Съдия Корнелия Колева стана зам. председател на Апелативен съд-Велико Търново

„Лудогорец“ срещу унгарския шампион

„Левски“ ще лекува словашки комплекс

Изписаха от болница двама от ранените край Пловдив американски парашутисти

Херо Мустафа ще е новата посланичка на САЩ в България

Проверяват 15 къщи за гости във Варненска област Мониторингът е за 288 имота от общо 746 в страната за 82 млн. лева

Зоозащитници започнаха безсрочен протест пред резиденция „Евксиноград“ Зоват премиера да накара чиновниците да спазват законите

Вижте как австралийски питон изяжда огромен крокодил (СНИМКИ)

Whats App се срина в Европа и Латинска Америка

Безплатна зона за палатки и мащабна сцена – за първи път на фестивала „Francofolies“ в Благоевград

9-годишна варненка спечели златото за авторска песен

Ангела Меркел: Санкциите срещу Русия ще паднат, когато видим, че се изпълняват Минските споразумения

Ремонтират манастира „Св. Св. Петър и Павел“ в Свищов В старата сграда на обителта от 1913 до 1836 година е пребивавал Неофит Бозвели

ЕК: България да създаде надеждна стратегия за разнообразяване на доставките на газ Страната ни трябва да постигне 27% дял на възобновяемата енергия до 2030 г.

Потвърдиха присъда за контрабанда на 200 кг тютюн в Бургас

Проф. Николай Петров – Министър реаниматор

Здравният министър проф. Николай Петров

Проф. Николай Петров – министър в третото правителство на премиера Бойко Борисов, поема един от най-тежките ресори в държавата – здравеопазването. Бившият началник на Военномедицинската академия (ВМА) е изправен пред сложната задача да реанимира сектор, забатачен от години. Сектор, който не работи в много направления; който е недофинансиран, но въпреки това служи като инструмент за дофинансиране на други, значително по-маловажни ресори.

Да се излекува болното ни здравеопазване, разбира се, е задача, непосилна за един министър, още повече в рамките на един мандат. И все пак надеждите за промяна са големи – и от пациентското съсловие, и от медицинските среди, най-вече заради безкрайно отлаганите здравни реформи и натрупаните с години проблеми, нетърпящи отлагане.

Доверието, което се гласува на екипа на проф. Николай Петров, е голямо най-вече заради личността му – авторитетна и некомпрометирана. Генералът има и управленски опит – той беше министър в служебния кабинет на Марин Райков (2013 г.), а след това застана начело на ВМА в един от най-тежките във финансово отношение периоди за болницата. Въпреки това по време на мандата му лечебното заведение успя да изплати част от задълженията си и да се стабилизира.

Професорът е роден на 29 август 1959 г. в гр. Средец. Завършва медицина във ВМИ-Варна през 1985 г.

Придобива образователна и научна степен “доктор” през 2001 г.; през 2002 г. се хабилитира като доцент; през 2011 г. придобива научната степен “доктор на медицинските науки”, а през 2012 г. се хабилитира като професор по анестезиология и интензивно лечение.

Член е на Европейската асоциация по анестезиология и интензивно лечение – ESA (2004); Европейската асоциация по парентерално и ентерално хранене – ESPEN (2004); Европейската асоциация по интензивна медицина – ESICM (2006); зам.-началник по диагностично-лечебната дейност на МБАЛ-София към ВМА (от 2007 г.); член на Американската асоциация на анестезиолозите – ASA (2008).

От 2008 г. е президент на Българското дружество по парентерално и ентерално хранене; от 2009 г. – президент на Дружеството на анестезиолозите в България. Избран за вицепрезидент на WorldSIVA (Световната асоциация по интравенозна анестезия) през май 2014 г.

Проф. Петров прие министерското кресло от служебния министър д-р Илко Семерджиев – един от хората, успели да преодолеят съветския модел в здравеопазването ни по време на прехода към демокрация и пазарна икономика. Крайният резултат бе децентрализация на здравеопазването и по-малко държава в системата. Това постижение обаче беше почти заличено при предишното правителство, когато при д-р Петър Москов и екипа му станахме свидетели на държавна свръхнамеса в здравеопазването.

