доказан  е позитивният ефект от прозяването за нормализиране на кръвното налягане и срещу болки в ставите. То пази от инфаркт и проблеми със сърцето. Ако се налага да вземете важно решение или да се отпуснете, започнете да отваряте уста, като имитирате прозяване. Скоро то ще започне по естествен начин.

Търсете си партньори, които го правят често и сладко

съветват психолози. Обикновено хората го правят, преди да повишат своята активност, преди важни изяви, изпити, презентации или сензационни новини. По този начин тялото се мобилизира , набира сили и се бори със страха. По време на някакви скучни събития хората се прозяват, за да се ободрят малко.

Мъдрите японци са предвидили за своите работници специални паузи за прозяване и ги стимулират, като показват на монитори сладко прозяващи се хора. Това стимулира процеса на колективно прозяване, след което работниците се трудят два пъти по-активно.

Забелязано е още, че тези, които по-рядко се прозяват, са по-малко гъвкави по характер, често са нетактични и некоректни. Ето защо психолози съветват да си търсите партньори, които се прозяват често и сладко.

Прозявката е заразна и това го знаят всички от опит. Обикновено се случва с тези, които умеят да съчувстват на другите.

Протягането активира мускулите

подобрява кръвообращението в цялото тяло и мозъка. След сън, при седене в неудобна поза или напрегнато състояние мускулите се вдървяват и в тях се натрупва млечна киселина, която е по-добре да се разсее. Това помага да се стимулира работоспособността и да се повиши тонусът. Протягането активира мускулите, те започват да работят по-добре. Всичко това привежда тялото в бойна готовност и повишено настроение.

Сладкото протягане е отличен начин за борба със стреса и лошото настроение. А стресът е повишено кръвно налягане, проблеми със сърцето. Активното протягане подобрява кръвообращението в цялото тяло и в мозъка, като им помага активно да заработят.

Добре е сутрин преди ставане от леглото човек да отдели малко време за сладко протягане и раздвижване на ръцете и краката. Едва след това идва време за ставане. Не пропускайте и прозяването. То раздвижва мускулите на лицето и обогатява тялото с кислород.

Коментари

Задължително поле