Проф. Габровски: Неспазването на ограниченията може да обезсмисли досегашните ни усилия

Този уикенд е първият, в който заведенията в България отварят врати след ограниченията по време на коронакризата. Това е положителен знак за епидемиологичната ситуация в страната, но не бива да се прибързва с облекчаването на мерките, това заяви пред Канал 3 зам.-директорът на “Пирогов“ проф. Николай Габровски.

“Това, че се отварят заведенията е много позитивно, според мен, но, ако не се спазят ограниченията, това може да обезсмисли досегашните ни усилия“, казва професорът.

“Изпреварихме събитията около коронавируса, но за щастие това бе в положителна посока“, казва Габровски по отношение на бързата реакция на здравните власти към заплахата от коронавируса. “Навреме взехме мерки, навреме се изолираха хората и това е един добър начин, за да се ограничи разпространението на заразата. Големият проблем не е дали сега трябва да започне облекчаването на мерките, а как трябва да започнат те“.

Медикът е категоричен, че новият вирус таи прекалено много неизвестни, за да се дават ясни и точни прогнози за развитието му във времето. “В света нямаме точна статистика, тъй като светът се сблъска с коронавируса едва преди няколко месеца“, казва той.

Учените от цял свят се обединяват около идеята, че всяко ново откритие има нужда от дълъг период на изследване, за да се докаже една или друга тенденция, според проф. Габровски. Единствените сигурни факти са, че хората с диабет, наднормено тегло, повече от едно прилежащи заболявания и бившите пушачи са особено уязвими на заразата. “Чака ни много дълъг път. Знам, че всички искат това да приключи много бързо, но това няма как да стане“, коментира още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве