Цветанов: Предимството на F-16 е, че в предложението няма възможност за скрити разходи

Първи залп към Моуриньо

Държавата си взима „спящите“ акции Над 2 млн. души имат активи за 2-3 млрд. лв.

Три коли се нанизаха на бул. „България“ в столицата, няма пострадали

САЩ стартира процедура по излизане от Договора за ракети със среден обсег на 2 февруари

Вучич: Силно заинтересовани сме от изграждането на междусистемна газова връзка през България

Жандармерия залови петричкия Ескобар (обзор) Задържани са десетина заподозрени като наркодилъри

Министър Желязков: В момента имаме инвестиционно предложение за летище „София-запад“

Изграждат Център за грижа за възрастни хора в Свищов Инвестицията е за 540 000 лева

Възрастна жена загина при пожар в дома си Сливен

„Аквамен“ направи един милиард долара Филмът няма конкуренция през януари

МРРБ: Тол таксите за превозвачите ще бъдат обсъдени публично

Папараци заснеха „застиналото“ лице на Мадона след козметичните процедури (СНИМКИ)

Северният магнитен полюс на Земята се мести с изненадваща скорост към Русия

Съд отказа да пусне предсрочно убиец от затвора

Протестиращите полицаи – с песен вместо с цигара

Полицаите са в протестна готовност.

Какво искат пак? – пита ядовито гражданин. Къщата му на село за шести път е обрана. Той чул, че в бюджета за 2017 г. парите за сигурност се увеличават, а се е убедил, че сигурност няма и го е яд да плаща за тоя, дето духа, със своите данъци. Не разбрал обаче, че въпросното увеличение е измама – и на ченгетата, и на данъкоплатците. Преди да излезе в оставка, финансовият министър Горанов дава на МВР около сто милиона лева повече, но вдига с 20% осигурителната вноска. Така милионите отиват право в НОИ за осигуровки, а не в полицията за униформи, за иновации, за бензин, за коли, за техника и за растеж на заплатите.

Прецакали полицаите и те протестират, така ли?  На гражданина не му пука за това. Забравил е как, когато той самият протестираше заедно с други прецакани от властта, полицаите свалиха щитовете си пред тях и дни наред ги пазиха – в извънработното си време даже,  доказвайки по този начин, че и те са хора като всички в България, които споделят една и съща съдба. Ако не беше забравил това, този гражданин навярно щеше да се ядоса на шашмата, с която Горанов имитира законодателство в полза на сигурността – също както други министри имитират управление на вътрешните и външните работи, на армията и на образованието, депутати имитират народно представителство, а хаосът имитира демокрацията.

Полицаите обаче се научиха да разпознават имитациите. Научи ги неволята. Тя е с тях всеки месец, когато попучат 800 лв. заплата и се опитат с тях да покрият наема, тока и парното, да се нахранят, да се облекат и да купят подарък на детето и жената, които по празници седят сами и ги чакат да се приберат от наряд. Неволята е с тях и всеки ден, когато си обличат униформата, получена със закъснение от 3 години,  в която лете се потят и зъзнат зиме. И всеки път, когато си купуват кубинки на пазара, понеже от служебните краката им кървят. А също и когато по двама гасят огромни пожари, с който и двайсет пожарникари трудно биха се справили. Или когато отиват с рейса сутрин в някое от осемте села, за които отговарят, и се връщат с него чак вечерта, а от друго село ги викат: крадци тази нощ изнасилили баба, къде сте, мамка ви, как нямате кола?!

Така, с неволята до тях, работят 13 хиляди български полицаи – патрулират и реагират на сигнали. Не са сами – всеки води един-два празни щата и влачи 30-хилядна полуработеща администрация, ръководен от поне от петима началници – от груповия до главния секретар. Началниците му, разбира се, не са от добрите професионалисти, а от партийните послушници, които умеят да съчетават отлично липсата на компетентост с поверената им корупция. Той трябва да мижи и да си трае, тъй като послушанието се възнаграждава, а усърдието се наказва, опре ли работата до престъпник от  „нашите“. И той мижи, мижи, обаче вижда например как трафикант на бежанци печели обществена поръчка за превоза им в Гранична полиция. Как МВР купува наедро горива за 2,80 лв., а Марешки на дребно ги продава по 1,70. Как гумата за полицейска „Лада Нива“ струва 200 лева, а за толкова от магазина ще вземеш две. Как най-много от бюджета се харчи за перо „Персонал“, а заплатите не са мръднали от петилетка насам, стартовата е 610 лева – колкото на чистачката и на мястото на напусналите 5000 души не се назначава никой – няма пари! Това освен с кражби отвисоко, как да се обясни?!

