От утре медицинските сестри започват да протестират всеки ден

Нова детска градина със стълбище-пързалка

Рицарите на Малта подпомагат малки иконописци

БДЖ на печалба за първи път от много години

Таксиджии протестират на пъпа на София Утре забраняват паркирането около пл. „Св. Ал. Невски“

Министър Нено Димов: Отводняване на Шабленското езеро се прави от години

Румен Христов: С ГЕРБ си поставихме за цел да имаме осем евродепутати Все още не сме готови с имена за номинациите, каза лидерът на СДС

Германка у нас заради маестро Камджалов

Депутатът от БСП Явор Божанков: НАП, КОНПИ и Борисов да проверят апартаментите на Цветанов

Челен опит: малките дългове да се събират без съд

Домашният насилник от Варна е задържан за 72 часа Обвиняемият Синан заплашвал със убийство и съседка

Премиера на операта „Котката“ в София Режисьор е музикалната новаторка Вера Немирова

Съдят шофьор, убил унгарка и ранил двете й спътнички при катастрофа

Казахстан преименува столицата си на бившия президент Нурсултан Назарбаев

Кметът на Шабла Мариян Жечев пред „Труд“: Досега природозащитниците не са реагирали Източване на водата в езерото се прави почти всяка година

Психически болен човек ли е Тръмп Алън Франсез твърди, че психически болният е американското общество

След падането на социализма в Източна Европа е пълно с такива персони

През последните три десетилетия България се намираше в преходното състояние на разпад на една система и преход към друга. То бе характерно с изплуването като че ли от нищото към високите места в управлението на държавата на случайно попаднали агресивни и нарцистични фигури, които допълнително засилваха хаоса и разпадните процеси. Сега обаче това е тенденция в глобален план, особено характерна за ставащото в САЩ през последните години. Там неочаквано се появи и застана начело фигурата на Тръмп, която започна да тресе Америка и света като цяло. Затова и характеристиките й станаха предмет на анализ и оценка.

Тезата за психическите отклонения на Тръмп стана популярна, както сред журналистите, така и сред политиците и академичната общност. „Аз мисля, че той е луд“ заяви сенаторът-демократ Джак Рийд на своя колега Сюзан Колинс от републиканците, който отговори „Аз съм разтревожен“ в разговор помежду им, без да забележат, че микрофонът в залата е включен и това се чува от останалите. Известният американски икономист Джефри Сакс написа статия под заглавие „Психопатологията на Тръмп се влошава“ и обръща внимание на такива нейни характеристики като параноя, липса на емпатия и садизъм, които го правят опасен за света.

Но така мислят и специалистите в областта на психиатрията. Според психиатъра Стив Бекер Тръмп е „злокачествен нарцис“, характеризиращ се с манипулативност, патологични лъжи, безсърдечност, липса на емпатия, мания за величие, импулсивност, повърхностност. Той демонстрира типичната за психопатичната менталност характеристика на човек, за когото липсват правила, граници, ограничения. А когато психопатите искат нещо – независимо дали да набият някого или това са пари, власт, забавление, контрол, отмъщение, сексуално удовлетворение и каквото друго се сетите, те действат все едно, че то от само себе си им се полага и им принадлежи.

През 2017 г. на конференция в Йелския университет група американски психиатри отправи предупреждение, че Тръмп не е просто силно изявен нарцис, какъвто безспорно е, а има „опасна психическа болест“, неговото състояние е „параноидно и налудничево“. Няколко десетки психиатри даже създадоха организацията „Длъжни сме да предупредим“, която отправи предупреждение, че Тръмп е психологически неспособен да бъде президент. Банди Ли от катедрата по психиатрия в Йелския университет заяви: „Както отбелязаха редица известни психиатри, [психичното здраве на Тръмп] е като слон в стъкларски магазин.“ Затова и 35 американски психиатри написаха писмо до „Ню Йорк Таймс“, в което предупредиха, че Тръмп страда от „сериозна емоционална нестабилност“ и поради това е „неспособен да бъде сигурен като президент“. Започна подписка по отстраняването му, събрала десетки хиляди подписи.

