Протестиращите полицаи – с песен вместо с цигара

Полицаите са в протестна готовност.

Какво искат пак? – пита ядовито гражданин. Къщата му на село за шести път е обрана. Той чул, че в бюджета за 2017 г. парите за сигурност се увеличават, а се е убедил, че сигурност няма и го е яд да плаща за тоя, дето духа, със своите данъци. Не разбрал обаче, че въпросното увеличение е измама – и на ченгетата, и на данъкоплатците. Преди да излезе в оставка, финансовият министър Горанов дава на МВР около сто милиона лева повече, но вдига с 20% осигурителната вноска. Така милионите отиват право в НОИ за осигуровки, а не в полицията за униформи, за иновации, за бензин, за коли, за техника и за растеж на заплатите.

Прецакали полицаите и те протестират, така ли?  На гражданина не му пука за това. Забравил е как, когато той самият протестираше заедно с други прецакани от властта, полицаите свалиха щитовете си пред тях и дни наред ги пазиха – в извънработното си време даже,  доказвайки по този начин, че и те са хора като всички в България, които споделят една и съща съдба. Ако не беше забравил това, този гражданин навярно щеше да се ядоса на шашмата, с която Горанов имитира законодателство в полза на сигурността – също както други министри имитират управление на вътрешните и външните работи, на армията и на образованието, депутати имитират народно представителство, а хаосът имитира демокрацията.

Полицаите обаче се научиха да разпознават имитациите. Научи ги неволята. Тя е с тях всеки месец, когато попучат 800 лв. заплата и се опитат с тях да покрият наема, тока и парното, да се нахранят, да се облекат и да купят подарък на детето и жената, които по празници седят сами и ги чакат да се приберат от наряд. Неволята е с тях и всеки ден, когато си обличат униформата, получена със закъснение от 3 години,  в която лете се потят и зъзнат зиме. И всеки път, когато си купуват кубинки на пазара, понеже от служебните краката им кървят. А също и когато по двама гасят огромни пожари, с който и двайсет пожарникари трудно биха се справили. Или когато отиват с рейса сутрин в някое от осемте села, за които отговарят, и се връщат с него чак вечерта, а от друго село ги викат: крадци тази нощ изнасилили баба, къде сте, мамка ви, как нямате кола?!

Така, с неволята до тях, работят 13 хиляди български полицаи - патрулират и реагират на сигнали. Не са сами – всеки води един-два празни щата и влачи 30-хилядна полуработеща администрация, ръководен от поне от петима началници – от груповия до главния секретар. Началниците му, разбира се, не са от добрите професионалисти, а от партийните послушници, които умеят да съчетават отлично липсата на компетентост с поверената им корупция. Той трябва да мижи и да си трае, тъй като послушанието се възнаграждава, а усърдието се наказва, опре ли работата до престъпник от  "нашите". И той мижи, мижи, обаче вижда например как трафикант на бежанци печели обществена поръчка за превоза им в Гранична полиция. Как МВР купува наедро горива за 2,80 лв., а Марешки на дребно ги продава по 1,70. Как гумата за полицейска „Лада Нива“ струва 200 лева, а за толкова от магазина ще вземеш две. Как най-много от бюджета се харчи за перо „Персонал“, а заплатите не са мръднали от петилетка насам, стартовата е 610 лева - колкото на чистачката и на мястото на напусналите 5000 души не се назначава никой - няма пари! Това освен с кражби отвисоко, как да се обясни?!

Къде са милиардите, с които се хвали премиерът в оставка – от победите над контрабандата, корупцията и трафика? Защо не дадат на МВР 20% от тях, нали то ги е докарало в хазната? Не са ли заслужили разследващите, катаджиите, оперативните работници и пожарникарите тия скромни 7% над мизерните си заплати, за които синдикалната им федерация настоява? Защо поне не върнат ония 170 000 лв. удържани погрешка от надниците на граничари, които спят в съдрани палатки и удържат мигрантския натиск? И да им купят дърва - иде сняг!

Но не. Реформират ги само. Безкрай. С реформата на техен гръб икономисват - режат щатове и социални придобивки, променят наредби, за да не плащат за извънредния им труд! За техническо обновление и поетапно увеличение на възнагражденията и дума не става. Сит на гладен не вярва. Бившият им колега Борисов, съсредоточен в магистралите и външната политика, се пошегува свойски с тях, между другото, като им назначи социоложка за министър. Тая шега не ги развесели обаче,  дори когато г-жа Бъчварова почна смешно важничи за прикритие на собствената си уплаха. Страшно нещо е незнанието. Как да потуши бунта на полицаите? Как да разпредели бюджета на МВР, който никак не е малък – над 1 милиард? Как да раздели пазителите на реда от администраторите, като не знае кой какво прави. Как да ги накара да работят, като те и да искат, не могат – нямат гориво, нямат компетентни ръководители, ако действат самостоятелно, настъпват мотиката... Тя опита да разговаря с тях. В резултат те построиха пред парламента палатки с плакати: „Като няма разбиране, има протестиране!“ и „Бойко, ела си вземи Румяна!” Седяха почти цяло лято там, но ефектът беше по-малък от този в по-предишни времена, когато протестираха час-два, пушейки демонстративно цигари. Ефектът беше нулев. Премиерът тогава им обърна внимание, колкото на някое от жълтите павета под тях.

Сега е друго. Бойко си взима Румяна и целия персонал и си тръгва, за да го повикат пак. Но полицаите остават по местата си и продължават да се борят за права. Публикуват на сайта на синдикалната си федерация видеозапис на песен от филм, изпълнявана от униформени на непонятен език. Отгоре пишат: „Както каза премиерът в оставка, някои неща трябва да се изпеят, за да се разберат. С тази песен на свободните милиционери отправяме посланието: без техника, без униформи, без мотивация – не става! Надяваме се езикът да е разбираем за адресата. От български се убедихме, че не разбира.“

Дали служителите на реда парадоксално разчитат пак на своя бивш колега от пожарната? Или пробват нов вид протест – с горчив смях и с песен, вместо с цигари?

Детето на полицая

Като стана главен секретар на МВР,  Борисов обеща: „Влезем ли в НАТО, ще качим заплатите на полицаите.“ Минаха 15 години оттогава. Влязохме в НАТО, Бойко се качи на върха на държавата. Но полицейските заплати не се отлепят от дъното и това е. А системата за сигурност се срива и обезлюдява.

Всичко щеше да изглежда съвсем безнадеждно сега, ако не беше едно детенце на полицай. То се обърна към всички хора чрез своята майка и каза: „Не се сърдя, че на Коледа татко пак няма да бъде с нас, защото знам, че ще пази вас!“ (вижте думите му в полицейския сайт).

Коментари

Задължително поле