Проф. Тони Веков, д. м. н., един от основателите на Чайкафарма, пред “Труд”: Първите 5000 опаковки Хидроксихлороквин идат до дни

Проф. Тони Веков е завършил биотехнологични процеси в СУ Св. Кл. Охридски и здравен мениджмънт в МУ София, Декан на Факултета по Фармация в МУ Плевен.

Още 20 000 пакета ще бъдат на разположение на болниците през май

България е с до 75 пъти по-ниска смъртност

През април Чайкафарма ще произведе над 5 хиляди опаковки MoriVir (hydroxychloroquin) за нуждите на болниците на първа линия, а през май - около 20 000 опаковки GraVir (chloroquine) за по-нататъшно болнично лечение. Това заяви пред “Труд” проф. Тони Веков от “Чайкафарма”. “След май т. г. очакваме производството да бъде регулярно, но всичко зависи от достъпа до субстанции, който в момента е изключително затруднен в световен мащаб по добре известни причини”, отбеляза още проф. Тони Веков. Както е известно, медикаментите са най-използваните за лечение на COVID-19 в световен мащаб.

Процедурата по регистрация на лекарствените продукти MoriVir (hydroxychloroquin) и GraVir (chloroquin) може да бъде ускорена от българските здравни власти - Министерството на здравеопазването и Изпълнителната агенция по лекарствата. “След получаването на разрешение за употреба лекарствените продукти ще могат да бъдат разпространени в аптечната мрежа и отпускани по рецепта. Преди това те ще бъдат доставяни само на болници за лечение на коронавирус инфекцията, съгласно Наредба 10 на МЗ за условията и реда за доставка на неразрешени за употреба лекарствени продукти”, каза още проф. Веков. На въпрос дали са налични ли са субстанциите на въпросните медикаменти, той посочи, че “субстанциите и всички други помощни вещества са и ще бъдат налични в посочените срокове - в най-известната в Европа българска фармацевтична фирма”.

“В момента нямаме разработени производствени технологии за други продукти, но сме в готовност и работим, включително и лабораторно, а когато от клиничните изпитвания в световен мащаб се появи обещаващ кандидат, ще оценим неговата приложимост за България и 10 европейски пазара, на които присъстваме. До сега единствено chloroquine u hydroxychloroquine са доказали категорично позитивни резултати в приложението при хора - лично президентът Тръмп следи ежедневно този важен напредък”, отбеляза още проф. Веков.

Той припомни, че е изключително важно всички предписани лекарства за контрол на хроничните заболявания да бъдат приемани редовно, особено в условията на извънредно положение и пандемия, а общото добро състояние и високият здравен статус помагат решаващо в борбата с вирусната инфекция. “Досегашната дисциплина и отговорното приемане на предписаните медикаменти от диагностицираните българи в добро здраве и с добре контролирани и редовно лекувани хронични заболявания изведе България до 75 пъти по-ниска смъртност от COVID-19 спрямо сравнимата по размер, но с 8 пъти по-висок БВП Белгия”, каза още проф. Веков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България