Протести в Русия срещу повишаването на пенсионната възраст

Хиляди руснаци взеха участие в протест в центъра на Москва срещу повишаването на пенсионната възраст, планирано от правителството.

Според агенция "Ройтерс" участници в демонстрацията, свикана от опозиционната Либертарианска партия, са скандирали срещу президента Владимир Путин с възгласи "Долу царят!" и "Путин е крадец!".

Сред участниците в протеста беше и опозиционният лидер Алексей Навални, който сподели:

"Дойдох, за да кажа, че не искам от мен лично да крадат пари, защото не искам да бъде ограбено моето семейство, жената и децата ми. Те ще бъдат ограбени не хипотетично или метафорично, а в истинския смисъл на думата, затова съм сред онези десетки милиони, които са против реформата и много се надявам следващия път масово да протестират на улиците".

Властите предвиждат от догодина да започне плавно нарастване на възрастта за пенсиониране на мъжете от 60 на 65 години, а на жените - от 55 на 63. Планът бе оповестен в средата на миналия месец. Оттогава бяха събрани над 3 милиона подписа в протестна петиция в интернет.

Според полицията, в днешната демонстрация са се включили две хиляди и петстотин, а по неофициални данни - 6 хиляди души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия