Българка е бутнала жена на релсите на жп гара в Рим

Проф. Тодор Кантарджиев: Починалото 3-годишно дете е било с риновирус

Изпокараха се за неплатения болничен лист (обзор)

Фонд „Земеделие” ще търси 43,1 млн. лв. от къщи за гости за нарушения

Тамер Левент влиза от сериал в сериал

Белият дом публикува стенограмата от първия телефонен разговор между Тръмп и Зеленски

Фалконът ослепя над София (обзор) Не е лошо да се помисли за нов самолет, заяви шефът на “Авиоотряд” 28

„Труд Уикенд“ – един вестник за два дни

15 милиона лева от ЕС за детски кътове във фирми

„Нормандската четворка“ се събира на 9 декември

Българите живеят с 572 лв. на месец Пестим от дрехи и мебели, с 16% нарастват разходите за здраве

Пендаровски: Икономическото сътрудничество с Русия не е пречка за членството в ЕС

Тръмп в Лондон на 3 декември

Община Габрово спечели делото срещу местната топлофикация и на втора инстанция

Хазната плаща здравните вноски на 4 млн. души 552 хил. българи не са осигурен, много от тях са в сивата икономика

Промоция – 3 кутии „Президент” за седем лева

Нелегалната борса за цигари на Женския пазар работи, та пушек се вдига

 

Мургава кака обикаля из Женския пазар и си повтаря под носа: „Цигари, тютюн, цигари, тютюн…“ В себе си не носи стока, но ако я спрете, ще ви заведе до някой свой братовчед с чувал, пълен с цигари.
Мургава кака обикаля из Женския пазар и си повтаря под носа: „Цигари, тютюн, цигари, тютюн…“ В себе си не носи стока, но ако я спрете, ще ви заведе до някой свой братовчед с чувал, пълен с цигари.

Рекордни приходи в бюджета от мерките срещу контрабандата. От 34% през 2015 г. пазарът на нелегални цигари тази година се е свил до 8 на сто.С други думи – обръщаш кофата за боклук и от 100 опаковки само 8 са без бандерол. Всички помним тези и подобни изявления за борбата с контрабандата на премиера Бойко Борисов, на вицепремиерката Румяна Бъчварова или на финансовия министър Владислав Горанов.

Но истината е, че на Женския пазар в центъра на София нелегалната търговия си върви. Където и да се обърнеш, мургави търговци предлагат цигари без бандерол. Разликата с миналата година е, че са станали малко по-внимателни. Но не защото ако при поредна акция ги спипа полицията, ще бъдат осъдени или глобени, а заради опасността да не им „изгори“ стоката.

Докато вървим по една от алеите на Женския пазар, се разминаваме с два пеши полицейски патрула. И почти веднага виждаме съмнителен търговец, седнал на бордюр, а в краката му обърната касета, върху която са наредени пликчета с отрова за хлебарки и мравки. Питаме го нещо друго продава ли, а той отговаря с въпрос: „Вие какво търсите?“ Щом разбира, че ни трябват цигари, казва, че продава „Премиум“ по 3 лв. кутията, но трябва да се почака. Даваме му парите, а от близката пейка идва негов човек, който застава до касетата. Нашият търговец взема парите и тръгва към малките улички. Връща се след 5 минути, носи кутията и казва. „Отвори си чантата, ще я пусна вътре“ и сочи с поглед охранителната камера наблизо.

Минаваме по другата алея и спираме до малка сергия, защото преди миг виждаме мъж да взема от продавача кутия с цигари и бързо да я скрива в джоба си. И ние искаме цигари. „Ти си нова, откъде ма знайш?“ – подозрително пита мургавият търговец. „Няма да те върна, ама вече давам само на наши, дето ги познавам. “Вече сме се запознали и той предлага отстъпка: „Ако искаш 3 кутии „Президент”, давам ги за 7 лв.”. Питам откъде ги взема. Отговаря така: „Вършим си услуга за услуга с мои познати. Аз им давам от моя стока, те от тяхната.

 

На Лъвов мост
И бежанците купуват

09-4Контрабандните цигари се продават на бежанците, които живеят или се събират около Лъвов мост. Снабдяват ги техни сънародници араби, на които ромите доставят по няколко стека на седмица. Обикалящите по пазара продавачи на дребно не носят в себе си повече от 1-2 кутии. И да ги хванат, щетите не са големи. За 5-6 кутии или за стек дилърът ходи с клиента до “склада”, откъдето изнася цигарите в черен непрозрачен плик.

 

В столицата
Стоката е от Сърбия и Македония

09-3„Нелегалните цигари, които се продават в София, пристигат главно от Сърбия и Македония. Преди бяха повечето от Гърция, но вече много по-рядко, защото вече много проверяват тировете”, обяснява продавач. Според него в Пловдив и Хасково вървят контрабандни цигари от Турция, но те рядко стигат до Женския пазар. „Най-много се търсят тънки цигари от жените. Мъжете купуват всичко, даже и рязан тютюн”, допълва той.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Цигари в които най-малко тютюн има, продават в магазините на баснословни цени и на никой не му дреме. Но пък сте се загрижили за „нелегалните цигари“. Изобщо технологията на мошениците в цигареното производство е гигантска https://youtu.be/aZr4g7LOubg.И не ли странно ,че така наречените „учени“ не измислиха безопасни цигари, а напротив-по отровни. Който разбира от тютюн си купува и си свива цигари, останалите са глупаци, защото финансират с трудът и здравето си помиярите на прехода.

  2. бойко мършата още не е затворил нелегалните си цигарени фабрики

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.