Прокуратурата разследва бившата фирма на Спецов

Кандидат-депутатите от ГЕРБ Александър Иванов и Тома Биков внесоха документи по случая “Спецов” във финансовото министерство и питаха дали рецидивистът Данаил Николов от с. Яблотина, община Драгоман е бил изведен от страната.

Водят досъдебно производство за данъчни престъпления

Кандидат-депутати от ГЕРБ питат: Изведен ли е от страната купувачът на фирмата на шефа на НАП?

Схемата за прехвърляне е класическа

Образувано е досъдебно производство за данъчни престъпления по случая със съмнителната фирма на директора на Националната агенция за приходите (НАП) Румен Спецов. Към момента няма повдигнати обвинения, научи “Труд” от източници от прокуратурата.

Обект на разследването е фирмата “Гранекс Трейдинг” ООД, собственост на Данаил Николов от село Яблотина, община Драгоман. Той придобива дяловете през 2016 г., когато му ги продава Румен Спецов. Към март т. г. дружеството дължи 1,1 млн лв. на НАП.

Както “Труд” съобщи първи още на 24 май, въпросният Данаил Николов е рецидивист с 4 присъди и 50-ина висящи дела за кражби. Спецов вероятно още е обект само на проверка, а практиката на прокуратурата е да не обявява данни от проверки, които са в ход, поясниха запознати с разследването. Според тях схемата е класическа за прехвърляне на фирми на малоимотни и малограмотни цигани, които никога няма да платят стотинка на хазната.

В понеделник бившите депутати от ГЕРБ, които отново са кандидати за 46-то НС, Александър Иванов и Тома Биков бяха на адреса в с. Яблотина, на който е регистрирана “Гранекс Трейдинг” ООД. Те разпространиха снимки от офиса, на които се вижда запустяла постройка, обрасла в бъз и коприва.

Днес Иванов и Биков внесоха документи по случая във финансовото министерство. “Министър Асен Василев трябва да каже дали в момента проверява сделката на Спецов, издирили ли са лицето, изобщо какво се прави по тази тема. Ние нямаме съмнения в харвардския подход на тези хора. Важно е да се знае изведен ли е от страната купувачът на фирмата Данаил Николов”, каза Тома Биков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право