Протест или терор

Снимка: Пламен Стоименов
С няколко палатки и сенници 30-40 окупаторите карат цяла София да страда.

Пиарът на Иванчева нападна жена с бастун

Петър Кърджилов отказва проба за алкохол и наркотици 

„Труд” потърси мнения на политици и общественици за безпрецедентните блокади на движението в столицата

България видя лицето на протеста. На Орлов мост видимо пиян окупатор нападна жена с бастун, докато тя говори, че не е съгласна София да се блокира. Лисна върху нея пластмасова чаша с вода и изкрещя: “Мърла! Марш оттук!” После изтръгна бастуна от ръцете й.

Полицаи го отведоха встрани, закопчаха го с белезници и той започна да вие, че ръцете го болят и да вика другите окупатори за помощ. Накрая бе откаран в Първо столично РПУ.

Сцената се разигра точно 9,23 ч в ефира на Нова телевизия. Нападателят се оказа познато лице - Петър Кърджилов, бивш пиар на заловената с подкуп и осъдена вече на две инстанции кметица Десислава Иванчева, активист на Партия “Зелените” и на Демократична България.

“Исках да мина. Това е свободна територия. Това не е територия на тези, които се правят на демократи, а не са”, обясни жената, която си прибра бастуна. И посочи блокирания Орлов мост: “Погледнете - това ли е демокрация? Аз не съм провокатор. Просто исках с очите си да видя безобразията. Нещо лошо? Забранена ли е тази територия за такива като мен да минат. Аз не съм от София, но сто пъти вече обясних - дошла съм тук, за да видя и да кажа на моите съселяни какво става в София”, добави пострадалата. Тя също бе отведена в Първо РПУ. По-късно от ГЕРБ съобщиха, че жената с бастуна не е и не е била член на тяхната партия.

В полицията Кърджилов е отказал да даде проба за алкохол и наркотици. Софийска районна прокуратура образува срещу него досъдебно производство за хулиганство. От държавното обвинение уточниха, че той вече е подсъдим за същото престъпление.

Орлов мост е окупиран от няколко палатки от сряда. Нощем протестиращите си правят барбекю, наливат се с бира и твърд алкохол. Живеещи в околните сгради се оплакват, че до 3-4 часа посреднощ звучат пиянски викове по мегафон, свирят вувузели и сирени.

“Това е терор! Нощем не можем да спим, сутрин не можем да отидем на работа, защото тролеи и автобуси не вървят!”, каза мъж на средна възраст пред “Труд”. Той работел на Централна гара и вместо да отиде дотам с автобус от Орлов мост за около 10 минути, всеки ден трябвало да сменя метрото и стигал за половин час.

От полицията обявиха, че са очаквали напрежение между окупаторите и граждани, които искат да преминат, но продължават да не се намесват със сила, въпреки че протестът е незаконен.

Столичната община:

Блокадите са незаконни, имаме стотици жалби

Не може да се намери консенсус

Столична община е залята от стотици сигнали на граждани срещу палатковите лагери, които блокираха Орлов мост и отсечка до президентството. В центъра затворени за движение бяха бул. “Цариградско шосе” от “Алея Яворов” до “Орлов мост”, бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” от ул. “Ген. Гурко” до ул. “Шипка”, бул. “Цар Освободител” от бул. “Кн. Дондуков” до ул. “Г. С. Раковски”.

От Общината предупредиха, че транспортният хаос ще продължи, след като поредните преговори сутринта с протестиращите не доведоха до резултат и те отказаха да пропускат градския транспорт да минава. Демонстрациите им са нерегламентирани, за тях няма подадени документи в Общината, уточниха от градската управа.

“Всеки има право на протест, но той трябва да гарантира правото на останалите хора да се придвижват”, посочи директорът на “Аварийна помощ и превенция” към СО Красимир Димитров.

“Има множество сигнали, недоволство от хората, че трябва да вървят пеша, че закъсняват за работа и за срещи. Възпрепятствани са трудноподвижните хора и хората с увреждания, които нямат друг вариант, освен градския транспорт дори да отидат само на пазар”, обясни той.

Според закона

Всеки има право на протест, но това право е уредено със Закона за събранията и митингите и манифестациите, съгласно който се подава уведомление в съответната община. Посочва се организатор, време, място на провеждане.

Чл. 8. (1) (Изм. - ДВ, бр. 24 от 2010 г.) За свикване на събрание или на митинг на открито организаторите най-малко 48 часа преди началото му писмено уведомяват кмета на общината, на чиято територия ще се проведе, като посочват организатора, целта, мястото и времето на събранието или митинга.

(2) В неотложни случаи за събранието или митинга на открито уведомлението по предходната алинея може да се направи в еднодневен срок.

