Прокуратурата разследва вота за референдум в Силистра

Районната прокуратура в Силистра се е самосезирала след предаване на "Шоуто на Слави" и публикации в "Труд", в които са представени несъответствия в протоколи от референдума, съобщиха от пресцентъра на апелативната прокуратура във Варна. На икономическа полиция е възложено да провери три протокола на секционни избирателни комисии.

Ревизията ще установи дали членовете им са преправяли данни в изборните книжа, като за подобно деяние чл. 169 от НК предвижда лишаване от свобода от 1 до 5 г., посочиха от обвинението. Целта на проверката е също да установи има ли извършено документно престъпление.

Фрапантните нарушения "Труд" откри в протокол на силистренската секция № 203 100 148. Във всяка от графите за попълване на резултати от вота по отделните въпроси числа бяха задрасквани и коригирани, така че накрая да излезе сметката според изискванията на ЦИК. В "Шоуто на Слави" пък показаха подобни протоколи от секциите 203 100 146 и 203 100 147. В една от тях дори се оказа, че всички гласували за референдума са подали недействителни бюлетини.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика