Проф. Витанов с добра новина за Covid-19: Картата е зелена за пръв път от година, отивайте на море

Всички области на страната са в зелената зона по отношение на разпространението на коронавирусната инфекция. Това съобщи математикът на закрития НОЩ проф. Николай Витанов, който редовно пубикува актуални данни за епидемията във фейсбук.

"Днес ще започна с една много добра новина. Обикновено не показвам картите на риска, защото хората в областите с висок риск могат да се притеснят. Но днес картата е такава, че може да се покаже без притеснения. Ето я. Такава карта не се беше появявала от около година", пише Витанов.

Той определя рискът от COVID-19 в страната ни като "поносим" в момента. "По морето е много нисък, тъй, че който може и иска, да отива да почива на българското море", съветва математикът.

Базовото репродуктивно число днес е 0.716. Обхватът на заразата се очаква да продължава да се свива. Какttо писах, броят на активните случаи върви надолу и се очаква да продължи да върви така към 12 500. Здравната система се разтоварва, положението в София-град и в другите големи градове е добро, медицинска помощ ще има за всеки нуждаещ се без проблеми, посочва още Николай Витанов.

https://www.facebook.com/nikolay.vitanov.3/posts/4352416064821985

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България