Къде са милиардите, с които се хвали премиерът в оставка – от победите над контрабандата, корупцията и трафика? Защо не дадат на МВР 20% от тях, нали то ги е докарало в хазната? Не са ли заслужили разследващите, катаджиите, оперативните работници и пожарникарите тия скромни 7% над мизерните си заплати, за които синдикалната им федерация настоява? Защо поне не върнат ония 170 000 лв. удържани погрешка от надниците на граничари, които спят в съдрани палатки и удържат мигрантския натиск? И да им купят дърва – иде сняг!

Но не. Реформират ги само. Безкрай. С реформата на техен гръб икономисват – режат щатове и социални придобивки, променят наредби, за да не плащат за извънредния им труд! За техническо обновление и поетапно увеличение на възнагражденията и дума не става. Сит на гладен не вярва. Бившият им колега Борисов, съсредоточен в магистралите и външната политика, се пошегува свойски с тях, между другото, като им назначи социоложка за министър. Тая шега не ги развесели обаче,  дори когато г-жа Бъчварова почна смешно важничи за прикритие на собствената си уплаха. Страшно нещо е незнанието. Как да потуши бунта на полицаите? Как да разпредели бюджета на МВР, който никак не е малък – над 1 милиард? Как да раздели пазителите на реда от администраторите, като не знае кой какво прави. Как да ги накара да работят, като те и да искат, не могат – нямат гориво, нямат компетентни ръководители, ако действат самостоятелно, настъпват мотиката… Тя опита да разговаря с тях. В резултат те построиха пред парламента палатки с плакати: „Като няма разбиране, има протестиране!“ и „Бойко, ела си вземи Румяна!” Седяха почти цяло лято там, но ефектът беше по-малък от този в по-предишни времена, когато протестираха час-два, пушейки демонстративно цигари. Ефектът беше нулев. Премиерът тогава им обърна внимание, колкото на някое от жълтите павета под тях.

Сега е друго. Бойко си взима Румяна и целия персонал и си тръгва, за да го повикат пак. Но полицаите остават по местата си и продължават да се борят за права. Публикуват на сайта на синдикалната си федерация видеозапис на песен от филм, изпълнявана от униформени на непонятен език. Отгоре пишат: „Както каза премиерът в оставка, някои неща трябва да се изпеят, за да се разберат. С тази песен на свободните милиционери отправяме посланието: без техника, без униформи, без мотивация – не става! Надяваме се езикът да е разбираем за адресата. От български се убедихме, че не разбира.“

Дали служителите на реда парадоксално разчитат пак на своя бивш колега от пожарната? Или пробват нов вид протест – с горчив смях и с песен, вместо с цигари?

Детето на полицая

Като стана главен секретар на МВР,  Борисов обеща: „Влезем ли в НАТО, ще качим заплатите на полицаите.“ Минаха 15 години оттогава. Влязохме в НАТО, Бойко се качи на върха на държавата. Но полицейските заплати не се отлепят от дъното и това е. А системата за сигурност се срива и обезлюдява.

Всичко щеше да изглежда съвсем безнадеждно сега, ако не беше едно детенце на полицай. То се обърна към всички хора чрез своята майка и каза: „Не се сърдя, че на Коледа татко пак няма да бъде с нас, защото знам, че ще пази вас!“ (вижте думите му в полицейския сайт).

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (24)

 1. За какво се оплаква те … За много ранното пенсиониране , за 20 заплати , за пенсионери пак на работа , за извършено престъпление срещу обикновения беден български народ не ви съдят , за това че през тези . 27 . години пред очите ви ограбиха България , вашите началници и техните криминални партии са оплетени като свински черва … Господа полицаи . престъпниците на България са …. Всички които са били във властта , от …1989 … до …. 2016 …. От президенти те , до най ниските етажи във властта , Това са престъпниците които за 27 години ограбиха България , това са виновниците за тази национална катастрофа , защо недоволни полицаи тези престъпници не са в затворите вие не сте ли съочасници като мълчите като риби .. Каква работа свършихте през тези . 27 . години че да искате хубави заплати .. Вашите колеги в Европа вземат хубави заплати и се пенсионират над 60 години , Но , държавите не са им ограбени , значи си вършат работа та , а вие за 27 години какво свършех ти , пазех ти престъпниците да ограбят държавата .. Какво искате сега …. Има много българи които нямат работа , нямат помощи , нямат пенсии , нямат никакви пари от никъде , какво са виновни хората за ограбената държава .. Бягайте мили хора от тая измамна държава , не робувайте на престъпниците които ограбиха България .. само са тях има пари , и рани пенсии .. Ще работите за трохи докато сте живи , и пенсии няма да има за вас …

 2. Господа полицаи .. Във Европа или си пенсионер , или работник , пенсионер ли си нямаш право да работиш , спират ти пенсията … Този рай само го има в България .. пенсионер , 20 заплати , пак на работа , като извършиш престъпление няма да те съдят .. и във всички криминални далавери вътре полицаи , Тоя рай в Европа го няма .. полицаите са много , много различни от вас .. За насилие в Европа полицая влиза в затвора .. Рай .. Рай .. Рай .. БГ.

