Проф.Овчаров : Североизтокът е с огромен потенциал за културен туризъм

Североизточна България е с огромен потенциал в областта на културния туризъм, но все още е малко използван. Примерите в тази посока са много – третите по големина Римски терми във Варна, старите български столици – Плиска и Велики Преслав, археологическият резерват Абритус  и гробницата в с. Свещари край Разград, средновековният град Мисионис край Търговище, наречен „Северният Перперикон“. Огромни са даденостите и в района на Русе и Силистра, каза известният български археолог проф. Николай Овчаров.

С негова лекция стартира майсторският клас "Културният туризъм в Североизточна България-потенциал за развитие на печелившия бизнес" във Варненския свободен университет"Черноризец Храбър". Професорът сподели опита си от откриването на археологическия комплекс"Перперикон", създал предпоставки за развитието на културния туризъм и дал мощен тласък на икономиката в региона.Той посочи възраждането на етнографския комплекс в Златоград именно като част от маршрута към Перперикон.Според него изключително важна предпоставка за развитието на този вид туризъм е партньорството между учените, бизнеса и местната власт,ролята на субсидиите за архитектурни разкопки, инвестициите в инфраструктура и работата по европейски програми за реставрация и консервация на паметници на културата.Археологът заяви готовността си да участва активно в процесите за развитие на културния туризъм в Североизточна България и в обучението на кадри в рамките на иновативна магистърска програма  във ВСУ.

ООН обяви 2017 за "Година на устойчивия туризъм за развитие"с акцент върху културния туризъм, припомни при откриване на събитието доц.д-р Елеонора Танкова, декан на факултета "Международна икономика и администрация". Във форума участват още Румен Драганов, директор на Института за анализи и оценки в туризма, областният управител на Силистра Петко Добрев, Тодор Янакиев от БХРА, много преподаватели и студенти.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони