Проф. Виктор Златков - Легитимният избор

Проф. Виктор Златков е новият ректор на Медицинския университет (МУ) в София. До рокадата в ръководството на един от най-старите вузове в страната се стигна след свикване на общо събрание на МУ за отстраняване на досегашния ректор проф. Вихра Миланова. Наследникът й на поста беше избран след 4-часово заседание с гласовете не 235 делегати от около 280 души, имащи право на вот.

Встъпването му в длъжност бе съпроводено от опит да бъде провалено общото събрание чрез твърдения, че е нелегитимно. Жалбите срещу него обаче от страна на проф. Миланова, бяха отхвърлени от Софийския административен съд още на 29.09.2016 г., а на 11.10,2016 г. окончателно и от Върховния административен съд.

Това, както и фактът, че на срещата бе събран кворум от общо 332 души (много над нужния минимум от 267 делегати) категорично легитимираха избора на нов ректор в лицето на проф. Златков като законен.

Новият шеф на Медицинския университет е специалист по онкология и акушерство и гинекология. Бил е изпълнителен директор    на    Специализираната болница по акушерство и гинекология - „Майчин дом“ в София. Преди да бъде избран за ректор е бил заместник-декан на Медицинския факултет в МУ.

Професионалните и научните интереси    на проф. Златков са в    областта на профилактиката и ранната диагностика на предрака и рака на репродуктивните органи на жената; инфекциите; амбулаторната и общата хирургия в акушерството и гинекологията.

Кандидатурата му за шеф на МУ беше издигната след скандала, който предизвика одита на МОН за дейността на университета за периода от 1 януари 2014 до средата на 2016 г. Според ведомството на Меглена Кунева е имало нарушения с трудовите договори и формирането на заплати на академичния състав, обществените поръчки, таксите и приема на студентите в институцията. Самият просветен министър пък предпочете вместо да запази дискретност до окончателното изясняване всички факти и обстоятелства около проверката на вуза, да огласи констатациите на МОН. Кунева дори изтъкна, че във връзка с одита ще бъдат сезирани прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Предшественичката на проф. Златков пък – проф. Вихра Миланова, от своя страна, започна проверки, насочени срещу бившото ръководство на Медицински университет в лицето на акад. Ваньо Митев и екипа му. Действията й бяха насочени и срещу един от основните източници на приходи на вуза – центровете му за изнесено обучение в чужбина.

Именно това стана и повод за недоволството на голяма част от служителите, преподавателите и студентите на МУ-София и желанието им да издигнат нов ректор.

Проф. Виктор Златков бе логичният избор не само в качеството му на зам.-декан на университета, който познава в детайли дейността на вуза от 2012 година насам, но и като безспорен авторитет. През 1980    той завършва медицина в МА-ВМИ-София. От 2015 година е Национален консултант по акушерство и гинекология; член е на Съюза на българските медицински специалисти, на „Програмния съвет на СОС за IVF-донорска програма” и на управителния съвет на Българското дружество по онкогинекология.

Новият ректор е главен секретар на Асоциацията на Университетските болници в периода 2010 – 2014-а, а преди това (2004-2010) е бил член на Обществения съвет “Фонд за лечение на деца” и национален координатор - МЗ “Репродуктивно здраве” (2004 - 2005)

Научните трудове на проф. Златков са в областта на профилактиката на АГ заболявания и амбулаторната и обща хирургия в акушерството и гинекологията

Член е на Редакционния съвет на сп. “Акушерство и гинекология” и сп. “Транспортна медицина”. Автор и съавтор е в 144 публикации в периодичния научен печат (от тях 23 в чужбина) и в 24 учебници, монографии и сборници; (от тях 5 в чужбина); рационализация – 1.

 

Конспирации

При пореден опит да се дискредитира общото събрание, се появи информация, че новоозибраният ректор - проф. Златков е в роднински отношения с премиера Бойко Борисов и е негов шурей.

Това стана повод министър-председателят са вземе отношение и публикува позиция в на профила в социалната мережа Фейсбук. "Който ме познава, знае добре, че от повече от 30 години не съм имал никакъв контакт с въпросната фамилия", написа премиерът, отричайки да има роднинска връзка с професора.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети