Приеха методология за провеждане на наблюдение по метода „таен клиент“

ВАС прекрати делото срещу решението на КЗК за избор на изпълнител на проекта „Турски поток“

„Фолксваген“ готов да плати 80 млн. евро на клиентите си в Австралия

Владимир Путин и Реджеп Ердоган се срещнаха в Анкара (ВИДЕО)

Мегз и гаджето й с условни присъди за инсценираната кражба на мерцедеса й

Медицински университет-Варна прие над 1400 първокурсници Започна обучението на трети випуск военни лекари

Дворецът – Балчик събира творци от три континента на юбилеен арт форум „БезГраници“ Песни на редки езици ще звучат на плажната сцена

Изправят пред съда шофьор, прегазил катастрофирал човек на магистрала „Тракия“

Недоразумение довело до напрежението в „Спартак“ (Плевен)

Двама на съд за контрабанда на цигари

Каракачанов: Имаме готовност срещу бежански натиск от Турция

Турски актьори в списъка на световни красавци

Две деца пострадаха при катастрофи във Варненско

В Бургас учениците са с 403 повече от миналата година 171 деца са се завърнали от чужбина, най- много са от Германия

Как топмоделът Роми Стрийд се храни у дома си (ВИДЕО)

Прокуратурата счита, че ще постигне осъдителни присъди срещу Дянков, Прокопиев и Трайков

Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Считаме, че ще постигнем осъдителна присъда и за тримата обвиняеми към този момент по делото за ЕВН – Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков. Това каза Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор на брифинг в Съдебната палата във връзка с това дали Симеон Дянков и Иво Прокопиев за действали заедно с Трайчо Трайков.

Арнаудова заяви, че в случая не става въпрос за организирана престъпна група. „Симеон Дянков и Иво Прокопиев са съучастници в престъплението по служба, което е извършено от Дянков“, каза тя и поясни, че на Трайков е повдигнато отделно обвинение за тази сделка. „На него обаче му е повдигнато обвинение за безстопанственост, тъй като той е имал други задължения и ангажименти и на практика не е изпълнил служебни задължения“, добави тя.

Във връзка с това по какъв начин ще се отрази обвинението срещу Дянков на производството срещу Иво Прокопиев Арнадуова обясни:„Няма как да отговоря на въпроса как едното обвинение ще се отрази на другото. Ние считаме, че ще постигнем осъдителна присъда и за тримата обвиняеми към този момент“, каза Арнаудова. Тя поясни, че досъдебното производство, по което и тримата са обвиняеми е едно и то ще бъде внесено в СГП.

По думите й кръгът на обвиняемите лица към този момент е този, заедно с изпълнителния директор на „Булброкърс“. „Ако има нови обвиняеми лица, ще им се предявят обвиненията и ще ги обвиним“, поясни тя. Арнаудова припомни, че по предложение на Дянков и Трайков специално е била създадена Държавната консолидационна компания. „В нея са прехвърлени от г-н Трайков дяловете на държавата в трите енергоразпределителни дружества. Когато ДКК извършва продажбата на акциите на фондовата борса, сумите от продажбата постъпват като дивидент в дружеството и съответно в републиканския бюджет, но не отиват директно в Сребърния фонд така, както иначе е записано в закона – че средствата от приватизацията постъпват в Сребърния фонд“, поясни прокурорът.

Тя уточни, че Прокопиев е съветвал Дянков устно. „Имало е проведени разговори, имало е общи идеи за това, че по този начин следва да се извърши продажбата, че трябва да се създаде такава компания, че е необходимо точно инвестиционният посредник да изготви оценката, а не независим лицензиран оценител“, поясни Арнаудова. По думите й освен гласни доказателствени средства Прокуратурата разполага и с писмени такива. „На този етап не можем да ги уточним. Това ще стане факт, когато делото влезе в съда и когато се опишат всички доказателства“, каза още тя. Не предстоят много действия и съвсем скоро ще има обвинителен акт“, каза тя.

