На 14 декември 2018 да почерпят

Терористът от Страсбург е застрелян от полицията Укривал се е в склад на 4 км от Коледния базар

Емигрантката Роси е втората жена-финалист във „Фермата“

​Френското правителство оцеля при вот на недоверие

Турция извърши въздушни удари срещу бази на терористи в Северен Ирак

Нападение с хладно оръжие в столичния квартал „Христо Ботев“, ранени са три жени и дете Извършителят е 24-годишен мъж

ЕС удължи с шест месеца икономическите санкции срещу Русия

Токът за бита ще поскъпне с 10-15 на сто Заводите купуват само 10% от електроенергията си от борсата

Разбиха клетка на ИДИЛ, действала под прикритието на благотворителна организация

Кийт Ричардс спрял алкохола Музикантът става на 75 г.

КПКОНПИ извършва две проверки на министър Горанов – за корупция и конфликт на интереси

Препънаха закриването на Правителствена Патриотите „против”, искат решение на Коалиционен съвет

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 14 декември 2018

Джендърите атакуват

Антониу Гутериш съобщи, че страните в йеменския конфликт са се споразумели за примирие

Процедурната битка за зимния туризъм продължава Решението може да се обжалва пред 5-членен състав на ВАС

При постановяване на настоящото решение съдия Янкулова игнорира решение на 5-членен състав на ВАС от 2001 година, което постановява, че не е забранено изграждането на спортна инфраструктура в Природни и Национални паркове.

Продължава процедурната битка за развитие на зимния туризъм в България, след като тричленен състав на Върховният административен съд (ВАС) начело със съдия Соня Янкулова отмени решението на Министерския съвет за частично изменение на Плана за управление (ПУ) на Национален парк „Пирин“. То бе гласувано на 28 декември и е стъпка към възраждане на планинските региони. Настоящият акт на съда подлежи на обжалване пред 5-членен състав на ВАС.

Юристи коментираха пред „Труд“, че в решението на тричленния състав има много противоречия. От една страна пише, че „неоснователно е оплакването на жалбоподателите („зелените“ – б.а.), че с процесната промяна на ПУ е допуснато всякакво строителство на 48% от територията на Националния парк“. Именно това беше основното твърдение на организациите от коалицията „За да остане природа в България“, която е едно с партия „Зелените“. Тя обясняваха в продължение на месеци, че с приетите корекции в Плана се разрешава строителството в половината НП „Пирин“. Но магистратите посочват, че това не е вярно.

Същевременно съдиите не се съобразяват с решение на подобен казус от 2001-а, когато техните колеги от 5-членен състав не са отменили административен акт на МОСВ, обжалван със същите мотиви. Става въпрос за териториално устройствения план (ТУП) на ски зона „Банско“, включващ строителството на първия кабинков лифт. ТУП-ът не е бил подложен на екологична оценка, за която настояват „зелените“ за изменението от 28 декември.

Според постановеното през 2001 година няма пречка да се изгражда спортна инфраструктура в определените за това зони в Националните и Природни паркове.

От друга страна тричленката, водена от Соня Янкулова (виж карето), оборва и друго твърдение на „зелените“ – че Плановете за управление са рамков документ. Тоест, че при тяхното изготвяне или изменяне могат да се описват и бъдещи инвестиционни намерения.

„ПУ на защитени територии играят ролята на рамков документ“, са написали съдиите. От няколко месеца от Министерството на околната среда и водите обясняват точно това – че не могат да вкарат проект в ПУ, защото ще нарушат закона.

В мотивите си съставът на ВАС не включва решението от 42-та годишна сесия на ЮНЕСКО, с което световната организация одобри промените в действащия ПУ на НП „Пирин“. Вероятно, защото към датата на заседанието, 14 май, то още не е било взето, но следващия състав сигурно ще го вземе предвид.

Вместо това за отмяната съдиите се позовават на решения от предходни годишни сесии на ЮНЕСКО, когато с лобирането на „зелените“ бяха приети рестриктивни текстове за парка, които организацията отмени с новото решение.

Заради съдия Соня Янкулова решението е било предопределено

Веднага след публикуването на мотивите на решението, се появиха съмнения, че то е било предопределено. Причината е председателят на съдебния състав Соня Янкулова.

Както „Труд“ писа още през 2017 година, съдия Янкулова е със спорна репутация. Тя бе номинирана да оглави Висшия съдебен съвет през есента на миналата година, в последния момент. Янкулова стигна до надпреварата за поста, която изгуби, благодарение на кръга „Капитал“, шефът на ВКС Лозан Панов и върхушката на Съюза на съдиите. Те са близки до така наречените протестъри, които в момента са основния гръбнак на коалицията „Демократична България“. В „дясното“ обединение са „Да, България“, ДСБ и ПП „Зелените“. Последните са едно и също с Коалицията „За да остане природа в България“, чийто активисти са вносители на жалбите срещу решението на кабинета от 28 декември.

Самата съдия Янкулова има дълъг политически стаж. Тя е била част от изпълнителната власт в два управленски мандата – в правителствата на премиерите Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев. От август 2001 г. до май 2008 г. Соня Янкулова е заместник-министър на отбраната. Влизането си в изпълнителната власт Янкулова дължи преди всичко на своя съгражданин и бивш съученик Николай Свинаров. И двамата са от Шумен, където завършват езиковата гимназия “Н. Й. Вапцаров”. Свинаров не забравя своята приятелка и съученичка и когато става шеф на МО, взима Янкулова за заместничка.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Кочината се размириса.Плюенето да започне ,сега.Не разбрахте ли какво е природен парк.

  2. АЙДЕ ПЕТЬО ТИ СИ – КАТО ЦИГАНСКО МААНЕ – ТАКАРАКА, ТАКАРАКА ПАК ПОЧВАМЕ ОТНАЧЛО….

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.