Проф. Румен Драганов: Хотелиерите у нас са изпилили цените до минимум, защото имаме жестока конкуренция с Турция и Гърция

Кадър: БНТ

Ще има много интензивни пътувания у нас и в чужбина за Великден - очакват се около 320 000 пътувания, от които около 60 000 ще бъдат в чужбина - предимно в Турция и Гърция, каза пред БНТ проф. Румен Драганов, директор на Института по анализи в туризма.

"Хотелиерите са изпилили цените до минимум, защото имаме жестока конкурентна борба с Турция, Гърция. Ние се борим за всеки един турист и цените тук не са ниски или високи, те отговарят точно на търсенето и предлагането", каза той.

По думите му през последните три години хотелиерите и ресторантьорите е трябвало да работят на минимум, и същевременно да увеличат заплатите на персонала си. Според Драганов в момента те са подложени и на институционален натиск.

"Сега текат някакви непрекъснати проверки - като започнем храните, министерството, ДАНС, проверяващи, което доста ги товари. Като няма власт, всякакви такива служби съвестно си изпълняват работата, но непрекъснатото създаване на отчет за нещо си е голям бич за хотелиерите", казва той.

"Имаме много добри хотели - навсякъде, където има балнео и спа курорти - Сапарева баня, Сандански, Кюстендил", посочи Драганов.

Според него у нас има наплив на български туристи по ски курортите.

"Независимо от топлата зима ските не спряха - и в най-топлите дни през януари, когато нямаше сняг, работеха четири писти на Пампорово, две на Боровец. Имаме толкова туристи, защото те са се записали още септември и октомври".

У нас се очакват 70 000 чужди туристи по време на Великденските празници. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Туризъм