Няма друг президент в историята на Америка, а и няма друг ръководител на страна, за която да са излизали толкова много книги, които оспорват психичното му състояние и го характеризират с думи като „непостоянен“, „непредвидим“, „нестабилен“, „разпасан“, „имащ температура“, „психически болен“. Ето само три от тях, в които можем да видим три паралелни гледни точки за лудостта на Тръмп и Америка – едната е, че Тръмп е луд; другата, че Тръмп просто е проявление на лудостта, в която е изпаднало днес американското общество; третата, че лудостта е съпътствала цялата история на Америка.

Първата книга е „Опасното състояние на Доналд Тръмп: 27 психиатри и експерти по психично здраве оценяват президента“. Авторите на този труд анализират психологичния профил на Тръмп и откриват в него симптомите на нарцистично личностно разстройство, социопатия и други болести. В предговора към книгата Джудит Херман от Харвард Медикал скул и Банди Ли от Иейл скул ъв медисин – две водещи в САЩ медицински университетски структури пишат: „Колективно с нашите съавтори ние предупреждаваме, че на никой, който е така психичен нестабилен като господин Тръмп не би трябвало да се поверяват жизнено важните правомощия на президентството“. Вътре в книгата проф. Филип Зимбардо, станал знаменит с така нар. „затворнически експеримент“ в Станфордския университет и Розмари Суорд казват, че в стремежа си да си вдига самочувствието Тръмп е склонен да живее с настоящето, без да се съобразява с последствията и рисковете. Демонстрира „нарцистично личностно разстройство, което включва убедеността, че е по-добър от другите, преувеличавайки своите достижения и очаквайки непрекъсната похвала. Комбинирайте хедонизъм, нарцисизъм и тормоза към другите и ще получите „импулсивен, незрял, некомпетентен човек, който ако има положението на пълна власт лесно се превръща в тиранин“, твърдят те.

Другата книга е на Алън Франсез, професор по психиатрия, ръководител на катедрата по психиатрия в Дюк юнивърсити и главен редактор на две основни психиатрични списания в САЩ. Озаглавена е „Залезът на американския здрав разум: Психиатричен анализ на епохата на Тръмп“. Алън Франсез твърди, че психически болен е не просто Тръмп, а американското общество. „Говоренето, че Тръмп е луд ни дава възможност да избегнем сблъсъка с лудостта на нашето общество“, пише той. „Ние не можем да очакваме, че можем да променим Тръмп, но трябва да работим за премахването на социалните заблуди, които го създадоха“.

Третата книга, която е бестселър на „Ню Йорк Таймс“ и номинирана за най-добра книга на годината от в. „Сан Франциско Хроникъл“ е на известния писател Курт Андерсън. Озаглавена е „Земя на фантазиите: Как Америка полудя, една 500 годишна история“. В нея той казва: „Хората са склонни да разглеждат значимостта на Тръмп – значимостта на такива неща като пост-истината и алтернативните факти – като необяснимо и ново американско явление на психическа лудост“, пише той. „Всъщност, това което става е само екстраполация и проявление на нагласи и инстинкти, които са правили Америка, различна през цялата нейна история.“

Известно е, че във времената на криза и разпад, когато рухват очевидности и всичко изглежда възможно на преден план в процеса на обществени промени излизат непропорционално голям брой хора с психологически характеристики, които в нормални времена ги правят маргинални – с тежки психопатии и характеропатии, с неадекватно его, с различни отклонения. Това се видя и у нас добре през последните десетилетия. По време на делегитимацията и разрушаването на социализма и преход към капитализма видяхме не един двама души, напълно неизвестни преди това с техните характеропатии и психопатии, особено такива с тежки комплекси, с които трябва да прикрият довчерашното си поведение на нагаждане към предходната система, демонстриращи такава агресия и разрушителност, които биха могли да бъде разбрани само чрез психоанализата на Фройд и от добри психиатри.

