Психолог: Пострадалите от наводненията в Карловско са в състояние на психологическа криза

Пострадалите много трудно намират думи, с които да опишат как се чувстват и са силно притеснени как ще се справят физически и финансово. Те са в състояние на психологическа криза. Това коментира психологът от Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) „Проф. д-р Александър Чирков“ д-р Славомир Славов, цитиран от пресцентъра на болницата.

Психологът уточнява, че всяка криза минава през етапите на дезорганизация, реорганизация и адаптация, а пострадалите от тежките наводнения в Карловска област се намират във фазата на реорганизация. Те трябва да знаят, че адаптацията винаги идва, казва д-р Славов.

В сряда ръководството на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” изпрати два медицински екипа с линейки и психолог в помощ на бедстващите в района. Към момента търсещите медицинска помощ имат най-голяма нужда от измерване на кръвното, промивки на повърхностни рани и от психологически кризисни интервенции.

„Когато човек е в криза неговият личностен и социален баланс се нарушава и е необходима намесата на психолог. Ние даваме пространство да си вентилират емоциите, които сега са много и хаотични. Идеята е да възвърнем нормалното им функциониране“, допълва психологът.

В края на август обилни валежи причиниха наводнения в села в Карловско. Повече от 70 специализирани машини и стотици служители на държавни институции, включително пожарната, армията, пътната агенция, горските стопанства, както и доброволци, се включиха в преодоляването на последиците от наводнението. В помощ на пострадалите са включени военнослужещи от Сухопътните войски и Военновъздушните сили. Редица организации също помагат с доброволци и хуманитарна помощ. 

Освен медицински прегледи и психологическа подкрепа, дежурните екипи на УМБАЛ „Проф. д-р Александър Чирков“ се отзовават и на спешни сигнали като транспортират пострадали до близките болници.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България