Проф. Галина Богданова от БАН: България напредна в дигиталното съхраняване на културно-историческите паметници

​​​​​По време на конференция в рамките на Международното туристическо изложение бе представен проект за паспортизация и съхраняване на звука на камбани от емблематични храмове в страната

Учени от България и чужбина се включиха в конференция на тема "Културно-историческо наследство-опазване, представяне и дигитализация" във Велико Търново. Двудневният форум се проведе на 9 октомври в Бизнес център Велико Търново по време на Международното туристическо изложение, а на 10 октомври дискусиите продължават във Великотърновския университет. 
"Конференцията се организира от много години и е съвместна с няколко института на БАН, на ВТУ, Съюза на учените и други организации", обясни проф. Галина Богданова от Института по математика и информатика към Българска академия на науките. 

Водещ лектор бе проф. Андреас Руп от Германия. Присъстваха учени от Сърбия, Украйна, Полша. Те споделиха техен опит относно опазването и представянето на културно-историческото наследство. 

Проф. Богданова посочи, че у нас се вземат сериозни мерки за физическото съхраняване на това национално богатство.
"Напоследък в България много напреднахме в дигиталното съхраняване на културно-историческите паметници. Имаме голям проект за паспортизация и съхраняване на звука на камбани от емблематични храмове в страната. Разработката се прави съвместно от няколко институции-ВТУ, Рим-Велико Търново, Библиотеката и няколко институти на БАН. Кандидатствахме с колегите от Германия и от още 9 страни", сподели проф. Богданова.

По време на дискусията бе представена изложба от снимки на уникални камбани от български църкви. Интерес предизвика стара снимка на две от общо 12 камбани, докарани с кораби във Варна от Русия, изпратени от цар Александър Невски. След разтоварването им на варненското пристанище са транспортирани с влакова композиция до София. 

По време на конференцията проф. Андреас Руп разказа за проекта, свързан с камбаните на известни храмове в Германия, Франция и др. страни.

По време на форума учените дискутираха теми, свързани с фолклор, за опазването и перспективите при идентификацията на културните пейзажи и др.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони