ПСС: Лавинната опасност е висока, не излизайте от пистите

Лавинната опасност е висока и планинските спасители съветват любителите на зимните спортове да не излизат извън маркираните писти.

Справка на сайта на ПСС показва, че към 8:00 часа в Пирин най-застрашени са стръмните участъци над гористия пояс с източно и североизточно изложение, както и всички участъци намиращи се под снежни козирки. Там навевките достигат дебелина около 2м. По наветрените участъци, независимо от сравнително малката дебелина на сн.покривка степента на лавинна опасност също е "значителна".

Лавинната обстановка е висока и във Витоша, Рила и Стара планина.

dwvsiv4woaawalt

Вчера двама туристи загинаха след лавина в района на Банско, а други шестима се загубиха отново в Пирин . Изгубените младежи, които са от Сърбия и Русия, бяха намерени живи и здрави.

При трагичния инцидента вчера четирима сноубордисти са излезли да карат извън пистите и са навлезли в горската част към Бъндерица. „Двама от тях са повлечени от лавина, подават сигнал, моментално е мобилизиран екип от спасители с две кучета. Намерихме ги бързо, но за съжаление вече бяха мъртви”, каза пред БТВ Атанас Луков, един от спасителите, участвали в операцията.

„Загиналите са били добре оборудвани – с еърбеци и лавинни предаватели. Но тази лавина показва, че тези неща не ни правят безсмъртни и трябва да мислим къде отиваме и какво правим”, допълни спасителят.

„Вчера в Пирин имаше много висока лавинна опасност, така че където да мръднем извън маркираните писти, е твърде вероятно да предизвикаме сами лавина. Това се е случило и с тях - двамата, които влизат първи, предизвикват лавината и тя ги помита надолу, влачи ги през дърветата 400-500 метра”, допълни Атанас Луков.

Спасителите реагираха и при друг случай, за щастие, с добър край.

6 деца на 15-16 години са излезли от пистата, опитали след това да се върнат на нея, но теренът е такъв, че това е невъзможно, и са подали сигнал. Те бяха открити невредими. Според планинския спасител огромен късмет е, че и те не са попаднали в лавина.

Коментари

Задължително поле