Чужденци разбиха сладкарница в София и откраднаха десерти Нарушителите сами признават вината си

Русенци на протест за чист въздух

Русия е готова да помогне за решаване на конфликта в Африн

Ученик помогна за залавянето на крадец, опитал да разбие къща

Вижте акцентите в броя на вестник “Труд” във вторник, 20 февруари 2018

Почетоха Левски в Сливен и областта

Виктор Орбан към Бойко Борисов за Западните Балкани: Заби брадва в голямо дърво (обзор)

Санират, ако намерят още пари Довършват само сградите, където ремонтите са започнали

“Елпром Троян“ с технологичен скок в бъдещето

Поклонението пред паметта на Васил Левски в София през обектива на “Труд”

Чадърите в Бургас само от бяло до охра

Чуждите инвестиции в имоти паднаха с 83% Пред декември намалява върнатото финансиране на компаниите майки

Отпадат строителни такси ОП внесоха промени в Закона за устройство на териториите

Румен Радев: Днес сме република. Но чиста ли? Свята ли?

Боянският клуб иска президентска република 22-ма професори създали клуба

Прокуратурата счита, че ще постигне осъдителни присъди срещу Дянков, Прокопиев и Трайков

Снимка: Архив

Считаме, че ще постигнем осъдителна присъда и за тримата обвиняеми към този момент по делото за ЕВН – Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков. Това каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на брифинг в Съдебната палата във връзка с това дали Симеон Дянков и Иво Прокопиев за действали заедно с Трайчо Трайков.

Арнаудова заяви, че в случая не става въпрос за организирана престъпна група. “Симеон Дянков и Иво Прокопиев са съучастници в престъплението по служба, което е извършено от Дянков“, каза тя и поясни, че на Трайков е повдигнато отделно обвинение за тази сделка. „На него обаче му е повдигнато обвинение за безстопанственост, тъй като той е имал други задължения и ангажименти и на практика не е изпълнил служебни задължения“, добави тя.

Във връзка с това по какъв начин ще се отрази обвинението срещу Дянков на производството срещу Иво Прокопиев Арнадуова обясни:„Няма как да отговоря на въпроса как едното обвинение ще се отрази на другото. Ние считаме, че ще постигнем осъдителна присъда и за тримата обвиняеми към този момент“, каза Арнаудова. Тя поясни, че досъдебното производство, по което и тримата са обвиняеми е едно и то ще бъде внесено в СГП.

По думите й кръгът на обвиняемите лица към този момент е този, заедно с изпълнителния директор на „Булброкърс“. „Ако има нови обвиняеми лица, ще им се предявят обвиненията и ще ги обвиним“, поясни тя. Арнаудова припомни, че по предложение на Дянков и Трайков специално е била създадена Държавната консолидационна компания. „В нея са прехвърлени от г-н Трайков дяловете на държавата в трите енергоразпределителни дружества. Когато ДКК извършва продажбата на акциите на фондовата борса, сумите от продажбата постъпват като дивидент в дружеството и съответно в републиканския бюджет, но не отиват директно в Сребърния фонд така, както иначе е записано в закона – че средствата от приватизацията постъпват в Сребърния фонд“, поясни прокурорът.

Тя уточни, че Прокопиев е съветвал Дянков устно. „Имало е проведени разговори, имало е общи идеи за това, че по този начин следва да се извърши продажбата, че трябва да се създаде такава компания, че е необходимо точно инвестиционният посредник да изготви оценката, а не независим лицензиран оценител“, поясни Арнаудова. По думите й освен гласни доказателствени средства Прокуратурата разполага и с писмени такива. „На този етап не можем да ги уточним. Това ще стане факт, когато делото влезе в съда и когато се опишат всички доказателства“, каза още тя. Не предстоят много действия и съвсем скоро ще има обвинителен акт“, каза тя.

