Прокопиев обвинен и за пране на пари (обзор)

Разследването е по сигнал на комисия „Антикорупция”

Остава на свобода срещу “подписка”

Иво Прокопиев ще отговаря за пране на пари, свързано със сделката с акциите на предприятието “Каолин”. Той е обвинен като председател на Съвета на директорите на “Алфа Финанс Холдинг” АД, задено с други двама шефове от дружеството - Константин Ненов и Иван Ненков. Това съобщиха от Софийската градска прокуратура днес.

Това е второ обвинение за Прокопиев, който вече е и подсъдим заедно с бившия вицепремиер Симеон Дянков и с ексминистъра Трайчо Трайков по делото за продажба на занижени цени на държавния дял от 33% в енергоразпределителното дружество EVN. Според спецпрокуратурата от “сделката” държавният бюджет е бил ощетен с близо 28 млн. лв.

До разследването за пране на пари се е стигнало след подаден сигнал от председателя на комисия “Антикорупция” Пламен Георгиев от 23 април т.г. Към него били приложени документи за множество факти и обстоятелства, до които са се добрали комисарите, поверявали имуществата на Прокопиев. След откриване и на още доказателства е образувано досъдебно производство за престъпления по служба, извършени от чиновници от Министерство на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с изпълнението на концесионните договори с “Каолин” АД. Назначени са множество експертизи, заключенията на които са в процес на изготвяне.

Обвинението касае продажбата на придобити от “Алфа Финанс Холдинг” АД акции от капитала на “Каолин” АД, представляващи 100% от капитала на “РМД Каолин 98” АД, на регистрирано на 20 декември 2012 г. в местния съд в гр. Кьолн, Германия дружество “Кварцверке ГмбХ”.

Прокопиев, Ненов и Ненков не са задържани, наложени са им мерки за неотклонение “подписка”.

Коментари

Задължително поле