Проучване: Т-клетъчният имунитет след обикновена настинка дава защита срещу коронавируса

Т-клетъчният имунитет, който хората придобиват след обикновена настинка дава защита срещу коронавируса, сочи ново проучване на Импиръл колидж Лондон. Обикновената настинка се причинява от други коронавируси и отдавна се спекулира дали тези антитела спомагат за защитата при COVID-19.

Имунитетът към коронавируса е комплексен и макар антителата да намаляват шест месеца след ваксинация, Т клетките остават много по-дълго време и играят важна роля в защитата. Проучването е започнало през септември 2020 г., като тогава са гледани Т клетките, генерирани от предишни настинки. Проследени са общо 52 случая на заразяване в едно домакинство с COVID-19. 26 от хората, които така и не развили инфекция, имали значително по-високи нива на въпросните Т клетки, отколкото тези, които се заразили. Все още не е ясно обаче тази защита колко е продължителна.

Според авторите на проучването, което беше публикувано в "Нейчър" вътрешните протеини на коронавируса са тези, които са на прицел за Т клетките и това дава добра насока за бъдещето на ваксините. Полезното в случая е, че ако се разработи ваксина към тези протеини, тя би била с доста по-продължителна ефективност.

Настоящите ваксини се прицелват в шиповидния протеин на коронавируса, който се свързва с клетките ни при заразяване. Проблемът е, че той мутира много по-често за разлика от протеините вътре в самия вирус. Учените смятат, че разработването на тези нови ваксини ще предпазва и от бъдещи варианти на коронавируса.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят