Проливните дъждове и горещините зачестяват

Учени прогнозират наводнения и свлачища

В атмосферата ще се задържат повече водни пари

Глобалното затопляне от мнозина се свързва със суша и пожари, но ново проучване показва, че повече хора ще се сблъскат с проливни дъждове, големи горещини и тежки последствия от тази комбинация, съобщи електронното издание Юрикалърт. 
С повишаване на температурите има по-голяма вероятност земните маси да станат по-влажни, отколкото по-сухи, предупреждават учени от китайския Северозападен университет по земеделие и горско стопанство.

На базата на данните от проучването си те констатират, че заради климатичните промени едновременните валежи и жеги ще бъдат по-чести в сравнение със сухи и горещи периоди.

При тези условия почвата първо изсъхва, което намалява способността ѝ да абсорбира вода. Последващи валежи по-трудно проникват в слоевете й, водата се стича по повърхността, което допринася за наводнения, свлачища и унищожаване на реколтата, обясняват експертите.

"Тези комплексни екстремни климатични явления привлякоха значително внимание в последните десетилетия заради непропорционалния натиск, който оказват върху селското стопанство, промишлеността и екосистемите", казва Хайцзян У, изследовател от китайския Северозападен университет по земеделие и горско стопанство и водещ автор на проучването. 
Научният екип използва климатични модели, за да прогнозира нетипични явления до края на века, ако емисиите на въглероден диоксид продължат да се увеличават.

Според тях някои региони на света ще станат по-сухи с повишаването на температурите - Южна Африка, Амазония и части от Европа, но в доста други, включително в източните части на САЩ, в източните и южните региони на Азия, в Австралия и Централна Африка ще има повече валежи.

В бъдеще високите нива на влажност и горещините са все по-вероятни, защото способността на атмосферата да задържа изпарения се увеличава с 6-7 процента на всеки един градус по Целзий повишение на температурата. Тъй като Земята става все по-топла, в атмосферата ще се задържат повече водни пари, а това означава и повече дъждове. Районите, които вероятно ще бъдат силно засегнати от комбинацията влажност и жега, са много гъсто населените, прогнозират китайските учени. Според тях тези зони вече са податливи на опасности, сред които свлачища и кални потоци.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Наука