Прокуратурата поиска ВКС да потвърди присъдата на Владимира Янева по делото "Червей"

Владимира Янева

Прокуратурата поиска от Върховния касационен съд да потвърди присъдата на бившия председател на Софийския градски съд Владимира Янева по мегаделото "Червей", информира БНР.

Държавното обвинение иска да бъде потвърдена присъдата на втората съдебна инстанция – а тя включва, освен едногодишната условна присъда, която е с тригодишен изпитателен срок, Янева да плати и глоба в размер на 1000 лева.

Адвокатът на бившия председател на СГС – Трендафил Трендафилов – пледира за оправдателна присъда или за връщане на делото заради допуснати съществени процесуални нарушения.

Владимира Янева беше пратена на съд през 2015 година, след като стана ясно, че през периода, в който вътрешен министър беше Цветлин Йовчев, е разрешила прилагането на специални разузнавателни средства по отношение на Централизирания полицейски регистър – за време, което в пъти превишава разрешеното по закон, и без мотиви. До втората съдебна инстанция заедно с нея на подсъдимата скамейка беше и Тодор Костадинов, бивш шеф на дирекция в МВР. Той излезе от процеса с глоба от 3000 лева, потвърдена от Софийския апелативен съд този януари.

Законовият срок, в който Върховният касационен съд трябва да излезе с решение, е един месец.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право