Профилът на хакнатия политик

Николай Марков и Ивелин Михайлов

Ивелин Михайлов от "Величие" подкрепи ГЕРБ за кабинет с пост в социалната мрежа Х (бившата Туитър, б.а.).

Малко след това от най-малката формация на политическата сцена и в 50-ото Народно събрание съобщиха, че профилът на Михайлов е "хакнат".

Когато даден акаунт в необятното интернет пространство бива хакнат, това значи, че той е компрометиран - достъпен е за някой, който не е оторизиран да го използва. С една дума - откраднат.

"Някой неправомерно е взел контрола на профила ми в платформа “Х” и е написал лъжовно изявление от моя страна. Това е още едно доказателство за непочтеността на системата в България и увеличава моите сили за борба с тях. Вярвам, че споразумение с дявола в този момент не може да има!", отбеляза минути по-късно Михайлов, който е един от учредителите на партията.

Но подозренията останаха.

Редица разбирачи се усъмниха в достоверността на казаното, тъй като пробивът на акаунти в социалната мрежа на Илон Мъск е трудна мисия, почти невъзможна. Мъск фанатично е затегнал мерките и контрола в платформата Х.

За никого не е тайна, че от създаването си насам Twitter (Х) е най-използваната от криптообщността социална мрежа, нужна за развитието на всеки криптопроект.

Активни наблюдатели моментално заподозряха Михайлов, че уплашен от реакциите или от нечие обаждане, е скалъпил версията за присвоен в социалките профил.

Скептиците на "Величие" ги наричат хакнати политици - взимат решения (най-често в движение), които не са техни. Те остават само в ролята на говорители, проводници и медиатори на чужди идеи и послания. При това с лоша комуникация и стиковка помежду си.

Хаотичните им действия, примесени с  импулсивни и емоционални изказвания, до голяма степен могат да бъдат оправдани с липсата на парламентарен опит. Повече от месец обаче мина, откак формацията на Николай Марков интензивно присъства в медийното пространство. Вече трябваше да са посвикнали с интереса на обществото към тях и да не се опияняват толкова от славата, в която се къпят. Защото историята сочи, че това е ден до пладне.

Но на хоризонта обиграване не се наблюдава - свидетели сме на бълване на десетки публикации и постове в социалните портали. За обикновения човек вече е трудно да отсее истината в морето от фалшиви новини. А гласоподавателят продължава се дави в брътвежите на модерните фейсбук-политици, които спряха да говорят с хората, за сметка на трескавото писане на постове.

В крайна сметка Михайлов изрази предположение, че атаката към профилите му в социалните мрежи идва от... ГЕРБ и ДПС.

"Това е работа на ГЕРБ и ДПС, тези които искат да има правителство. Няма как да е на трети лица, никой няма да хаби ресурси, за да прави нещо, което е безсмислено. Хората винаги насочват ресурси с някаква цел", каза идеологът на "Величие" пред "Труд news".

Твърдения, които надали ще бъдат доказани. А истината ще остане хакната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари