Мъж и жена са пострадали при катастрофа на автомагистрала „Тракия“ край Пловдив

КАТ извършва засилени проверки на тирове и автобуси

Задържаните за убийството в Костенец са мъж на 18 и жена на 24 години

Трима подпалвачи хвърлени в ареста

Условна присъда и глоба от 600 лева за собственик на питбул, нахапал създателка на хор в Търново Драмата се разигра на 1 март тази година в старата столица

Сирийската армия придвижва части към границата с Турция

Двама британци са били пребити в центъра на София

Вижте отблизо дома на Никол Шерцингер (ВИДЕО)

Моторист загина при катастрофа в центъра на Варна

Собственик на питбул го насъска срещу баща и син Преди това нападнал с нож младия мъж

Пожарникари и спасители извадиха мъж, паднал във водопад в Беласица

Жертвите на тайфуна „Хагибис“ станаха 35

Мегз проговори за измамата с джипа (ВИДЕО)

Четирима ранени при катастрофа в Горнооряховско

Проф. Виктор Златков – Легитимният избор

Проф. Виктор Златков е новият ректор на Медицинския университет (МУ) в София. До рокадата в ръководството на един от най-старите вузове в страната се стигна след свикване на общо събрание на МУ за отстраняване на досегашния ректор проф. Вихра Миланова. Наследникът й на поста беше избран след 4-часово заседание с гласовете не 235 делегати от около 280 души, имащи право на вот.

Встъпването му в длъжност бе съпроводено от опит да бъде провалено общото събрание чрез твърдения, че е нелегитимно. Жалбите срещу него обаче от страна на проф. Миланова, бяха отхвърлени от Софийския административен съд още на 29.09.2016 г., а на 11.10,2016 г. окончателно и от Върховния административен съд.

Това, както и фактът, че на срещата бе събран кворум от общо 332 души (много над нужния минимум от 267 делегати) категорично легитимираха избора на нов ректор в лицето на проф. Златков като законен.

Новият шеф на Медицинския университет е специалист по онкология и акушерство и гинекология. Бил е изпълнителен директор    на    Специализираната болница по акушерство и гинекология – „Майчин дом“ в София. Преди да бъде избран за ректор е бил заместник-декан на Медицинския факултет в МУ.

Професионалните и научните интереси    на проф. Златков са в    областта на профилактиката и ранната диагностика на предрака и рака на репродуктивните органи на жената; инфекциите; амбулаторната и общата хирургия в акушерството и гинекологията.

Кандидатурата му за шеф на МУ беше издигната след скандала, който предизвика одита на МОН за дейността на университета за периода от 1 януари 2014 до средата на 2016 г. Според ведомството на Меглена Кунева е имало нарушения с трудовите договори и формирането на заплати на академичния състав, обществените поръчки, таксите и приема на студентите в институцията. Самият просветен министър пък предпочете вместо да запази дискретност до окончателното изясняване всички факти и обстоятелства около проверката на вуза, да огласи констатациите на МОН. Кунева дори изтъкна, че във връзка с одита ще бъдат сезирани прокуратурата, ДАНС и Агенцията за държавна финансова инспекция.

Предшественичката на проф. Златков пък – проф. Вихра Миланова, от своя страна, започна проверки, насочени срещу бившото ръководство на Медицински университет в лицето на акад. Ваньо Митев и екипа му. Действията й бяха насочени и срещу един от основните източници на приходи на вуза – центровете му за изнесено обучение в чужбина.

Именно това стана и повод за недоволството на голяма част от служителите, преподавателите и студентите на МУ-София и желанието им да издигнат нов ректор.

Проф. Виктор Златков бе логичният избор не само в качеството му на зам.-декан на университета, който познава в детайли дейността на вуза от 2012 година насам, но и като безспорен авторитет. През 1980    той завършва медицина в МА-ВМИ-София. От 2015 година е Национален консултант по акушерство и гинекология; член е на Съюза на българските медицински специалисти, на „Програмния съвет на СОС за IVF-донорска програма” и на управителния съвет на Българското дружество по онкогинекология.

