Психолози започват работа с пребитото от бащата момче в Търново

Автосервизът, в който Борис борисов от около 15 г работи и се слави като един от най-сръчните майстори.

Психолози започват работа с пребитото 10-годишно момче от Велико Търново. Четвъртокласникът от ОУ "Бачо Киро" в старата столица постепенно се възстановява от тежката черепно-мозъчна травма, която е получил след зверски побой от баща си Борис Борисов. Драмата се разиграла в понеделник вечерта. Тогава 40-годишният мъж, който работи в автосервиз в покрайнините на болярския град се прибрал и се напил.

Според една от версиите, по които работят разследващите причината за трагедията е изключително дребнав повод. В злополучната вечер момчето влязло в тоалетната. След минути се провикнало и поискало тоалетна хартия. Баща му се разгневил и се разкрещял. Хлапето се изплашило и се заключило в помещението. Борис Борисов обаче под въздействието на алкохола бил афектиран, нахлул в тоалетната и се нахвърлил върху сина си и захванал да го налага с юмруци. Предполага се, че детето е било блъснато силно, залитнало е и си е ударило главата в твърд предмет. То обаче успяло да се изплъзне от схватката с бащата и да изскочи през прозореца като побягнало към гробищния парк, който се намирал в близост. По-късно случайни минувачи го открили в безпомощно състояние и обляно в кръв и незабавно подали сигнал на тел.112. Пострадалото момче било откарано в областната болница във Велико Търново и настанено с черепно-мозъчна контузия в отделението по неврохирургия.

"Детето беше с опасност за живота, но вече се възстановява. Не се налага операция. На консервативно лечение е и е контактно. Стресирано е от преживяното и затова с него ще работят психолози и педагози. Момчето ще остане под наблюдение в болницата до 10 дни", обясни пред "Труд" лекуващият лекар д-р Николай Мойнов.

Междувременно бащата бе задържан като с постановление на наблюдаващ прокурор от Районната прокуратура в старата столица мярката му е удължена на 72 часа. Държавното обвинение ще настоява пред съда, Борисов да бъде оставен за постоянно в ареста. По случая са разпоредени експертизи. Повдигнато му е обвинение по чл.131 от НК за нанасяне на средна телесна повреда. Пред разследващите, Борисов отказвал да дава обяснения. Той отричал да е бил сина си. Оказало се, че той има криминалистични регистрации за кражба на МПС, за повреждане и унищожаване наимущество, но в последствие е бил реабилитиран.

Според друга версия, причина за бащината саморазправа станал забравен ключ от детето.

"От удара в главата е възможно момчето да има и амнезия. Затова не бива да му се вярва на напълно", предупреждава д-р Мойнов.

Оказва се обаче, че това не е единствения случай на упражнено насилие върху ученикът от родителя. Борисов сам се грижи за момчето още откакто то е било на 3 г. Според познати на мъжа в семейството е имало тежка драма. Съпрузите са имали по-малко дете, което е починало от рядка болест. Скръбта по рожбата им ги съкрушила и през 2010 г се разделили. Съпругата на Борис Борисов заминала на гурбет в чужбина, а той останал сам да се грижи за сина им, но от мъка се пропил. Тъй като пък се слави като един от най-добрите в града автомонтьори, собстевникът на сервиза Димитър Чомаков настанил него и момчето в битови помещения към работилницата. Борисов имал приятелка, която не жевеела с него и момчето, но била много порядъчна жена и се грижела за детето и за домакинството.

"Потресени сме от случилото се. Детето е скромно и е добър ученик. Винаги идва на училище чисто и нахранено. Не е лишавано от нищо. Пред класния си ръководител обаче е споделяло, че му е трудно да живее с баща си, който под влиянието на алкохола ставал агресивен. Заради това преди години срещу него е имало дело, защото забравил да прибере детето от детската градина. За кратко му били отнети родителските права, но след това били възстановени", сподели директорът на училището Владимир Николов.

Откакто момчето е в болницата всекидневно при него ходят учителите идиректорът, както и майката на негов съученик, която също е хоспитализирана в лечебницата.

"Борис работи от над 15 г в сервиза. Като работник беше много добър. Не съм забелязал да проявява агресия и мисля, че никой от колегите не евидял подобни прояви. Явно нещо се е отключило, нещо е станало. Веднъж само съм го виждал употребил по-голямо количество алкохол, но той концентрат не пие. Освен това смятам, че добре се грижеше за сина си", коментира Димитър Чомаков.

Социалните служби също работят по случая. Детето ще бъде отнето от бащата и настанено в социално заведение, където ще му бъде осигурена закрила.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България