“Прокуратурата ще уведоми и за поредния обвиняем – Симеон Дянков Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за това, че е повдигнато обвинение, за да се стартира процедурата и по отношение на него в тази комисия”, допълни тя.

Според СГП са налице достатъчно доказателства както свидетелски показания, така и писмени документи за наличие на общност на умисъла между Симеон Дянков и Иво Прокопиев. В 10.00 часа Симеон Дянков се яви в следствения отдел на СГП и му беше предявено постановлението за привличане в качеството на обвиняем, посочи Арнаудова, цитирана от “Фокус”.

Тя припомни, че обвинението му е за престъпление по служба, свързано с приватизацията, която е извършил в периода май-юни 2011 година. „Обвиненията в частност е за това, че той е превишил властта и правата си и се е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да се възложи изготвянето на оценката на активите на “ЕВН България Електроразпределение” на инвестиционния посредник, а не както повелява Законът за приватизацията – на независим лицензиран оценител“, поясни Арнаудова. По думите й престъплението се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 3 000 до 5 000 лева.

Арнаудова заяви, че според СГП действията, които са извършени от Дянков, са с цел да се облагодетелства инвестиционният посредник „Булброкърс ЕАД“ и да получи сумата от 1,276 млн. лв. „Това са парите, които са били получени от инвестиционния посредник по силата на договора между „Булброкърс ЕАД“ и ЕВН АГ Австрия“, обясни тя. Арнаудова заяви, че според СГП Дянков не е действал сам, а е имал съучастник в лицето на Иво Прокопиев, който е действал като подбудител и помагач. „Според СГП са налице достатъчно доказателства както свидетелски показания, така и писмени документи за наличие на общност на умисъла между двамата“, каза Арнаудова.

„В частност обвинението на г-н Прокопиев се състои в това, че е подбудил и подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъплението по служба, като е давал съвети, разяснения и е оказвал помощ точно по този начин да бъдат продадени 33% държавни акции в ЕВН Електроразпределение България“, обясни тя. По думите й според обвинението нанесената щета е в размер на 20, 829 млн. лв. „Това е щетата, настъпила в резултат от занижаването на цените на акциите, които са били продадени на Българската фондова борса“, поясни тя. Разследването продължава.

„Към този момент това е кръгът на обвиняемите лица, но разбира се докато не приключи досъдебното производство нищо не е окончателно“, подчерта Арнаудова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. А дано, искам да видя кръв, зрелище разкъсани органи и вкарани в затвора бивши министри. Искам да видя кръв на министри , лееща се и ритани от народа …. псета долни

  2. А Бойко Борисов невинен ли е, той къде е бил, има алиби, че ритал мачле с Бистришките сюртюци ли? Иначе излиза, че делата са поредния пиар на бойко и свинефермата му герб.

  3. Енергетиката е един от стратегическите отрасли от които зависи независимостта на дадена държава. Така че всички участници в разпродажбата и приватизацията в този отрасъл са държавни изменници и са продавали независимостта на държавата, т.е. всички са държавни престъпници.

  4. Време си е да има осъдени държавници за далавери и задкулисни мошеници като Прокопиев, подпомагани от първите!

  5. Щом е имало престъпление, да има и наказани по него! Конкретно за Прокопиев отдавна се знае, че той ощетява държавните интереси и работи за интересите на една чужда държава отвън Океана, така че и да лежи в затвора – малко ще му е!

  6. Само да не стане така, че да се разминат само в повдигнато обвинение! Като са бъркали в кацата с меда сега е редно да си понесат отговорността и да бъдат осъдени!

  7. “ще постигнем осъдителна присъда и за тримата обвиняеми към този момент по делото за ЕВН – Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков. Това каза Румяна Арнаудова” Ако не ги вкарат в затвора, Арнаудова ще бъде ли съдена за набедяване? Би следвало, според мен!!! Поне ще има повече хъс да доказва, че са престъпници и ще откаже подкуп, колкото и да е голям!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.