Биг Бенд- Благоевград и музикално училище „Престо” подариха коледен концерт на жители и гости на града

Харчим 275 лв. на човек за празниците Цените са със 7-11 на сто по-високи спрямо миналата година

Труд Уикенд – един вестник за два дни

Откриха жив бедстващия в Пирин младеж

„Пепеляшка“ оживя във фоайето на Община Благоевград по време на „Часът на приказния разказвач“

Макрон: ЕС може да „изясни“ споразумението за Брекзит, но няма да го предоговаря

Сърбия обмисля отговор на решението на Прищина да създаде косовска армия

Ректорът на СУ: „Лозенец“ не е правителствена болница, мнозинството от пациентите ѝ са обикновени граждани

Руски боен кораб мина през Босфора на път към Средиземно море

Централната софийска баня не може да е спа център, дебитът на водата е недостатъчен

Стандартът ни на живот 50% от този на французите

Русия поиска мисията на ООН да разпусне армията на Косово

УНСС стартира изграждането на модерен научен комплекс

Очите на Самуил пак ще светят Бизнесменът Красимир Дачев ще финансира ремонта

Петя Аврамова: До 2024 г. трябва да имаме цялостна магистрала от София до Варна

Проф. Виктор Златков – Легитимният избор

Проф. Виктор Златков е новият ректор на Медицинския университет (МУ) в София. До рокадата в ръководството на един от най-старите вузове в страната се стигна след свикване на общо събрание на МУ за отстраняване на досегашния ректор проф. Вихра Миланова. Наследникът й на поста беше избран след 4-часово заседание с гласовете не 235 делегати от около 280 души, имащи право на вот.

Встъпването му в длъжност бе съпроводено от опит да бъде провалено общото събрание чрез твърдения, че е нелегитимно. Жалбите срещу него обаче от страна на проф. Миланова, бяха отхвърлени от Софийския административен съд още на 29.09.2016 г., а на 11.10,2016 г. окончателно и от Върховния административен съд.

Това, както и фактът, че на срещата бе събран кворум от общо 332 души (много над нужния минимум от 267 делегати) категорично легитимираха избора на нов ректор в лицето на проф. Златков като законен.

Новият шеф на Медицинския университет е специалист по онкология и акушерство и гинекология. Бил е изпълнителен директор    на    Специализираната болница по акушерство и гинекология – „Майчин дом“ в София. Преди да бъде избран за ректор е бил заместник-декан на Медицинския факултет в МУ.

Професионалните и научните интереси    на проф. Златков са в    областта на профилактиката и ранната диагностика на предрака и рака на репродуктивните органи на жената; инфекциите; амбулаторната и общата хирургия в акушерството и гинекологията.

Кандидатурата му за шеф на МУ беше издигната след скандала, който предизвика одита на МОН за дейността на университета за периода от 1 януари 2014 до средата на 2016 г. Според ведомството на Меглена Кунева е имало нарушения с трудовите договори и формирането на заплати на академичния състав, обществените поръчки, таксите и приема на студентите в институцията. Самият просветен министър пък предпочете вместо да запази дискретност до окончателното изясняване всички факти и обстоятелства около проверката на вуза, да огласи констатациите на МОН. Кунева дори изтъкна, че във връзка с одита ще бъдат сезирани прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Предшественичката на проф. Златков пък – проф. Вихра Миланова, от своя страна, започна проверки, насочени срещу бившото ръководство на Медицински университет в лицето на акад. Ваньо Митев и екипа му. Действията й бяха насочени и срещу един от основните източници на приходи на вуза – центровете му за изнесено обучение в чужбина.

Именно това стана и повод за недоволството на голяма част от служителите, преподавателите и студентите на МУ-София и желанието им да издигнат нов ректор.

Проф. Виктор Златков бе логичният избор не само в качеството му на зам.-декан на университета, който познава в детайли дейността на вуза от 2012 година насам, но и като безспорен авторитет. През 1980    той завършва медицина в МА-ВМИ-София. От 2015 година е Национален консултант по акушерство и гинекология; член е на Съюза на българските медицински специалисти, на „Програмния съвет на СОС за IVF-донорска програма” и на управителния съвет на Българското дружество по онкогинекология.

