Психолог за жестовете на срещата Борисов - Медведев: В сянката на официалните отношения стои едно голямо напрежение

Председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев бе посрещнат от българския министър-председател Бойко Борисов с официална церемония и гвардейска част пред Паметника на Незнайния войн в София. Снимки: Пламен Стоименов и Цветан Томчев

В отношенията между България и Русия се демонстрира повече близост и увереност, отколкото има. В сянката на тези официални отношения стои едно голямо напрежение. Това заяви пред БТВ психологът Росен Йорданов, който анализира жестовете на официалните снимки от срещата между премиерите Борисов и Медведев и какво точно ни казват те.

„Позата на руския премиер – максимално изпънат, торсът е подсъзнателен индикатор за това колко си близък с един човек – ти приближаваш тялото си, ако той ти е приятен и леко го отдръпваш, ако изпитваш негативни чувства. Очевидно е, че руският премиер се е отдръпнал и се опитал да повиши ръста си с това изпъване”, каза психологът и допълни, че очите на Медведев са студени.

По думите му, Борисов се е държал като домакин, а руският премиер е седял на ръба на стола, което говори за неспокойствие, напрежение и желание бързо да си тръгнеш.

„Важното е да се обръща внимание накъде сочат очите на руския премиер. Той почти никога не гледа към Борисов, което не забелязахме при срещата му с българския президент. Там имаше повече очен контакт”, заяви Йорданов.

Психологът добави, че в невербалния език жестикулирането означава очертаване на територия, не само акомпаниране на изказването.

„Обърнете внимание – той непрекъснато гледа настрани и е фокусиран върху нещо съвсем различно. Нашият премиер трябва да внимава за позата си, да не се привежда, защото се стига до комични ситуации”, заяви психологът.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България