Сънародниците ни в Словашката република не срещат достатъчна подкрепа от българската държава

Пиян шофьор бяга от проверка и оказва съпротива на катаджии

Завършващи от 22 държави получиха дипломите си от Американския университет

И западни разузнавания са предупредили Турция за готвено покушение срещу Ердоган

18-годишен без книжка ударил велосипедист на 84 години Още двама неправоспособни, но и пияни задържа полицията

Пролетният сафрид се появи Морските вълци пак се жалват от делфините

„Паркинги и гаражи” в Търново с най-голяма печалба за тримесечието Следват го „Обредни дейности” и Онкодиспансера

Иконописец изографисва човешки тела 32-годишният Пламен Русев от Велико Търново се слави като един от най-добрите татуисти

Десетки се изкачиха до Копитото в памет на Боян Петров

Станишев: Успехът на срещата в София са поетите инвестиционни ангажименти към Западните Балкани

Столична община: Всички показатели на питейната вода в София са в норма

НВУ домакинства европейската олимпиада по сигурност и отбрана

Каракачанов: Двойните стандарти на Запада са причината за недоверието на Балканите

Недостигът на кадри в Агенцията за борба с градушките продължава

Русия проваля брака на Батенберг с принцеса Виктория Пруска След абдикацията си князът се жени за певица и има две деца

Протестореформатори забъркали изборната каша

Снимка: Архив

Новата графа в интегралната бюлетина „Не подкрепям никого“ забърка изборна каша. Оказа се, че инициатори на абсурда за превръщането на действителни гласове (при определяне на избирателната активност) в недействителни (при отчитането на крайния резултат) са депутати от Реформаторският блок и представители на протестърите.

„Правилата бяха променени по настояване на Димитър Делчев от РБ и на Антоанета Цонева от „Протестна мрежа“, коментира пред „Труд“ зам.-председателят на групата на ГЕРБ Цвета Караянчева. Тя обясни, че при второто гласуване на Изборния кодекс в правната комисия Делчев и Цонева обяснили, че бюлетините с отбелязани „Не подкрепям никого“ не бивало да участват в пресмятането на крайния резултат. Причината – при избори за парламент така се вдигали необходимите гласове за прескачане на 4%  бариера и малките партии щели да са ощетени.

Огромни трудности при всички видове избори занапред прогнозира пред „Труд“ проф. Михаил Константинов заради поправката. Той обясни, че опция „Не подкрепям никого“ има в Индия, Бангладеш, Украйна и в щата Невада.
„Но законодателите там са се сетили да предвидят допълнителна процедура, за да не зацикли вотът – добавено е, че в крайна сметка печели кандидатът, за когото са гласували най-много избиратели“, коментира математикът.

Според изборния експерт ако 20 или 30% са избрали „Не подкрепям никого“ това означава, че ще е необходимо над 60% да са гласували за даден кандидат, за да стане кмет. Сериозен проблем щяло да има и при пресмятането на 4-процентната бариера за влизане в НС, както и при сметките за държавна субсидия.

„Гласуването против всички първо се зачита за действителен глас, а после за недействителен. Това е технологична дивотия“, категоричен бе проф. Константинов. Той обясни, че ако повече от 50% гласуват, че не искат никого, няма как да имаме избран президент: „Гърмят и изборите за кметове“.

Омбудсманът Мая Манолова определи като шизофрения на законодателя гласовете „Не подкрепям никого“ в бюлетина за изборите да се броят като действителни, но да не участват в крайния резултат между кандидатите за президент. Тя предупреди, че текстът създава конституционно напрежение.

Доайенът на конституционните съдии Димитър Гочев пред “ТРУД”:

Няма противоречия с основния закон

Няма как, когато не гласуваш за никого, това да бъде отчетено като резултат Невъзможно е тези гласове да отидат в полза на някого. Според мен няма нарушение на конституционните норми и не виждам основания за атакуване на вота пред Конституционния съд.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (5)

  1. И за какво да ходя да гласувам??? Че то в нашия Булгаристан ако нещо можеше да се промени с избори, политиците отда-а-а-а-вна щяха да ги забранят !!!!!

  2. Я,да си припомним чл.93,ал.3 от Конституцията :”Избран е кандидатът получил повече от половината действителни гласове,ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели”,а следващата ал.4 гласи : “Ако никой от кандидатите не е избран,в седемдневен срок се произвежда нов избор,в който участват двамата кандидати.Избран е кандидатът,получил повече гласове”.

  3. Изводът е,че ал.4 на чл.93 е въвел изискване на втори тур в бюлетината да са само имената на двамата кандидати,докато за първи тур няма изрична забрана.След като законодателят е приел,че и на втори тур ще има квадратче “не подкрепям никого”,то за целта е необходимо сезиране на Конституционния съд,тъй като в Конституцията е ясно записано кой участва на втори тур и затова печели кандидатът получил повече гласове,като на втори тур избирателната активност е без значение.С това новъведение на втори тур би трябвало да печели кандидатът получил повече от половината гласове,т.е. повече от сбора на гласовете на другия кандидат и тези за “не подкрепям никого”.

  4. не ми е ясно , в качеството си на каква “кака цона” се меси в законодателните процеси. ами тази кака достатъчно е компрометирана вече, за да и се позволява да ръси тор навсякъде, където се появи. не виждате ли, че там където тя се появи веднага започват да излизат наяве нейните мръснишки номера, но очевидно добре заплатени

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.