Новият ректор е главен секретар на Асоциацията на Университетските болници в периода 2010 – 2014-а, а преди това (2004-2010) е бил член на Обществения съвет “Фонд за лечение на деца” и национален координатор – МЗ “Репродуктивно здраве” (2004 – 2005)

Научните трудове на проф. Златков са в областта на профилактиката на АГ заболявания и амбулаторната и обща хирургия в акушерството и гинекологията

Член е на Редакционния съвет на сп. “Акушерство и гинекология” и сп. “Транспортна медицина”. Автор и съавтор е в 144 публикации в периодичния научен печат (от тях 23 в чужбина) и в 24 учебници, монографии и сборници; (от тях 5 в чужбина); рационализация – 1.

 

Конспирации

При пореден опит да се дискредитира общото събрание, се появи информация, че новоозибраният ректор – проф. Златков е в роднински отношения с премиера Бойко Борисов и е негов шурей.

Това стана повод министър-председателят са вземе отношение и публикува позиция в на профила в социалната мережа Фейсбук. „Който ме познава, знае добре, че от повече от 30 години не съм имал никакъв контакт с въпросната фамилия“, написа премиерът, отричайки да има роднинска връзка с професора.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Много тенденциозно написана статия. Направете едно по-подробно разследване за причините за „недоволството“ срещу проф. Миланова и ще се убедите, че в основата стои финансов интерес и страх от репресии от страна на Ваньо Митев и близки до него шефове на катедри. Преустановяването на изнесеното обучение автоматично бърка в джобовете на преподавателите и то основно на тези от предклиничните катедри, които са свикнали да взимат хиляди левове заплати и да ходят за по месец-два в тези центрове за изнесено обучение и да изкарват по няколко хиляди евро. Който и да попитате от университета – студенти или някои от по-смелите преподаватели, ще ви обясни, че чуждестранните студенти, се обучават на конвейер. Плащат си, влизат, дори и без изпити по биология и химия. Болшинството имат трагично ниво на английски. А за познанията по английски на повечето преподаватели, просто няма смисъл да се коментира. И като цяло нивото на чуждестранните студенти е толкова ниско и в обобцение – влизат, плащат си, дават им изпитите и завършват. И за наша радост си заминават, да убиват пациентите си в други страни … В целия скандал се говори за пари, а не за това, че университетът няма капацитет да обучава толкова много студенти. Един випуск е от около 600 човека – 180 държавна поръчка, още 100-150 платено обучение и до 300 чуждестранни студенти. Направете сравнение с най-добрите медицински университети в световен мащаб – Харвард, Станфорд и ще видите, че се приемат максимум до 100 човека. Нима сме по-добри от тях?

 2. Драга Йоанна, в един от медицинските факултети на Париж (Сент Антоан) се приемат 500 души!! Така че не приказвайте неща, които не познавате!

  1. Драги Камене, известно ли Ви е колко остават след първата или втората година – по-малко от 100 във всеки случай, Във Франция същинското кандидатстване е след въвеждащата година, записавнето става по резултати от матурата, а истинският изпит е много много труден. Мисля, че трябва да се съгласите с Йоана. Да не говорим, че в повечето уважаващи се университети записването освен след изпити става и с преценка на мотивацията и пригодността за медицинска професия.

 3. До Господина Камен:
  Медицинския университет Сент Антоан не е от водещите университети та макър и в Париж ето защо е твърде неумесно сравнението с водещи медицински университети в света!

 4. „Труд“ изпада в смешна ситуация да адвокатства в полза на Ваньо Митев и Алексей Алексеев. Недостойно е журналисти от „Труд“! Ставате платени съучастници с хората, които девалвираха само за 8 години едно от най-добрите училища по медицина в Европа. Превърнаха го в частна фирма, парализираха от страх преподавателите в предклиничния учебен център…и още много много злини.

 5. Точно така!
  Университетът е само пощенска кутия, на входа е името, на изхода е дипломата. реализират се ползи при приемането и след това тези в по-голямата си част непригодни студенти са оставени да се мъчат и да мъчат преподавателите докато избутат и получават диплома. Истината е, че има и много добри студенти, които вече започват да реагират на ниските критерии и липсата на елементарни условия за самоподготовка. Жалко, много жлко, при възможностите, които имаме в МУ да обслужваме тесни лични интереси, за сметка на истинското развитие на хората и институцията.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.