Психологът д-р Анна Тодорова: Не бъркайте пролетната умора с депресия

Започва през март и трае до средата на април, отминава за около 2 седмици

Психологът Анна Тодорова е магистър по клинична психотерапия в САЩ и от 3 години практикува в София, където работи в екип със семеен терапевт и психиатър с цел разпространяване на модерни психотерапевтични практики и подобряване на емоционалното състояние на клиентите.

В сезона на пролетната умора тя разказа пред „Труд“ как да различим пролетната умора от депресия и как можем да се справим с нея.

Умората е краткотрайно временно явление, а не болест, докато депресията е състояние, което продължава по-дълго и има конкретни симптоми, които може да варират от липса на мотивация, умора и плач до по-сериозни симптоми като суицидни мисли и планове. Депресията не може да бъде предизвикана от идването на пролетта конкретно, но в комбинация с умората има вероятност да се стигне и до увеличаване на риска от депресивно състояние.

Някои симптоми при депресията и пролетната умора се дублират и това е причина много хора да не разпознават в кое от двете състояния се намират. Д-р Тодорова обяснява, че най-съществената разлика е тази, че депресията продължава повече от две седмици, най-често се стига до катастрофални и черни мисли и препоръчва консултация със специалист, ако симптомите не отминат с помощта на спорт, раздвижване и здравословно хранене и почивка.

Пролетната умора може да се прояви при всяка възрастова група, но за възрастните хора, за жените и за тези, които водят застоял начин на живот, има по-голям риск от изпадане в това състояние. Понеже часовникът се мести с час напред през март, тийнейджърите, които имат нужда от повече сън, също са склонни към пролетна умора.

Психологът препоръчва балансирана диета, която включва зелени зеленчуци, плодове и овес, както и поне 8 чаши вода на ден за по-леко отминаване на симптомите.

Появата на пролетна умора зависи от няколко фактора, като най-много влияят температурата и слънчевата светлина. При идването на пролетта, с увеличаването на слънчевата светлина, се налага тялото да се приспособи и това при повечето хора поражда симптомите на умората, а също и големите разлики в температурата и налягането стресират тялото.

Какво помага

Движение и повече слънце

Пролетната умора може да застигне всеки, като тя зависи от доста фактори и промени, а не е на психична основа. Основната теория е, че през зимата, поради намаления ни достъп до слънчева светлина, намален прием на витамини, мозъкът ни „изхабява“ или намалява производството на серотонин, който е главният невротрансмитер на щастието, но все пак всеки организъм реагира различно на влияещите промени и фактори.

Когато изпаднем в такова състояние, повечето хора имат желание да се изолират и да нямат връзка със света, но д-р Тодорова съветва за по-леко и бързо преминаване на симптомите да излизаме повече на слънце, за да се заредим с витамин Д, да се движим повече и да не се фокусираме върху умората.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве