Протест и контрапротест за номинацията на Гешев (обзор)

Плакатът на Йоло Денев не бе персонализиран.  Снимки: Пламен Стоименов

Поискаха оставката на Лозан Панов

В понеделник - последен ден за издигане на втора кандидатура за нов главен прокурор

Номинацията на Иван Гешев за нов главен прокурор разпали страстите и за около 2 часа вчера бе блокиран трамваят по улица “Екзарх Йосиф” пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Както писа “Труд”, кандидатурата на Гешев бе издигната в понеделник единодушно от прокурорската колегия на ВСС. Днес можеше да бъде предложена втора номинация, но това не се случи. Остана последната възможност - на извънредно заседание в понеделник, 29 юли. Това може да направи правосъдният министър Данаил Кирилов, въпреки досегашните му декларации, че няма да участва в процедурата, за да не бъде политизирана.

Всъщност изборът вече бе политизиран, след като две извънпарламентарни партии се обявиха против кандидатурата на Гешев. Едната от тях - ръководена от проваления правосъден министър Христо Иванов, а другата от Атанас Атанасов, бивш шеф на Националната служба за сигурност по времето на Иван Костов. Днес те свикаха своите около 150 членове и симпатизанти на протест пред ВСС. Към тях се присъединиха Йоло Денев и “евъргрийни” като Тома Белев, както и приближени на именити подсъдими. Например - Огнян Стефанов, сочен от основния свидетел по делото “КТБ” Бисер Лазов като журналист, получавал пари и поръчки от Цветан Василев, пиарът на отстранената кметица Десислава Иванчева и пр.

Друга група излезе пред сградата на контрапротест с плакати “Слугите на Прокопиев не искат Гешев за главен прокурор” и “Оставка на Лозан Панов - слуга на олигархията”. Едните и другите граждани започнаха да се обиждат с викове: “Селяни” и да се замерят със стотинки. После се разотидоха и трамваят продължи да се движи по разписание.

Коментари

Задължително поле