Психолог за жестовете на срещата Борисов - Медведев: В сянката на официалните отношения стои едно голямо напрежение

Председателят на правителството на Руската федерация Дмитрий Медведев бе посрещнат от българския министър-председател Бойко Борисов с официална церемония и гвардейска част пред Паметника на Незнайния войн в София. Снимки: Пламен Стоименов и Цветан Томчев

В отношенията между България и Русия се демонстрира повече близост и увереност, отколкото има. В сянката на тези официални отношения стои едно голямо напрежение. Това заяви пред БТВ психологът Росен Йорданов, който анализира жестовете на официалните снимки от срещата между премиерите Борисов и Медведев и какво точно ни казват те.

„Позата на руския премиер – максимално изпънат, торсът е подсъзнателен индикатор за това колко си близък с един човек – ти приближаваш тялото си, ако той ти е приятен и леко го отдръпваш, ако изпитваш негативни чувства. Очевидно е, че руският премиер се е отдръпнал и се опитал да повиши ръста си с това изпъване”, каза психологът и допълни, че очите на Медведев са студени.

По думите му, Борисов се е държал като домакин, а руският премиер е седял на ръба на стола, което говори за неспокойствие, напрежение и желание бързо да си тръгнеш.

„Важното е да се обръща внимание накъде сочат очите на руския премиер. Той почти никога не гледа към Борисов, което не забелязахме при срещата му с българския президент. Там имаше повече очен контакт”, заяви Йорданов.

Психологът добави, че в невербалния език жестикулирането означава очертаване на територия, не само акомпаниране на изказването.

„Обърнете внимание – той непрекъснато гледа настрани и е фокусиран върху нещо съвсем различно. Нашият премиер трябва да внимава за позата си, да не се привежда, защото се стига до комични ситуации”, заяви психологът.

Коментари

Задължително поле