Проф. Костадин Ангелов - Сървайвър в кабинета

Проф. Костадин Ангелов

Проф. Костадин Ангелов - шефът на Александровска болница, е новият министър на здравеопазването. Той замени на поста досегашният Кирил Ананиев, който се върна в своите финансови води.

Всъщност “седна” е пресилена дума. Той е човек, който не знае какво е това да седи и престоява на един пост. Още на следващия ден като министър, професор Ангелов направи щурм-обиколки в няколко болници на Югоизточна България. Той е искал да се запознае лично със състоянието и условията, в които лекарите се борят с коронавируса.

Професорът е член на НОЩ и през последните седмици беше един от най-изявените му говорители. Името му и друг път се е спрягало за министър и затова не е изненада, че точно той застава начело в битката с коронавирусната пандемия. Той е доста емоционален човек и това личи, дори когато става дума за вирус. И не толкова вирусът го плаши, колкото поведението на хората.

Преди време сподели пред Люба Пашова по БНТ, че дисциплината може да се окаже най-лошият предател в битката срещу пандемията и изглежда се оказва прав. “Изходното начало не беше много добро. Не малка част от населението има лошо отношение към нас, лекарите. Изговориха се много лоши неща за нас. Лягаме си с много лоши мисли, защото хората най-често си обясняват нещата с нашите грешки. Това е и причината в началото повечето българи да поставят под съмнение всичко онова, което казвахме. А то беше породено от нашите тревоги, от това, което се случва в съседните държави. Мерките, които въведохме, дадоха някакъв резултат и то добър. Ако дисциплината отсъства, ако хората се поддадат на човешките си емоции, на слабостите на тази социална близост, на която сме свикнали в този край на света... Ние се прегръщаме, обичаме истински, мразим се истински, което е хубаво, но това помага на вируса да се разпространява. Накрая, каквото и да се случи, човечеството ще се справи с тази битка. Тя няма да е първата и няма да е последната. Въпросът е на каква цена ще се случи това справяне.”

Костадин Ангелов стана популярен покрай най-успешното предаване в националния ефир - “Сървайвър”. В четири от петте сезона той отговаряше за здравето на участниците и екипите на шоуто. Въпреки критичните моменти, той не допусна никога тежък инцидент в свое присъствие. Доктор Коце, както го наричат всички, които са работили на терен, успява да внесе спокойствие, дори когато медицинската му чанта е била празна - например поради тъпотията на местните власти в Панама да откажат да допуснат със седмици отдавна заявените, получени и обмитени медикаменти и оборудване.

Още в първия сезон, когато предаването се продуцира на терен от Слави Трифонов, се среща с опасността участник да пострада тежко. Ахмед Шуганов, който стига до финала, получава сърдечна криза. Много тежка при това (примерно два удара в минута на сърцето), доктор Коце обаче успява да овладее ситуацията и Ахмед стига до финала, за да стане подгласник на победителката Нели Иванова.

Най-тревожният момент в Сървайвър е в Панама. Националният вратар Здравко Здравков поглъща солена вода в дробовете си, при една от най-тежките игри. Още вечерта започва да се оплаква, че има тежест в гърдите и че се задушава. Въпреки че по график доктор Ангелов трябва да прегледа участниците преди игри, а в случая това трябва да се случи по обяд, той отива в 6 сутринта със следващата смяна на риалити екипите.

Кръвното на Здравков е паднало в много тревожни граници (60 на 40), пулсът му е близо 200, дробовете му са пълни с вода. Това, че е пристигнал рано сутринта, първата помощ, бързата евакуация от един от далечните острови на Архипелага на перлите до Панама сити, където го очаква линейка, практически предотвратяват тежките последици. А някой да види доктор Коце разтревожен, означава, че нещата са наистина много сериозни.

Министър Ангелов е завършил Медицинския университет в София със специалност “хирургия” и курсове по хирургична онкология, хепатобилиарна и панкреатична хирургия. Започва работа като лекар в Центъра за спешна медицинска помощ към УМБАЛ “Св. Анна”. Работи като хирург в Клиниката по хирургия на УМБАЛ “Александровска”, където впоследствие е главен административен лекар, а след това и поема болницата.

Проф. Ангелов е член на член на Управителния съвет на Асоциацията на Университетските болници за активно лечение, на Академичния съвет на Медицински университет - София и секретар на Българското хирургическо дружество. От 2017 г. е съветник в Комисията по здравеопазване на Народното събрание и главен координатор на Експертния съвет по “Хирургия”, Министерство на здравеопазването.

През 2012 г. е удостоен с наградата “Най-добър преподавател” на студентите медици от випуск 2012 г., а през 2015 г. с приз “Проф. д-р Парашкев Стоянов”.

Пише фейлетони и есета 

Доктор Ангелов се увлича по писането. Предпочита фейлетони и есета. Заглавието на последното му есе е “Истината като лъжа”.

“Доста често пиша разни неща. По-голяма част от тях не ги публикувам, защото позицията, която заемам, изисква да бъда балансиран, да бъда разумен, защото тя е съпроводена с много отговорности и не мога да си позволявам да правя това, което искам, заради интересите на болницата и на моите приятели, които работят там”, казва новият министър. Оттук насетне всеки ще чете всеки негов ред и ще търси някакъв контекст, просто защото такава е цената на поста, който заема в тези трудни времена.

Умее да работи в екип

Познание за системата, административен опит и диалогичност са качествата, задължителни за заемащия поста на министър на здравеопазването. Проф. Ангелов отговаря на този профил. Умението му за работа в екип е гаранция, че съвместно ще реализираме всички ключови проекти в сектора. Особено полезно е лекар с практически опит в справянето с епидемията от коронавирус да организира в бъдеще противоепидемичните мерки.

Д-р Дананиела Дариткова, Председател на парламентарната група на ГЕРБ

 

Много скъп човек

Запознахме се по време на първия ми “Сървайвър” през 2007-а, който се засне в Доминиканската република, в залива Самана. Този формат го свързвам с няколко човека и Коста е един от тях. Той беше един вид емблема на нашия екип. Много скъп човек, с когото всички се чувствахме добре и в безопасност. За него проблеми почти няма, почти винаги “всички се преструват или симулират” и “всичко е на шест”. В много от случаите той си служеше с тези реплики, за да ни заблуди и да не се притесняваме излишно. Имаше само един момент, в който го видях притеснен и имаше защо.

Владимир Карамазов, актьор

 

Преди всичко е лекар

Бях слушала много истории за него, но не го познавах лично. Приятели го описваха като човек, който преди всичко е лекар, дори когато е на маса. Ако някой извика “помощ” и той скача веднага. Направи ми силно впечатление фейсбук страницата му, където цитираше Ботев и Смирненски. Колеги, работили с него в “Сървайвър”, го описваха като магьосник, който с голи ръце спасява животи. Целият екип на “Извън играта” решихме, че е изключително интересен като личност и ерудит, който има място сред гостите ни.

Люба Пашова, водеща на “Извън играта” по БНТ

 

Коментари

Задължително поле