Протести в Турция срещу проектозакон, позволяващ на насилници да избегнат затвора и да се оженят за жертвата

Масови протести предизвика в Турция проектозакон на правителството, който ако бъде одобрен от парламента, ще позволява на насилници на малолетни под 15 г. да избягнат затвора, ако се оженят за жертвите си, предаде БНР.

Над 3 хиляди души, сред които жени и деца, участваха в демонстрация, която се проведе в центъра на Истанбул. Участниците носеха плакати с надписи "Изтеглете законопроекта", "Не на сексуалните посегателства на малолетни", пляскаха с ръце и свиреха със свирки в знак на протест.

Предлаганото ново законодателство буквално взриви турското общество от различните слоеве - светски и консервативни. Жени със съветско облекло и забулени, които се считат от традиционния електорат на управляващата Партия на справедливостта и развитието участваха в демонстрациите, а също и членове на асоциация, чийто заместник-председател е дъщерята Сюмейе на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Правителствените среди обаче отхвърлят обвиненията. Според застъпниците целта на новото законодателство е борбата срещу разпространените в някои части на страната бракове с деца, което е забранено със закон.

Представители на опозиционните партии, известни личности, колумнисти в медиите публично изразиха несъгласието си. ООН също осъди проектозакона, изразявайки "дълбоко безпокойство".

Конституционният съд на Турция преди няколко месеца анулира част от наказателния кодекс, която наказва като „сексуално насилие“ всякакъв сексуален контакт с деца под 15-годишна възраст.

През идната седмица проектозаконът ще трябва да бъде гласуван още веднъж. Ако бъде приет, въпреки протестите, ще позволи на насилници на малолетни да излязат от затвора, ако се докаже, че деянието е извършено без „сила“ или ако насилникът сключи брак с жертвата.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа