Проучване: Преболедували COVID-19 може да произвеждат антитела до края на живота си

Ново изследване показва за първи път, че хора, които са прекарали лека инфекция с COVID-19 произвеждат имунни клетки, способни да генерират антитела срещу коронавируса до края на живота им, съобщава испанският вестник El Pais.

Едно от обезпокоителните наблюдения при хора, заразени с SARS-CoV-2, показва, че нивото им на антитела - протеини, способни да попречат на вируса да попадне в клетките - започва да намалява четири месеца оздравяването. Ключът е да се знае дали въпреки факта, че антителата намаляват, пациентът е развил пълен имунен отговор, който включва и създаването на бели кръвни клетки с памет, способни да запомнят и елиминират вируса много месеци и дори години след първата инфекция. Няколко проучвания показват, че това е така, така че хората, които предават инфекцията, и тези, които са ваксинирани, генерират клетъчен имунен отговор, който ги предпазва от реинфекции.

Новото изследване, публикувано в изданието Nature, съдържа добри новини. Авторите са анализирали данните на 77 пациенти с леко или умерено протичане на заболяването. При повечето от тях антителата рязко са се съкратили четири месеца след инфекцията, но след това намаляването става по-бавно и тези молекули все още присъстват в кръвния поток до 11 месеца след инфекцията. 

По-важното е, че това е първото изследване, което анализира наличието на дълготрайни плазмени клетки в костния мозък. Този тип клетки се генерират, когато патогенът попадне в тялото, за да може да запомнят няколко характерни черти за него. В случай на COVID-19, това е протеинът S, който вирусът използва, за да зарази човешките клетки. След инфекцията тези имунни клетки преминават в костния мозък и остават там в латентно състояние. Ако вирусът се появи отново, клетките се връщат в кръвния поток и отново започват да произвеждат антитела срещу вируса. Изследването показва, че по-голямата част от пациентите, на които може да бъде взета проба от костен мозък - 15 от 18 - генерират този тип имунни клетки. 

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа