Процедурната битка за зимния туризъм продължава

Решението може да се обжалва пред 5-членен състав на ВАС

Продължава процедурната битка за развитие на зимния туризъм в България, след като тричленен състав на Върховният административен съд (ВАС) начело със съдия Соня Янкулова отмени решението на Министерския съвет за частично изменение на Плана за управление (ПУ) на Национален парк „Пирин“. То бе гласувано на 28 декември и е стъпка към възраждане на планинските региони. Настоящият акт на съда подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС.

Юристи коментираха пред „Труд“, че в решението на тричленния състав има много противоречия. От една страна пише, че „неоснователно е оплакването на жалбоподателите („зелените“ - б.а.), че с процесната промяна на ПУ е допуснато всякакво строителство на 48% от територията на Националния парк“. Именно това беше основното твърдение на организациите от коалицията „За да остане природа в България“, която е едно с партия „Зелените“. Тя обясняваха в продължение на месеци, че с приетите корекции в Плана се разрешава строителството в половината НП „Пирин“. Но магистратите посочват, че това не е вярно.

Същевременно съдиите не се съобразяват с решение на подобен казус от 2001-а, когато техните колеги от 5-членен състав не са отменили административен акт на МОСВ, обжалван със същите мотиви. Става въпрос за териториално устройствения план (ТУП) на ски зона „Банско“, включващ строителството на първия кабинков лифт. ТУП-ът не е бил подложен на екологична оценка, за която настояват „зелените“ за изменението от 28 декември.

Според постановеното през 2001 година няма пречка да се изгражда спортна инфраструктура в определените за това зони в Националните и Природни паркове.

От друга страна тричленката, водена от Соня Янкулова (виж карето), оборва и друго твърдение на „зелените“ - че Плановете за управление са рамков документ. Тоест, че при тяхното изготвяне или изменяне могат да се описват и бъдещи инвестиционни намерения.

„ПУ на защитени територии играят ролята на рамков документ“, са написали съдиите. От няколко месеца от Министерството на околната среда и водите обясняват точно това – че не могат да вкарат проект в ПУ, защото ще нарушат закона.

В мотивите си съставът на ВАС не включва решението от 42-та годишна сесия на ЮНЕСКО, с което световната организация одобри промените в действащия ПУ на НП „Пирин“. Вероятно, защото към датата на заседанието, 14 май, то още не е било взето, но следващия състав сигурно ще го вземе предвид.

Вместо това за отмяната съдиите се позовават на решения от предходни годишни сесии на ЮНЕСКО, когато с лобирането на „зелените“ бяха приети рестриктивни текстове за парка, които организацията отмени с новото решение.

Заради съдия Соня Янкулова решението е било предопределено

Веднага след публикуването на мотивите на решението, се появиха съмнения, че то е било предопределено. Причината е председателят на съдебния състав Соня Янкулова.

Както „Труд“ писа още през 2017 година, съдия Янкулова е със спорна репутация. Тя бе номинирана да оглави Висшия съдебен съвет през есента на миналата година, в последния момент. Янкулова стигна до надпреварата за поста, която изгуби, благодарение на кръга „Капитал“, шефът на ВКС Лозан Панов и върхушката на Съюза на съдиите. Те са близки до така наречените протестъри, които в момента са основния гръбнак на коалицията „Демократична България“. В „дясното“ обединение са „Да, България“, ДСБ и ПП „Зелените“. Последните са едно и също с Коалицията „За да остане природа в България“, чийто активисти са вносители на жалбите срещу решението на кабинета от 28 декември.

Самата съдия Янкулова има дълъг политически стаж. Тя е била част от изпълнителната власт в два управленски мандата – в правителствата на премиерите Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. От август 2001 г. до май 2008 г. Соня Янкулова е заместник-министър на отбраната. Влизането си в изпълнителната власт Янкулова дължи преди всичко на своя съгражданин и бивш съученик Николай Свинаров. И двамата са от Шумен, където завършват езиковата гимназия “Н. Й. Вапцаров”. Свинаров не забравя своята приятелка и съученичка и когато става шеф на МО, взима Янкулова за заместничка.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България