Спас Гърневски: Няма да има предсрочни избори, ГЕРБ ще управлява още два мандата Разполагаме с информация, че БСП участва в организацията на протестите, каза депутатът от мнозинството

Държавата готви нови мерки за безопасност на асансьорите

Сайтът на парламента е недостъпен

Гърците отбелязаха 45-тата годишнина от бунта срещу хунтата

Волен Сидеров: Каракачанов също да подаде оставка, да започнем на чисто И двамата с Валери Симеонов изгубиха връзката с реалността, заяви лидерът на "Атака"

Жена се взриви край контролен пункт на полицията в Грозни

Дуейн Джонсън – Скалата изненада посетителите на фитнес зала

Легенда за пиратско съкровище в пещера подлудява иманяри Отварят остров Свети Иван за туристи

Финландия пита Русия дали заглушава GPS навигацията в Арктическия регион

Откриха уникално изображение на Иисус Христос в пустинята Негев

Старозагорско село отбеляза за 12-и път Празника на райската ябълка

Фермери премериха сили в картинг турнир (СНИМКИ)

Правителствената армия превзе последния бастион„Ислямска държава“ в южна Сирия

Руснак може да поеме ръководството на Интерпол

Политическият психолог Антоанета Христова: Зад всеки протест има сценарий

Проф. Иво Христов: Няма оправия за родното здравеопазване, образование, култура, социално и пенсионно осигуряване Според социалога моделът на управление е изначално сбъркан

„Никога у нас няма да се оправят здравеопазването, образованието, културата, социалното осигуряване, пенсионното дело, защото има изначално сбъркан модел. Тези сфери са свързани и няма как едната да е добре, а другата – зле”, заяви в Пловдив народният представител от „БСП за България” проф. Иво Христов.

Тези свои твърдения социологът подкрепи с конкретни факти и примери. „За периода 2007 -2017 г. финансирането на здравната система се е увеличило 4-5 пъти, но нищо не се е променило. На какво основание само в София има 54 частни клиники, а в застрашената от закриване Врачанска окръжна болница функционират няколко частни?! Основанието е: приватизираме ползите, национализираме загубите”, посочи депутатът от левицата. Той обясни, че системата на здравеопазването е абсолютно деформирана, защото изначално е опорочена с обявяването й за търговска сфера, с превръщането на болниците в търговски дружества, а здравната грижа – в търговска дейност.

„Парите следват пациента, същото е в системата на образованието, където парите следват ученика, респективно студента. В България има 57 университети, а броят на завършилите абитуриенти е равен на броя на постъпилите във ВУЗ студенти. Логично качеството на образование пада непрекъснато. Около едно висше училище са се навързали цяла дузина бизнеси, които паразитират от държавната субсидия. Всеки опит да се промени тази порочна система е обречен”, категоричен е проф. Христов. Той подчерта, че цялата сфера на образованието е абсолютно несвързана с нуждите на обществото и се спря на структурата на българската икономика, която определи като „икономика на примитивно развиваща се страна”.

„Икономиката на отвертката и икономиката на смяната на мръсни чаршафи, наречено туризъм, не могат да създават развита страна, те създават прислуга. Каквато ти е икономиката, такова ти е здравеопазването, такова ти е и образованието. Вкарани сме в такъв коридор от възможности преди 30 години”, допълни проф. Иво Христов.

Според червения депутат „опозицията в българския парламент не може да направи почти нищо, защото мнозинството блокира всяка инициатива, отказва да чуе какъвто и да е аргумент, а системата е такава, че 51% е повече от 49%”. „Парламентът е място за политическа и експертна битка, за сблъсък на идеи и аргументи, но у нас липсата на политически идеи се замества с крясъци, викове, скандали и диктат на мнозинството. Затова наблюдаваме блокаж на законодателните инициативи на опозицията”, заяви на срещата си с пловдивчани от район „Тракия” професорът по социология на правото. Дори и да не се приеме един нов закон, по думите му, това не е фатално, защото българското законодателство на хартия не е лошо, но за съжаление на практика не се изпълнява. „По-страшното е, че експертният потенциал на страната е изчерпан, а нещата ще стават по-зле, защото има враждебен тип култура към компетентността. Минималното количеството експертност се свива и имам чувството, че това е съзнателно търсено. Човек, който излиза с аргументация и знания, среща мощна враждебност и остра реакция от типа „Ти пък си много ‘убав”, обясни пловдивският народен представител.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Тоя направо да си слага въжето… Такива като него и сие философи, бкп историци и пр. Трябваше да бъдат заковани ноември 89та в су и отковани като се разнесе смраднята….

  2. Как да има оправия като за всчко това са нужни пари, а парцала Борисов и шайката му крадат над 20 милиарда лева годишно. Над 20 милиарда годишно потъват в офшорни сметки на парцала Борисов, на началниците и шайката му, а откраднати пари не работят за икономиката и обществото, защото се крият. КТБ е един очеваден пример как в България се върнаха над 5 милиарда откраднати пари във вид на уж инвестиции от Омански фонд. А после КТБ беше ошушкан от тези, които внесоха парите, а за капак държават плати още толкова и печалбата на крадците се удвои с тази афера. Ако парите от оманския фонд бяха арабски, до сега и пеевски и борисов щяха да бъдат одрани живи.

  3. НЯКОИ ХОРА КАТО ГИ РАЗВЪРЖАТ , НЯМАТ СПИРКА !!!

    ИНДИВИДИ КАТО ВЕЛЕМИР ПЪК СИ ОСТАНАХА НА СЪЩАТА ТОЧСА ОТ ВРЕМЕТО НА СОЦА!!! КАК ТОЗИ ИНДИВИД НЕ НАУЧИ НИЩО ОТ ТОЛКОВА ПИСАНЕ , ОТ ТОЛКОВА ПОМИЯ , ОТ ТОЛКОВА ПРОСТОТИЯ И СКУДОУМИЕ –

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.