Поведението на този тип персони, излизащи на преден план в кризисни времена, е добре анализирано в книгата „Властта на малкия човек“ на известния български социален психолог Дончо Градев. Знаменити психолози като Вилхелм Райх на тази основа анализират масовата психика при възхода на фашизма и излизането в публичното пространство на морални и интелектуални нищожества, започващи да играят водеща роля. Немалко психолози анализират как тежката криза на германското общество в началото на 1930-те години прави възможен възхода на социопат и характеропат като Хитлер.
Във всеки случай през последните десетилетия този тип персони бяха водещи и характеризиращи главно станалото в Източна Европа в резултат на разпадналия се социализъм. Според известния български психиатър проф. Вихра Миланова 20% от българите се нуждаят от психиатрична помощ. Колко от тях станаха политици през последните почти три десетилетия никой не знае. В зависимост от това доколко нарцисизмът, характеропатията, психопатията характеризираше редица от новопоявилите се политически фигури и доколко тя се проявяваше и в масовата психика, можем да открием и различия в размерите на разрушителността на така нар. „преход“. У нас тази разрушителност е по-голяма от редица други източноевропейски страни. Очевидно сме имали достойни по нарцистичните и характеропатични характеристики предшественици на Тръмп. Сега този синдром тресе Америка, а с нея и светът като цяло. И тепърва ще ги тресе.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (12)

  1. Защо не питате и дали Обама и Хилъри Клинтън да психично болни? Май само неудобните хора ви се струват луди.

  2. Докато послушно прави това което му казват да прави неговите шефове е абсолютно все тая луд ли е или не. А дали неистина е луд или успоешно се прави не е важно. В момента на голям успех се радва провокативната политика. (за справка, вероятно помните какво направи варуфакис с евролидерите или по право на какви маймуни ги направи при преговорите относно гръцката криза). Нищо по различно не прави и Тръмп. Правейки се на луд и непредсказуем, той притиска своите опненти в ъгъла, а те уплашени от неговата лудост са склонни на отстъпки. Нелоша тактика. И ако оставим настрана налудничавата му политика срещу чужденците, която е изключително за вътрешна консумация, това което прави с Китай е изключително разумно. Отслабва финансовото им влияние в Щатите и го насочва към европа. А където Китаец стъпи, трева не никне. така че правете си изводите сами…

  3. Dnes Donald Trump vo twiter kritikuva pravitelstvoto za masovite ubiistva na beli fermeri vo Juzhna Afrika – novini koito tcelenasocheno NE SE KAZVAT – koi e lud, koi e manipulator – fake news !

  4. ВСИЧКИ СВЕСТНИ И НОРМАЛНИ ХОРА КАТО ДОНАЛТ ТРЪМП В БЪЛГАРИЯ ГИ ОБЯВЯВАТ ЗА ЛУДИ И ТО НЕ ОТ ДНЕС. БЪЛГАРИЯ ВИНАГИ Е ИГРАЕЛА НОМЕРА И В МОМЕНТА Е ТАКА И НЯКОЙ ГИ Е СТРАХ ДА НЕ БИ ТРЪМП ДА Е НОВИЯТ РЕЙГЪН ЗАЩОТО ТОВА Е КОЕТО МОЖЕ ДА ПРОМЕНИ СКАПАНИЯТ СВЕТОВЕН РЕД.

  5. Колкото ПУТИН набира сила толкова неговите бивши соц под диктатори също навирват нослета и не без помоща на Китай всичко това ТРЪМП го вижда и предвижда и неговите ходове са непредвидими нещо което плаши тези който са от страната на ИМПЕРИЯТА НА ЗЛОТО както казваше покойният РОНАЛД РЕЙГЪН.

    1. Прав си – непрекъснато чуваме цвърченето на разни соросоиди и хиларивци от както казваш ти „империята на злото“, шизи.

  6. Аз не знам дали Тръмп е луд, но със сигурност много хора от ляво полудяха от ярост , че Хилъри на спечели президентските избори и две години по-късно още не могат да дойдат на себе си. То не бяха атаки, абсурдни коментари, фалшиви новини и какви ли не други измишльотини.

  7. Надявам се, че когато авторът пише „морални и интелектуални нищожества“ има предвид немските демократите, които с демократичното си управление докарват хитлер на власт. Нещо кат либералите на клинтън, ес и плевнелиев.

  8. Разбирането за норма в психиатрията е доста разтегливо. Например, сменяш думата “извратеняк” с думата “джендър” и от болен става здрав.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.