Прокуратурата за евродоклада: Положителната оценка е силно удовлетворяваща

Силно удовлетворяваща е положителната оценка за положените усилия и постигнатите от България устойчиви резултати. Това се казва в позиция на ръководството на Прокуратурата относно доклада за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка, който Европейската комисия публикува днес.

"Коректно е отчетен приносът на Прокуратурата на Република България за значителния напредък и близкото до пълно изпълнение на показателите, определени от ЕК, три от които - приети за изцяло изпълнени. Констатирано е подобряване на ефективността на наказателния процес, като резултат от промените в НПК и в изпълнение на препоръките в Независимия експертен анализ на Прокуратурата", поочват от държавното обвинение.

Положително е оценена активността на главния прокурор за отчетност пред Народното събрание, като гаранция за прозрачност и независимост на Прокуратурата. Подчертан е същественият напредък и резултатите по показателя „Организираната престъпност“, както и водените редица мащабни разследвания за корупция срещу високопоставени длъжностни лица, гласи позицията.

Липсата на нови препоръки и изразената увереност, че България може да приключи процеса по Механизма за сътрудничество и оценка идната година са показателни за необратимостта на напредъка, подчертават от прокуратурата.

Коментари

Задължително поле