Прокуратурата иска постоянен арест за нападателите на полицая в Провадия

За дръзкото нападение над полицейския служител с брадва в Провадия на 14 май тази година прокуратурата ще внесе искане в съда за вземане на постоянна мярка за неотклонение „Задържане под стража“ на 31-годишния Велизар М., който в момента е задържан за срок до 72 часа.

Образуваното досъдебно производство по случая е изпратено по компетентност в Районната прокуратура във Варна. Това стана ясно днес по време на съвместен брифинг на окръжния прокурор Красимир Конов, районния прокурор Невена Илиева и директора на ОД на МВР във Варна старши комисар Даниел Пашов, на който бе отчетено традиционно доброто сътрудничество между прокуратурата и  МВР.

Производството се води по член 131, ал. 2 от НК, тъй като причиняването на телесните повреди е при изпълнение на службата на служителя. Срещу извършителите на дръзкия инцидент ще бъдат повдигнати и обвинения по член 270, ал. 1 от НК - за противозаконно пречене на орган на властта да изпълни задълженията си.

Инцидентът се случи, след като полицейски патрул е реагирал на сигнал на гражданин за силна музика в квартал в Провадия след 22 часа. След отправено предупреждение музиката да бъде спряна заради късния час, мъжът отказва да стори това, както и да се легитимира с документи за самоличност, като започва да се държи агресивно спрямо служителите на реда. След предприетите действия той да бъде задържан, от къщата излиза млада жена, която нанася два удара с обратната страна на брадва по един от полицаите. След това хора от съседна улична компания се нахвърлят с юмруци и твърд предмет върху ударения служител. Двама от участниците успели да избягат, но вече са задържани. За да овладее ситуацията и агресията, колегата на ударения служител предприел респектиращи действия.

За три специализирани полицейски операции по линия противодействие на битовата престъпност на територията на Белослав, Аврен и Провадия информира днес на брифинга старши комисар Даниел Пашов.

На над десет изградени КПП-та са задържани общо 18 лица, както и един, обявен за издирване за установяване на адрес. Изготвени са 29 полицейски разпореждания по чл. 64 от Закона за МВР. Проверени са общо 408 лица, профилактирани са над 70 лица от криминалния контингент. Установен е и извършител на кражба от частен дом с. Синдел, както и 53-годишен водач на МПС, управляващ товарен автомобил с прекратена регистрация.

При трите специализирани полицейски операции са проверени над 204 МПС. В с. Куманово полицейски автопатрул подава сигнал със стоп-палка и предприема опит за спиране, с цел извършване на проверка на л.а. "Опел Астра“ с чужда регистрация. Водачът не спира на подадения сигнал, а увеличава скоростта на колата и се отдалечава. С включена звукова и светлинна сигнализация полицаите последват автомобила и малко по-късно установяват колата, изоставена отключена в поле в землището на с. Орешак.

При проведените незабавни оперативно-издирвателни действия е установен водачът – 18-годишен мъж от село Каменар, който е неправоспособен. Лицето е задържано за срок до 24 ч., повдигнато му е обвинение по чл. 270, ал. 1 от НК – за противозаконно пречене на орган на властта да изпълни задълженията си.

Продължават и проверките на поставени  под карантина лица. Близо 700 адреса са били проверени проверени във Варна и областта за спазване на наложената им задължителна домашна карантина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право