Сред приоритетите, към които проф. Петров заяви, че ще се придържа, са въвеждане на финансова дисциплина в управлението на болниците в страната; преустановяване на реекспорта на лекарства и повече прозрачност по отношение на търговията с медицински изделия; възможност за по-информиран избор на пациентите относно цени и лекарства; въвеждане на т.нар. е-здравеопазване (електронна здравна карта и електронно досие) за по-гъвкаво управление на финансовия ресурс в сектора.

Генералът встъпи в длъжност във време на скандали, свързани със злоупотреби с медикаменти; напрежение в болничния сектор и медицинските среди; проблеми със законодатели уредби в сферата на здравеопазването; здравна карта и медицински стандарти, отменени със съдебни решения; лошо разпределение на разходите. Твърде нереалистично би било да се смята, че всички тези проблеми (и не само) могат да се излекуват с магическа пръчица. Можем да се надяваме обаче, че достоен човек като проф. Николай Петров може да оглави екип, поставил началото на истинска реформа в сектора.

 

Специализира в чужбина и у нас

Проф. Николай Петров има редица специализации във Франция, Швейцария, САЩ; по реанимация и интензивна медицина при медицинското осигуряване на международни военни мисии на НАТО, международно право на военните конфликти, регионална и проводна анестезия, обществено здраве и здравен мениджмънт в МУ-София и специалност по спешна медицина в МУ-София.

Автор е на четири и съавтор на 10 книги и над 170 публикации – научна медицинска литература. Главен редактор е и на списанията “Анестезиология и интензивно лечение” и “Клинично хранене”.

 

За него

Здравеопазването няма цвят

Желая успех на проф. Петров, защото за здравеопазването няма никакво значение кой какъв пол е, какъв цвят е, какви политически разбирания има. Ние се грижим за хората и за нас е изключително важно тази грижа да е ефикасна, ефективна, целенасочена и резултатна.

Д-р Илко Семерджиев, здравен министър в служебния кабинет на Огнян Герджиков

 

Животът на цяла България

Приемам със смесени чувства високата чест и отговорност. Извървяхме много труден път, но резултатите са видими. На добър път! От вас сега ще зависи здравето и живота на цяла България. Извървяхме много труден път, но резултатите са видими. Благодаря на ген. Петров – вие показахте какъв човек трябва да бъде началникът на Военномедицинска академия. За мен това е безценно, ще продължа традициите.

Полк. Венцислав Мутафчийски, началник на Военномедицинска академия

 

Работа без разногласия

Очаквам да работя в синхрон и без разногласия със здравния министър проф. Николай Петров. Получих предложение. Трябва ми време да се организирам малко. Буквално току-що започвам. Рано е да начертая някакъв план за дейността на екипа в министерството и за моята лично.

Д-р Мирослав Ненков, по повод назначението му за зам. здравен министър

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Този човек разсипа ВМА. Страхът, подлостта, доносничеството и мазненето достигнаха върхове по време на неговото управление. Защо не напишете колко лекари и сестри избягаха от ВМА по времето, когато той властваше там.

  2. Ликвидирането на „съветското“ здравеопазване доведе до геноцид. И, разбира се, до мощни далавери за някои заинтересовани. Та сега трябвало да се намерят пари..? Откъде и как като лапачите стават вси повече?! На онова здравеопазване му нямаше нищо: то гарантираше прегледи и лечение всякога и напълно безплатно. И се финансираше от държавата/ данъците. Просто трябваше да се модернизира. Всичките „реформи“ през последните години са в ущърб на хората. Някакви тарикати спряха финансирането на болниците и ги източваха, прехвърлиха пациентите към частните си кабинети и убедиха балъците, че държавата е лош стопанин. Така подготвите бъдещите си жертви да се съгласяват на всичко. Колкото повече крадат и печелят те, толкова по-зле става за пациентите. Но те нямат право на глас! Дори т.нар. пациентски организации са под командването на лекари?! Защото трябва да играят лобисти на определени кръгове. И се подготвят отрано за пръкването на частни здрави каси, които ще ни довършат.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.