  1. не се ядосвайте господине, има много свобони места в полицията, просто кандидатсвайте за тази работа, и ще имате работа и пенсия и 20 заплати.

 3. А става и още по – лошо. Празните щатове за които се пише по горе, ги закриха. Да точно така закриха ги, с оглед на икономии, но те са закрити в районните които обслужват граждани, а не в растящите мастодонти главни дирекции. Там щатът на съкратения полицай, е трансформиран и е станал, щат на главен инспектор, но този щат повече никога няма да види улицата, а ти гражданино ще питаш кварталния, как така бе нали сте 47000, ето така. Системата за сигурност ще продължава да се изпразва, защото никой от нас не е роден виновен, виновен за това че си е свършил работата, виновен за това, че е бит от разни идиоти и се е опитал да спаси теб, детето ти от поредното посегателството. Никой не иска да признае, че човека в униформата се различава от обикновения гражданин, че са му дадени определени властови права и механизми за въздействие върху правонарушителите, за гарантиране правата на обществото. Общество, което е държано умишлено дезинформирано, за да бъде лесно манипулирано и настройвано в удобно време от управляващата върхушка, която и да е тя.

 4. Ми как да работи системата и да ви пази, като нямат никаква власт полицаите. На всички привърженици на тезата, че сме полицейска държава, ще кажа следното: „Вървете в Европа!!!!“ Там не са полицейски държави и не бият. Ама мигом ще се насерете, като ви спре полицаи и отдаде полицейско разпореждане, нали? Щото там никой няма да ви търпи своеволията. Мишоци.

 5. Другият път когато протестира народа застанете наравно с него и пометете тези авгиеви обори барем спомогнете за някаква промяна,тогава ще ви повярвам,до тогава маши в ръцете на пошлата власт вие нямате морално право да се оплаквате от това което защитавате.И не ми излизайте с разни патоси,на който му убива обувката е сваля от кракът си,а не реве без да предприеме друго.Жалки роби!

  1. Защо трябва да съм ти благодарен,че си вършеш работата за която ти плащат?Ти благодарен ли си за това ,че аз работейки давам пари за твоят труд?Как липсата на съпричасност,арогантното и пренибрежителното ви отношение ще ме накарат да ви уважавам?Когато с дела ,не с думи накарате хората да ви уважават тогава няма да имаш нужда да пишеш тук,защото когато излезете на стачка и тези който те уважават и обичат ще застанат до теб.Сега се запитай ,когато облечеш униформата си кой изпитва такива чувства към теб-никой!,освен семейството ти по разбираеми причини.

 6. Ужас. В тая държава ни да си полицай, ни да си учител, ни да си доктор, ни да си жив

 7. НЕКА ДА ИМАТ ВСИЧКО ЗА КОЕТО ПРОТЕСТИРАТ , ТОВА Е ТЯХНО ПРАВО . НО…….ДА СИ ВЪРШАТ РАБОТАТА ЗА КОЯТО СА НАЗНАЧЕНИ !!!!! НИКАКВА ТОЛЕРАНСТНОСТ ЗА ПРЕСТЪПНИЦИТЕ С ПАГОНИ , НИКАКВА !!!! –

 8. Добре, бе, успокойте се, вие дето не харесвате полицаите. Ние сме на свършване. Скоро сами ще се пазите.

 9. А защо никой не казва нищо за кифлите с пагони, които си греят д-тата по цял ден и са полисайки, уауууууу или за чичото който навива винтчето на номера на колата ти в КАТ итой бил полицай. С какво какво касиерката в мвр е заслужила 20заплати или по-ранно пенсиониране или лелката в паспортна служба?

 10. Чета коментарите за полицейска държава и ме напушва на смях. Бил съм в повечето държави в западна Европа, ако смятате, че тук е полицейска държава то там тогава е диктатура. Хората в нормалните страни се отнасят с уважение към полицаите и получават такова на среща. А тук нали виждам как се държите с органите на реда, и после не търсите проблема в себе си а отново са ви виновни полицаите. Подкрепям исканията им, без силна полиция няма да имаме и силна държава. Политиците умишлено настроиват обществото срещу полицията. Забележете, че винаги когато има полицейски протести Нова телевизия или Господари на ефира пускат репортаж за полицейско насилие за да злепоставят органите на реда, не мисля че е случайно.

 11. Свалям шапка на този полицай който напише рапорт до началника си с текст:
  – моля да бъда освободен от заеманата длъжност.

 12. Нищо, ще работим за нищо, бях в командировка в октомври, натрупах ….70 часа извънреден труд…, нито в октомврийската, нито в ноемврийската се изплати нещо, е…си скапаната държава, остава да чакам..

  да ми начукат амнайсет броя компенсаций

  да ми начукат

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.