Новият ректор е главен секретар на Асоциацията на Университетските болници в периода 2010 – 2014-а, а преди това (2004-2010) е бил член на Обществения съвет “Фонд за лечение на деца” и национален координатор – МЗ “Репродуктивно здраве” (2004 – 2005)

Научните трудове на проф. Златков са в областта на профилактиката на АГ заболявания и амбулаторната и обща хирургия в акушерството и гинекологията

Член е на Редакционния съвет на сп. “Акушерство и гинекология” и сп. “Транспортна медицина”. Автор и съавтор е в 144 публикации в периодичния научен печат (от тях 23 в чужбина) и в 24 учебници, монографии и сборници; (от тях 5 в чужбина); рационализация – 1.

 

Конспирации

При пореден опит да се дискредитира общото събрание, се появи информация, че новоозибраният ректор – проф. Златков е в роднински отношения с премиера Бойко Борисов и е негов шурей.

Това стана повод министър-председателят са вземе отношение и публикува позиция в на профила в социалната мережа Фейсбук. „Който ме познава, знае добре, че от повече от 30 години не съм имал никакъв контакт с въпросната фамилия“, написа премиерът, отричайки да има роднинска връзка с професора.

 

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (7)

 1. Много тенденциозно написана статия. Направете едно по-подробно разследване за причините за „недоволството“ срещу проф. Миланова и ще се убедите, че в основата стои финансов интерес и страх от репресии от страна на Ваньо Митев и близки до него шефове на катедри. Преустановяването на изнесеното обучение автоматично бърка в джобовете на преподавателите и то основно на тези от предклиничните катедри, които са свикнали да взимат хиляди левове заплати и да ходят за по месец-два в тези центрове за изнесено обучение и да изкарват по няколко хиляди евро. Който и да попитате от университета – студенти или някои от по-смелите преподаватели, ще ви обясни, че чуждестранните студенти, се обучават на конвейер. Плащат си, влизат, дори и без изпити по биология и химия. Болшинството имат трагично ниво на английски. А за познанията по английски на повечето преподаватели, просто няма смисъл да се коментира. И като цяло нивото на чуждестранните студенти е толкова ниско и в обобцение – влизат, плащат си, дават им изпитите и завършват. И за наша радост си заминават, да убиват пациентите си в други страни … В целия скандал се говори за пари, а не за това, че университетът няма капацитет да обучава толкова много студенти. Един випуск е от около 600 човека – 180 държавна поръчка, още 100-150 платено обучение и до 300 чуждестранни студенти. Направете сравнение с най-добрите медицински университети в световен мащаб – Харвард, Станфорд и ще видите, че се приемат максимум до 100 човека. Нима сме по-добри от тях?

 2. Драга Йоанна, в един от медицинските факултети на Париж (Сент Антоан) се приемат 500 души!! Така че не приказвайте неща, които не познавате!

  1. Драги Камене, известно ли Ви е колко остават след първата или втората година – по-малко от 100 във всеки случай, Във Франция същинското кандидатстване е след въвеждащата година, записавнето става по резултати от матурата, а истинският изпит е много много труден. Мисля, че трябва да се съгласите с Йоана. Да не говорим, че в повечето уважаващи се университети записването освен след изпити става и с преценка на мотивацията и пригодността за медицинска професия.

 3. ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ НЕ ВИ СТИГНА ДА КРАДЕТЕ!

 4. До Господина Камен:
  Медицинския университет Сент Антоан не е от водещите университети та макър и в Париж ето защо е твърде неумесно сравнението с водещи медицински университети в света!

 5. „Труд“ изпада в смешна ситуация да адвокатства в полза на Ваньо Митев и Алексей Алексеев. Недостойно е журналисти от „Труд“! Ставате платени съучастници с хората, които девалвираха само за 8 години едно от най-добрите училища по медицина в Европа. Превърнаха го в частна фирма, парализираха от страх преподавателите в предклиничния учебен център…и още много много злини.

 6. Точно така!
  Университетът е само пощенска кутия, на входа е името, на изхода е дипломата. реализират се ползи при приемането и след това тези в по-голямата си част непригодни студенти са оставени да се мъчат и да мъчат преподавателите докато избутат и получават диплома. Истината е, че има и много добри студенти, които вече започват да реагират на ниските критерии и липсата на елементарни условия за самоподготовка. Жалко, много жлко, при възможностите, които имаме в МУ да обслужваме тесни лични интереси, за сметка на истинското развитие на хората и институцията.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.