„Прокуратурата ще уведоми и за поредния обвиняем – Симеон Дянков Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество за това, че е повдигнато обвинение, за да се стартира процедурата и по отношение на него в тази комисия“, допълни тя.

Според СГП са налице достатъчно доказателства както свидетелски показания, така и писмени документи за наличие на общност на умисъла между Симеон Дянков и Иво Прокопиев. В 10.00 часа Симеон Дянков се яви в следствения отдел на СГП и му беше предявено постановлението за привличане в качеството на обвиняем, посочи Арнаудова, цитирана от „Фокус“.

Тя припомни, че обвинението му е за престъпление по служба, свързано с приватизацията, която е извършил в периода май-юни 2011 година. „Обвиненията в частност е за това, че той е превишил властта и правата си и се е разпоредил на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол да се възложи изготвянето на оценката на активите на „ЕВН България Електроразпределение“ на инвестиционния посредник, а не както повелява Законът за приватизацията – на независим лицензиран оценител“, поясни Арнаудова. По думите й престъплението се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години и глоба от 3 000 до 5 000 лева.

Арнаудова заяви, че според СГП действията, които са извършени от Дянков, са с цел да се облагодетелства инвестиционният посредник „Булброкърс ЕАД“ и да получи сумата от 1,276 млн. лв. „Това са парите, които са били получени от инвестиционния посредник по силата на договора между „Булброкърс ЕАД“ и ЕВН АГ Австрия“, обясни тя. Арнаудова заяви, че според СГП Дянков не е действал сам, а е имал съучастник в лицето на Иво Прокопиев, който е действал като подбудител и помагач. „Според СГП са налице достатъчно доказателства както свидетелски показания, така и писмени документи за наличие на общност на умисъла между двамата“, каза Арнаудова.

„В частност обвинението на г-н Прокопиев се състои в това, че е подбудил и подпомогнал Симеон Дянков да извърши престъплението по служба, като е давал съвети, разяснения и е оказвал помощ точно по този начин да бъдат продадени 33% държавни акции в ЕВН Електроразпределение България“, обясни тя. По думите й според обвинението нанесената щета е в размер на 20, 829 млн. лв. „Това е щетата, настъпила в резултат от занижаването на цените на акциите, които са били продадени на Българската фондова борса“, поясни тя. Разследването продължава.

„Към този момент това е кръгът на обвиняемите лица, но разбира се докато не приключи досъдебното производство нищо не е окончателно“, подчерта Арнаудова.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (9)

  1. А дано, искам да видя кръв, зрелище разкъсани органи и вкарани в затвора бивши министри. Искам да видя кръв на министри , лееща се и ритани от народа …. псета долни

  2. А Бойко Борисов невинен ли е, той къде е бил, има алиби, че ритал мачле с Бистришките сюртюци ли? Иначе излиза, че делата са поредния пиар на бойко и свинефермата му герб.

  3. Енергетиката е един от стратегическите отрасли от които зависи независимостта на дадена държава. Така че всички участници в разпродажбата и приватизацията в този отрасъл са държавни изменници и са продавали независимостта на държавата, т.е. всички са държавни престъпници.

  4. Време си е да има осъдени държавници за далавери и задкулисни мошеници като Прокопиев, подпомагани от първите!

  5. А дано! Особено за Прокопиев ще има т доста работа.

  6. Щом е имало престъпление, да има и наказани по него! Конкретно за Прокопиев отдавна се знае, че той ощетява държавните интереси и работи за интересите на една чужда държава отвън Океана, така че и да лежи в затвора – малко ще му е!

  7. Само да не стане така, че да се разминат само в повдигнато обвинение! Като са бъркали в кацата с меда сега е редно да си понесат отговорността и да бъдат осъдени!

  8. „ще постигнем осъдителна присъда и за тримата обвиняеми към този момент по делото за ЕВН – Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков. Това каза Румяна Арнаудова“ Ако не ги вкарат в затвора, Арнаудова ще бъде ли съдена за набедяване? Би следвало, според мен!!! Поне ще има повече хъс да доказва, че са престъпници и ще откаже подкуп, колкото и да е голям!

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.