Петър Берон, зоолог и политик:

Недоволните действат в разрез със закона

Хората имат право да недоволстват, но не и да пречат на останалите. Не съм юрист, но зная, че не можеш да черпиш права от собственото си неправомерно поведение. Така е казано в правото. Значи действат в разрез със закона, а искат върховенство на правото. Не може стотина или 200 души, които са опънали чисто нови еднотипни сини палатки - а е явно, че някой им ги е купил и доставил, да блокират столицата. Това не е като палатковия протест в Града на истината през 1990-а, когато всеки си бе донесъл каквото има. Как така тези хора ще налагат мнението си на двумилионна София, ще своеволничат и безобразничат по този начин? Второ, когато ги питам какво ще правят, ако оставките бъдат подадени още днес, те нямат представа. Повечето от тези млади хора са на купон и някакво карнавално шествие, много им е весело, печат си кебапчета, играят волейбол по кръстовищата, забавляват се, пречат на хиляди други хора. Няма как да сравнявам техните прояви с нашите през 1990-а, защото тогава ние казвахме “да се махнат червените и да дойдат нашите”. А сега не е ясно кои са нашите. Недоволните млади нямат дори и елементарна политическа грамотност. Ако утре обявят нови избори, пак ГЕРБ и компания ще ги спечелят. А ако има ВНС, което да променя съдебната система, каквото те искат, пак ГЕРБ и съюзниците им ще имат най-много депутати.

Калоян Паргов, общински съветник и председател на БСП-София: 

Има решимост за изобретателни протести

Да протестираш е част от демокрацията. В последните 30 години сме се нагледали на много процеси. Сега млади, активни хора са на улицата, които имат своите справедливи искания. На тях им се иска България да се доближи до стандарта на живот в Европа. Има две гледни точки - едните го наричат метеж, други го наричат справедлив процес. И опитът да се сблъскат различни групи от обществото е запазена марка на ГЕРБ. Можем само да гадаем кой кое, но очевидно тези палаткови лагери са в унисон с това, което се случва след 17 часа в централната част на града. Очевидно тук има твърда решимост, докато правителството не подаде оставка и няма предсрочни избори, да се продължи с всевъзможни изобретателни протестни действия, защото обикновено това се превръща в изкуство на протеста.

Проф. Михаил Неделчев, литературен критик: 

Радикалността на блокадата не е моята радикалност

По душа и сърце аз съм за протеста. Но той се разгръща като един емоционален, спонтанен и наивен консенсус. Което означава, че не е същински консенсус, защото не е плод на разума. Разумът трупа много аргументи срещу начина, по което това се прави. Диктатът на хората, които непрекъснато присвояват думата, диктуват ритъма на протестите срещу съчетаването на общи усилия на хора, които нямат истински общи не само цели, но и скрити мотиви да участват. Ето така спира разпънат между този наивен консенсус, който в някаква степен увлича и мен, и другият рационален консенсус, който ми нашепва нещо различно. Всъщност, с годините аз съм станал по-радикален в исканията и целите за постигането им. Но радикалността на блокадата не е моята радикалност. Аз никога не бих застанал на блокадата редом с поддържащите осъдената кметица на “Младост” и това не са само естетически съображения. Никога не бих подкрепил грубиянски жестове на по-мек или по-твърд терор над хора, които имат съвсем друго отношение към моите протестни действия.

Александър Ненков, зам.-председател на ПГ на ГЕРБ:

Опитите за затваряне на кръстовища са за сметка на другите граждани 

ГЕРБ осъжда блокажите на кръстовища, заяви на брифинг заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

“Разбира се, уважаваме правото на всеки един да протестира, включително и аз и моите колеги сме го правили многократно - и по времето на Тройната коалиция, и по времето на кабинета Орешарски, но никога не е било за сметка на другите граждани. Не може малцинството са определя какво да се случва в държавата. Точно поради тази причина има демокрация и избори. На избори се решава кой трябва да управлява и кой има правото, след полученото от хората доверие, да определя дневния ред”, каза още той.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов:

Притеснявам се, че може да се стигне до конфронтация 

Притеснява ме, че може да се стигне до конфронтация между гражданите и тези, които са решили да си правят плаж на жълтите павета и да затварят движението. Така вицепремиерът по обществен ред и сигурност и министър на отбраната Красимир Каракачанов коментира затворените кръстовища в София, след като връчи дипломите на първия випуск на възстановеното ВВВУ “Георги Бенковски” на летище Долна Митрополия.

“Българските граждани имат право да протестират. Убеден съм, че и гражданите, които не могат да пътуват, също имат предел. Има форми на протест, които са приемливи за цялото общество. Това, което ме притеснява е, че може да се стигне до конфронтация между гражданите и тези, които са решили и да си правят плаж на жълтите павета и затварят движението. Призовавам гражданите към търпение, органите на реда - към спокойствие. В края на краищата всеки има право да си изразява мнението”, каза Каракачанов.
Той посочи, че “в тези протести има и хора с политическа амбиция, прилежащи към разни политически формации, до болка познати от историята, има и хора, които получават възнаграждения да дразнят полицията, да провокират полицията и да търсят стълкновение”.

“Голямата част - предимно млади хора, които са видели как се живее в друго общество, искат някаква промяна. И тук изкуството е да се намери диалог с тези хора, и да се види това, което е необходимо да се направи като промяна”, подчерта вицепремиерът.

Коментари

Задължително поле