Просветният министър: Привличането на млади учители е предизвикателство

Въоръжена атака срещу 5-звезден хотел в Кабул

Вижте акцентите от броя на „Труд“ в неделя, 21 януари 2018

Меркел и Борисов в отговор на “Труд”: България влиза много скоро в Шенген Премиерът събира европейските лидери и Реджеп Ердоган във Варна

Командоси щурмуват пробно прототипи на стената на Тръмп

Махат незаконни билбордове в София Столичният инспекторат откри 14 такива само по бул. „Черни връх“

Ципрас: Македонска нация никога не е имало Ще е абсурдно обаче в името на страната да няма Македония, смята гръцкият премиер

Хиляди румънци се събраха на протест в Букурещ (ВИДЕО)

САЩ и Русия призоваха Турция и сирийските кюрди към сдържаност

Турция нанесе въздушен удар по позиции на сирийските кюрди

Григор искал да е бегач и да знае френски език

Aварирал ТИР край Драгоман запуши пътя за Калотина

166 снегорина чистят софийските улици

Отмениха бедственото положение в община Баните

Сирия се рекламира като туристическа дестинация

Промяна при обезщетенията за безработица

Снимка Архив

Според промяна в Кодекса за социално осигуряване от началото на годината хората, които останат без работа, ще получават обезщетение за максималния срок от 12 месеца, ако имат стаж от 12 и повече години. Досега Националният осигурителен институт (НОИ) изискваше минимум 25 години стаж.

Условията за достъп до това обезщетение се запазват, същите остават и размерите на минималното и максималното обезщетение.

За да получава обезщетение, след като остане без работа, човек е необходимо да има осигуряване за този риск в девет от последните петнайсет месеца.

Размерът на обезщетението се изчислява най-общо като 60% от осигурителния доход на лицето за последните 24 месеца. Минималното обезщетение на ден остава 7,20 лв., или около 160 лв. за месец с 22 работни дни. То се отпуска, когато човек сам е поискал да напусне работа, при взаимно съгласие или при дисциплинарно уволнение, и периодът на получаване е 4 месеца.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (11)

 1. Социалната държава България , ха , ха , ха , ха , ха ,ха , бягайте мили хора от тая мафиотска , измамна , България , тя е за престъпниците , който са били във властта от . 1989 .. до … 2017 , те за . 28 . години ограбиха българския народ , това са престъпниците на България , за бедния народ няма работа , няма пенсии , няма помощи , няма лекуване без осигуровки , има само глад и умиране от болести , Социалната държава България , ха , ха ,ха ,ха

  1. Коко, щом не си последвал СОБСТВЕНИЯ си призив да се бяга от България, значи не си беден… От където следва, че страдаш от шизофрения. Не учи гладния, къде да сере! Нахрани го, ако можеш, тролче! Пълно е с руска сволоч в този форум, ей!

  2. Е па социално е да получаваш пари „за безработица“, ако сам си напуснал….

 2. “Според промяна в Кодекса за социално осигуряване от началото на годината хората, които останат без работа, ще получават обезщетение за максималния срок от 12 месеца, ако имат стаж от 12 и повече години. Досега Националният осигурителен институт (НОИ) изискваше минимум 25 години стаж.“ Това е пак нещо много странно. Ами ако човека е на 22 г например и просто няма как да има 12, даже 6 г стаж какво се прави и колко ще заполучи, за да си купи една кифличка на ден + 1 млекце + 2 билетчета за транспорт = 5.50 – 6 лв. = 180 левя брутни. В канада, за да вземеш обезщетение ти е нужно да си работил не повече от 8 мес. % на безработицата се изчилсява на заплатите от това време и зависи от % на безработицата в района, където живееш. Дава се до 8- 10 месеца, понякога и година и е около 55-60% и пак зависи от % на безработицата в квартала, при по-ниска си по-добре платен. Ако след изтичането на този срок все още не мож си намери работа минаваш на соц. помощ, която зависи от семейно положение, деца и пр. и се допълва с доста добри детски надбавки и пр, помощи. Така беше, до колкото си спомняме, преди десетина години, Сега може даже да се е подобрило…щом са качили детските на дете до 6 г от 250 на 700 $:) В България се проявява жестоко нечовешко отношение във всички сфери. От всякъде се реже, краде. Политиханец да те управлява – преочетено по бордовете – оженили се крадец и проститутчица. Родил се политиханеца:) И ние никой не обиждаме, те ни обиждат непрекъснато с действията си, ниския си морал, алчността си, садизма и един тотален примитивизъм..

  1. ами тук, за съжаление не е Канада, а Жалкария. Правете си сметката преди да сравнявате.

 3. И какъв представител на Росия в Канада си бил преди десетина години, казваш братушка? Търговски или разведка? Или май-май при вас нама разлика??? Що не си гледаш Расията????? Много сте зДле, вече. Съвсем скоро балонът ще се спука и ще се нацепите на губернийки…

 4. А когато работодателя те притиска да напуснеш по взаимно съгласие и неиска дате съкрати за да не можеш да вземеш пълния размер на полагаемата сума от борсата а някакви140-150лв. И пак си прецакан. Когато има нужда от работник наемате,ами ако няма нужда след време защо нередност съкрати ами давай по взаимно съгласие и работника пак прецакан.

 5. Мизерниците гледат дохода 24 месеца назад защото тогава заплатите бяха по-ниски, съответно ще получаваш по-ниско обезщетение! За мангалите обаче винаги има огромни помощи и обезщетения, ето докъде ни докараха тия Гербави боклуци!!!

 6. За 12 години представяте ли си колко пари съм внесла в този фонд.

 7. За получаване на обезщетение за безработица през максималния период от 1 година вече се изискват 12 години непрекъснат осигурителен стаж вместо досегашните 25. Новите правила не изглеждат така добре за останалите извън пазара на труда. Например при 5-годишен осигурителен стаж досега се получаваха обезщетения в продължение на 8 месеца, докато след промените този период е съкратен на 6 месеца. Все пак новата схема премахва някой абсурдни ситуации досега работник с 24 години стаж получаваше обезщетение за 11 месеца, докато друг със стаж от 5 години само за 3 месеца по-малко.

 8. С предложената промяна в чл. 1, ал. 4 от наредбата се регламентира началото и краят на срока за промяна на вида на осигуряването. Новата редакция на разпоредбата предвижда, че видът на осигуряването може да се променя за всяка календарна година, ако е подадена декларация по утвърден образец от изпълнителния директор на НАП от 1 до 31 януари на съответната календарна година.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.