Близо 200 души протестираха пред НС срещу джендър идеологията

Гръцкият външен министър е получил писмо с куршум заради “македонския въпрос”

Появи се трейлър на филма “Хари и Меган: Кралски романс”

Заради строеж на мост на магистрала „Струма” спира движението край Сандански

Мария се снима гола – на части Гери Дончева, Николета Лозанова, Дебора и Рут Колева също показват плът

Президентът на Академията за кинематографично изкуство и наука Джон Бейли е обвинен в сексуални посегателства

Русия закрива британското генерално консулство в Санкт Петербург

Разрушение със Скалата и зверове на стероиди “Rampage: Унищожителите” залага на специалните ефекти

Министър Нанков инспектира строителството на кораб за маркиране на Дунав

Русия гони 23-ма британски дипломати

Каракачанов: Няма обжалване на поръчката за ремонт на самолетите

Показаха най-скъпия шоколадов бонбон в света

Аптекарка цери с ръце, вместо с лекарства Помага при ставно-костни и гинекологични проблеми, диабет, късогледство

Британският посланик в Москва е повикан в руското външно министерство

Градска кола на ток Концептът върви към серийно производство

Проф.Овчаров : Североизтокът е с огромен потенциал за културен туризъм

Североизточна България е с огромен потенциал в областта на културния туризъм, но все още е малко използван. Примерите в тази посока са много – третите по големина Римски терми във Варна, старите български столици – Плиска и Велики Преслав, археологическият резерват Абритус  и гробницата в с. Свещари край Разград, средновековният град Мисионис край Търговище, наречен „Северният Перперикон“. Огромни са даденостите и в района на Русе и Силистра, каза известният български археолог проф. Николай Овчаров.

С негова лекция стартира майсторският клас “Културният туризъм в Североизточна България-потенциал за развитие на печелившия бизнес” във Варненския свободен университет”Черноризец Храбър”. Професорът сподели опита си от откриването на археологическия комплекс”Перперикон”, създал предпоставки за развитието на културния туризъм и дал мощен тласък на икономиката в региона.Той посочи възраждането на етнографския комплекс в Златоград именно като част от маршрута към Перперикон.Според него изключително важна предпоставка за развитието на този вид туризъм е партньорството между учените, бизнеса и местната власт,ролята на субсидиите за архитектурни разкопки, инвестициите в инфраструктура и работата по европейски програми за реставрация и консервация на паметници на културата.Археологът заяви готовността си да участва активно в процесите за развитие на културния туризъм в Североизточна България и в обучението на кадри в рамките на иновативна магистърска програма  във ВСУ.
ООН обяви 2017 за “Година на устойчивия туризъм за развитие”с акцент върху културния туризъм, припомни при откриване на събитието доц.д-р Елеонора Танкова, декан на факултета “Международна икономика и администрация”. Във форума участват още Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, областният управител на Силистра Петко Добрев, Тодор Янакиев от БХРА, много преподаватели и студенти.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.